Przepis na kapustę po chińsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, papryka ostra, olej sezamowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Kapustę przekrój na 4 części.

Wrzuć pokrojone kapusty na olej.

Dodaj pokrojoną w ósemki cebulę, rozgnieciony czosnek i kawałek imbiru.

Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj sos sojowy i sezamowy.

kapusta pak choi
Kapusta po chińsku
Koszt przygotowania dania
9.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
86 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Kapusta po chińsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście po chińsku

Kapusta po chińsku nie tylko z nazwy ale i z pochodzenia. Z przepisu dowiedzie się jak zrobić kapustę pak choi, która będzie pyszna i będziecie mogli wykorzystać ja do obiadu. Pak choi naprawdę pochodzi z Chin ale już od jakiegoś czasu jest popularna w Europie. Bardzo chętnie ją przyjęliśmy i pokochaliśmy. Podobnie jak nasza kapusta biała odmiana chińska jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Jest źródłem żelaza, wapnia, witaminy C, witamin z grupy B, błonnik pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasze trawienie. Podrażnia jelita działając na nie jak szczotka. Pak choi śmiało możesz wykorzystać do kanapek, sałatek czy przekąsek z wykorzystaniem innych warzyw.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kapustę po chińsku, która idealnie nada się jako pomysł na dodatek do obiadu czy kolacji na ciepło. Wystarczy, że na patelni podgrzejesz olej rzepakowy, a kapustę przetniesz na głąbie na 4 części. Pokrojone ćwiartki wrzuć na patelnię. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w ósemki lub pióra, rozgnieciony czosnek i kawałek imbiru, który ma działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Ważne jest aby czosnek rozgnieść, a nie dodawać w całości bowiem podczas rozgniatania uwalnia się wtedy enzym, pod wpływem którego zaczynają działać związki o działaniu antybiotykowym. Dlatego warto dodawać te warzywa do wielu dań. Podsmaż warzywa przez chwilę, stale mieszając aby się nie przypaliły. Następnie skropl je sosem sojowym i sosem sezamowym. Nadadzą one orientalnego posmaku idealnie pasującego do chińskiej kapusty. Wtedy będzie bardzo dobra.

Pak choi nie tylko sprawdzi się w daniach obiadowych w stałej formie, zapewne wielu z Was widziało tą odmianę kapusty np. w zupach. Charakterystyczne zupy, które zyskują w naszym kraju na popularności to zupa Pho z różnymi dodatkami np. z wołowiną lub kurczakiem ale także zupa typu ramen, tam także możemy spotkać chińską odmianę kapusty pak choi. Nie ma się co dziwić wywar z dodatkiem kapusty pak choi to bogactwo witamin. Każda wersja obiadu z nią będzie smaczna.

Skoro już znasz ten sprawdzony przepis i wiesz jak zrobić kapustę po chińsku, spróbuj sam.

Wartości odżywcze kapusty po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
71.84 kcal
86.21 kcal
Białko
1.76 g
2.12 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cebula dymka.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście po chińsku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
5.05 g
6.06 g
Węglowodany przyswajalne
3.62 g
4.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
1.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
5.47 g
6.56 g
Tłuszcze nasycone
0.46 g
0.55 g
Tłuszcze nienasycone
5.01 g
6.01 g
Tłuszcze jednonasycone
3.49 g
4.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
1.82 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula dymka.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę po chińsku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
154.00 µg (mcg)
184.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
35.01 mg
42.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.49 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
58.68 µg (mcg)
70.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1850.26 µg (mcg)
2220.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę po chińsku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
46.16 mg
55.39 mg
Potas
252.89 mg
303.47 mg
Wapń
94.79 mg
113.75 mg
Fosfor
41.16 mg
49.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.58 mg
22.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
1.18 mg
Cynk
0.28 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty po chińsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście po chińsku

Lista alergenów dla kapusty po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

Cena przygotowania kapusty po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pak choi
240 g
2 sztuki
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
6.55
Za 240 g
Cebula dymka
100 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na kapustę po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób