Kapusta po chińsku
- Kapusta pak choi - 2 sztuki (240 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kapustę po chińsku krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Kapustę przekrój na 4 części.
Wrzuć pokrojone kapusty na olej.
Dodaj pokrojoną w ósemki cebulę, rozgnieciony czosnek i kawałek imbiru.
Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj sos sojowy i sezamowy.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat kapusty po chińsku
Kapusta po chińsku nie tylko z nazwy ale i z pochodzenia. Z przepisu dowiedzie się jak zrobić kapustę pak choi, która będzie pyszna i będziecie mogli wykorzystać ja do obiadu. Pak choi naprawdę pochodzi z Chin ale już od jakiegoś czasu jest popularna w Europie. Bardzo chętnie ją przyjęliśmy i pokochaliśmy. Podobnie jak nasza kapusta biała odmiana chińska jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Jest źródłem żelaza, wapnia, witaminy C, witamin z grupy B, błonnik pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasze trawienie. Podrażnia jelita działając na nie jak szczotka. Pak choi śmiało możesz wykorzystać do kanapek, sałatek czy przekąsek z wykorzystaniem innych warzyw.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kapustę po chińsku, która idealnie nada się jako pomysł na dodatek do obiadu czy kolacji na ciepło. Wystarczy, że na patelni podgrzejesz olej rzepakowy, a kapustę przetniesz na głąbie na 4 części. Pokrojone ćwiartki wrzuć na patelnię. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w ósemki lub pióra, rozgnieciony czosnek i kawałek imbiru, który ma działanie antybakteryjne i rozgrzewające. Ważne jest aby czosnek rozgnieść, a nie dodawać w całości bowiem podczas rozgniatania uwalnia się wtedy enzym, pod wpływem którego zaczynają działać związki o działaniu antybiotykowym. Dlatego warto dodawać te warzywa do wielu dań. Podsmaż warzywa przez chwilę, stale mieszając aby się nie przypaliły. Następnie skropl je sosem sojowym i sosem sezamowym. Nadadzą one orientalnego posmaku idealnie pasującego do chińskiej kapusty. Wtedy będzie bardzo dobra.
Pak choi nie tylko sprawdzi się w daniach obiadowych w stałej formie, zapewne wielu z Was widziało tą odmianę kapusty np. w zupach. Charakterystyczne zupy, które zyskują w naszym kraju na popularności to zupa Pho z różnymi dodatkami np. z wołowiną lub kurczakiem ale także zupa typu ramen, tam także możemy spotkać chińską odmianę kapusty pak choi. Nie ma się co dziwić wywar z dodatkiem kapusty pak choi to bogactwo witamin. Każda wersja obiadu z nią będzie smaczna.
Skoro już znasz ten sprawdzony przepis i wiesz jak zrobić kapustę po chińsku, spróbuj sam.
Alergeny w kapuście po chińsku
Lista alergenów dla kapusty po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olej sezamowy
Wartości odżywcze kapusty po chińsku
Kapusta pak choi to bogactwo witamin A i C, dlatego warto włączać ją do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.