Kapusta modra

Opublikowano: 17.05.2022 r., 21:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta modra w czarnej miseczce
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i zdrowy dodatek do zrazów i klusek śląskich.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
120 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Jabłko 2 sztuki (360 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, szatkownica

Przepis na kapustę modrą krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę.

Z kapusty oderwij brudne i zniszczone liście. Główkę kapusty przepłucz pod bieżącą wodą.

Poszatkuj kapustę na szatkownicy. Dodaj do rondla z cebulą.

Wlej szklankę wody i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Przykryj pokrywką i duś całość przez 25-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Gdy kapusta zmięknie, dodaj do niej jabłka.

Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Surówka jest już gotowa.

Jak oceniasz przepis na kapustę modrą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kapusty modrej

Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i zdrowy dodatek do zrazów i klusek śląskich.

Przepis na modrą kapustę potrzebuje oczywiście kapusty, a także cebuli, masła, soku z cytryny i jabłek. Te ostatnie powinny być twarde i kwaśne. Na początku w garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę oczyść ze zwiędniętych i uszkodzonych liści. Przepłucz główkę kapusty pod bieżącą wodą. Poszatkuj liście na cienkie paseczki. Dodaj kapustę do garnka z cebulą. Wlej szklankę wody i sok z cytryny. Sok ma zapobiec odbarwieniu kapusty. Gotuj kapustę pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszaj i tyle! Smaczna surówka gotowa. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić modrą kapustę. To świetny pomysł na dodatek nie tylko do obiadu czy śląskich dań.

Czerwona kapusta zawiera w swoich liściach antocyjany, które nadają jej czerwonofioletowej barwy. W Polsce produkuje się około milion ton kapusty czerwonej rocznie, tymczasem w Chinach produkcja ta przekracza aż 33 miliony ton.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy. Ta surówka jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Surówka ta będzie najlepsza do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z mięsami pieczonymi, kotletami schabowymi i drobiowymi. Będzie również wspaniałym uzupełnieniem dań takich jak placki z cukinii czy ciecierzycy.

Alergeny w kapuście modrej

Lista alergenów dla kapusty modrej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty modrej

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
60.01
120.01
Białko (g)
1.10
2.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.72
17.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.67
13.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
4.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.80
5.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
3.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
1.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
1.54
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.30
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.03
14.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
59.66
119.32
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
38.24
76.49
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.38
Retinol (µg (mcg))
21.93
43.86
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
0.31
0.61
Foliany (µg (mcg))
14.07
28.14
Beta karoten (µg (mcg))
449.03
898.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
18.75
37.50
Potas (mg)
194.03
388.05
Wapń (mg)
33.19
66.38
Fosfor (mg)
24.75
49.49
Magnez (mg)
12.43
24.86
Żelazo (mg)
0.57
1.14
Cynk (mg)
0.17
0.34
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty modrej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty modrej

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Koszt składników
15.00