Kapusta gotowana
- Kapusta biała (500 g)
- Cebula 1 sztuka (50 g)
- Masło roślinne (50 g)
Przepis na kapustę gotowaną krok po kroku
Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. Następnie włóż ją do garnka i zalej wodą tak, aby cała była przykryta. Następnie kapustę posól i ugotuj.
W czasie gotowania kapusty cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni na rozpuszczonym maśle.
Gdy kapusta będzie już miękka odcedź ją , dodaj podsmażoną cebulkę z tłuszczem oraz dopraw do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
Składniki dokładnie wymieszaj i całość pozostaw na kilka godzin.
Kapustę możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat kapusty gotowanej
Kapusta gotowana to doskonała propozycja na samczy dodatek do dania głównego podczas obiadu. Ugotowana kapusta doskonale smakuje z dodatkiem mięsa, szczególnie wieprzowego i wołowego. W dalszej części dowiesz się jak gotować oraz jak doprawić kapustę białą. Przepis na kapustę gotowaną jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusty białej, cebuli, masła roślinnego, soli, pieprzu, octu spirytusowego oraz cukru.
A więc jak ugotować kapustę białą? Kapustę umyj, osusz i poszatkuj, następnie włóż ją do garnka, zalej wodą i ugotuj. ile gotować kapustę? Gotuj ja przez około 15 minut, aż będzie miękka. W tym czasie na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy kapusta będzie już miękka odlej z niej nadmiar wody i dodaj cebulkę podsmażoną na maśle. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotową kapustę do obiadu pozostaw na kilka godzin, aby sami zdążyły się przegryźć. Kapustę przed podaniem możesz podgrzać, jednak doskonale smakuje też na zimno.
Kapusta biała to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jest ona źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Jej podaż na odpowiednim poziomie nie jest trudna do realizacji, ponieważ znajduje się ona w większości warzyw i owoców. Spożywanie witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Kapusta cechuje się również długim okresem przechowywania, dlatego możemy wykorzystać ją w kuchni nawet zimą.
Podsumowując ugotowana kapusta słodka to doskonała propozycja na samczy dodatek warzywny do obiadu. Kapusta doskonale smakuje na ciepło, ale bez obawy możesz ją podać również na zimno. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej, bezmlecznej czy niskotłuszczowej. Aby zredukować bardziej ilość tłuszczu w potrawie możesz ugotować cebulę razem z kapustą, a masło w przepisie pominąć.
Alergeny w kapuście gotowanej
Lista alergenów dla kapusty gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę gotowaną
Wartości odżywcze kapusty gotowanej
Kapusta gotowana to doskonała propozycja na dodatek warzywny do dania głównego podczas obiadu. Kapusta i cebula użyte do przygotowania potrawy są produktami, które zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.