Przepis na kapustę czerwoną zasmażaną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
garnek, tarka, patelnia

Pokrój bardzo drobno kapustę.

Włóż kapustę do garnka i zalej wodą (do połowy ilości kapusty). Gotuj przez około 20 minut.

W tym czasie obierz i zetrzyj na tarce jabłko.

Dodaj do kapusty jabłko oraz łyżę soli. Gotuj aż wszystko będzie miękkie.

Jak warzywa będą miękkie wlej łyżkę octu i dodaj trochę pieprzu.

Rozgrzej na patelni masło.

Obierz i posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na maśle.

Dodaj mąkę i podsmaż parę chwil.

Cały czas gotując warzywa dodaj zasmażkę do kapusty i mieszaj, aż wszystko się zagęści.

Dopraw do smaku.

Podawaj na gorąco.

Kapusta czerwona zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana
Koszt przygotowania dania
2.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
134 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Kapusta czerwona zasmażana - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście czerwonej zasmażanej

Prosty przepis na pyszną czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu – super pomysł na sałatkę na ciepło. Inaczej ten przysmak nazywany jest „modro kapusta”. Zobacz jak zrobić czerwoną kapustę zasmażaną. Wykonanie kapusty na obiad jest proste. Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę ma pyszny, maślany smak i jest idealny. To dobry pomysł na coś innego, co możesz dodać do obiadu i innych ulubionych potraw. Jak zrobisz czerwoną kapustę zasmażaną możesz podawać ją do mięs, sosów, ziemniaków, kopytek czy kasz. Najlepiej smakuje podana na gorąco.

Kapusta czerwona zasmażana wywodzi się kuchni Polskiej, a dokładniej – ze Śląska. Znana jest też pod nazwą „modrej kapusty”. Jest bardzo pyszna i lubiana nie tylko na Śląsku, ale także w całej Polsce. Jak zrobić czerwoną kapustę zasmażaną? Jest ona bardzo prostym przepisem. Kapustę trzeba pokroić drobno i zalać wodą. Dobra ilość wody to taka, która pokryje w połowie kapustę. Pokrojoną kapustę należy ugotować. Podczas gdy kapusta się gotuje możesz obrać i zetrzeć na grubych oczkach jabłko. Można je pokroić także w kostkę. Po 20 minutach gotowania kapusty dodaj do niej sól oraz jabłko i gotuj dalej. Jak już kapusta będzie miękka dodaje się ocet i pieprz. Można też zacząć robić zasmażkę. Na patelni trzeba rozgrzać masło klarowane. Cebulę posiekaną w drobną kostkę należy podsmażyć na tłuszczu i następnie dodać do niej mąkę. Ważne jest to, by dobrze wymieszać zasmażkę, by nie pozostały w niej grudki. Jak zasmażka będzie już gotowa dodaje się ją do warzyw, doprawia do smaku i jeszcze chwilę gotuje i miesza. Takim sposobem dobra kapusta czerwona zasmażana jest gotowa.

Pyszna kapusta czerwona zasmażana to potrawa, która jest w pełni wegetariańska. Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę jest dobry i zdrowy. Składa się tylko z warzyw, jabłka, masła klarowanego, mąki i przypraw. W przepisie na zasmażaną czerwoną kapustę wykorzystuje się mąkę pszenną o typie 500, ale wyjdzie też, jeśli dodasz mąkę pełnoziarnistą. Mąka z pełnego ziarna (o wysokim typie) zawiera dużo większe ilości błonnika i cennych witamin oraz składników mineralnych. Jeżeli pragniesz zwiększyć wartość odżywczą śmiało można wykorzystać inny rodzaj mąki. Prosty przepis na kapustę zasmażaną bez glutenu to dodanie innej mąki bezglutenowej (na przykład kukurydzianej). Nie jest także konieczne dodawanie mąki. Zagęścić kapustę można poprzez tak długie gotowanie potrawy, aż będzie odpowiednia. Pomysłem na zupełnie wegańską wersję kapusty zasmażanej czerwonej jest dodanie oleju roślinnego zamiast masła.

Wartości odżywcze kapusty czerwonej zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
65.71 kcal
134.70 kcal
Białko
1.49 g
3.06 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście czerwonej zasmażanej

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
11.45 g
23.47 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.45 g
19.37 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
1.92 g
3.94 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
2.66 g

Witaminy w przepisie na kapustę czerwoną zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.13 mg
Niacyna
0.49 mg
1.00 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
18.36 µg (mcg)
37.64 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Beta karoten
356.52 µg (mcg)
730.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę czerwoną zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
15.31 mg
31.39 mg
Potas
181.19 mg
371.44 mg
Wapń
29.52 mg
60.51 mg
Fosfor
27.43 mg
56.23 mg
Magnez
12.53 mg
25.69 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.38 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.19 mg
0.39 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty czerwonej zasmażanej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście czerwonej zasmażanej

Lista alergenów dla kapusty czerwonej zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kapusty czerwonej zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
300 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na kapustę czerwoną zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób