Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej

Opublikowano: 22.11.2021 r., 15:47 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana czerwona kapusta na talerzu
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
Ciekawy pomysł na domowe przetwory z czerwonej kapusty to ten przepis. Jest to smaczna i prosta do zrobienia kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej do słoików na zimę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
126 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Kapusta czerwona (1500 g)
  • Cebula (500 g)
  • Marchewka (500 g)
  • Cukier (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, duża miska, ściereczka

Przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej krok po kroku

Posiekaj kapustę drobno. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Warzywa umieść w misce, dodaj około 2 łyżki soli i wymieszaj ze sobą.

Odstaw warzywa na bok na około 3 godziny.

1 litr wody, 1 szklankę octu, cukier, 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie zagotuj w dużym garnku.

Dodaj warzywa i gotuj do miękkości.

Po ugotowaniu spróbuj i zobacz czy trzeba dodać więcej soli.

Wyłóż sałatkę z kapusty do słoików.

Zakręć szczelnie i pasteryzuj około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej

Ciekawy pomysł na domowe przetwory z czerwonej kapusty to ten przepis. Jest to smaczna i prosta do zrobienia kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej do słoików na zimę. W takiej odsłonie to warzywo jest pyszne i stanowi super dodatek do wszelkiego rodzaju potraw na zimno i na ciepło. Przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej składa się też z cebuli i marchewki. Jest więc kompozycją idealną. Jak zrobisz czerwoną kapustę w sosie słodko-kwaśnym możesz ją zjeść w zimie, ponieważ jest wekowana w słoikach.

Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej jest świetnym przetworem, który ma znakomity smak. Z jednej strony słony i kwaśny, a z drugiej lekko słodki. Jak zrobić czerwoną kapustę w sosie słodko-kwaśnym? Potrzebujesz dużej miski. Warzywa odpowiednio przygotuj: posiekaj kapustę, obierz i pokrój cebulę w piórka. Marchewkę obierz zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa należy wrzucić do miski, dodać soli i wymieszać. Następnie warzywa trzeba odstawić na kilka godzin, najlepiej na około 3. Po tym czasie można zrobić zalewę – tutaj przyda się duży garnek, ponieważ będziesz w nim gotować warzywa w zalewie. Ugotuj wszystkie składniki zalewy i gdy będzie już gorąca dodaj do niej warzywa (bez soków, które powstały po soleniu). Gotuj je do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Jeżeli trzeba dodawaj wodę podczas gotowania. Dopraw ostatecznie sałatkę. Przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej jest gotowy do pasteryzacji.

Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej można być zrobiona w lecie i przechowywana do zimy. Pasteryzacja jest właśnie świetnym pomysłem na przedłużenie lata. Jak zrobić czerwoną kapustę w sosie słodko-kwaśnym, by mieć pyszne przetwory na zimę? Wyłóż warzywa do słoików i dobrze je zakręć. W dużym garnku ułóż na dnie ściereczkę. Ustaw słoiki z dala od siebie i od ścianek garnka. Dodaj wody, by sięgała ¾ wysokości słoików. Zagotuj i od momentu wrzenia gotuj jeszcze 25 minut. Po tym czasie wyjmij gorące słoiki i ustaw je do góry dnem. W taki sposób mają ostygnąć. Wieczko, które jest zassane oznacza, że słoik dobrze się zapasteryzował. Jeżeli wieczko „pyka” przy dotknięciu koniecznie powtórz proces pasteryzacji po uprzednim dokładnym zakręceniu słoika.

Do przepisu na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej można podawać mięsa i ryby na zimno. Pasuje też do zwykłego dania obiadowego, na przykład w formie kotleta i ziemniaków. Przetwory z kapusty czerwonej to dobry pomysł na dodatek do kanapek czy do grilla.

Kapustę czerwoną w słoikach możesz przechowywać przez około rok.

Alergeny w kapuście czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej

Lista alergenów dla kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej

Wartości odżywcze kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bezglutenowy, wegański. Nie zawiera tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
63.13
126.25
Białko (g)
1.16
2.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.60
31.20
Węglowodany przyswajalne (g)
13.61
27.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
3.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
184.38
368.75
Witamina B6 (mg)
0.16
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
33.88
67.76
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
0.43
0.87
Foliany (µg (mcg))
16.91
33.82
Beta karoten (µg (mcg))
1892.65
3785.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
28.39
56.78
Potas (mg)
219.83
439.66
Wapń (mg)
35.19
70.38
Fosfor (mg)
28.31
56.62
Magnez (mg)
12.87
25.74
Żelazo (mg)
0.54
1.08
Cynk (mg)
0.20
0.40
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1500 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 1500 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Koszt składników
13.00