Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
- Kapusta czerwona (1500 g)
- Cebula (500 g)
- Marchewka (500 g)
- Cukier (220 g)
Przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej krok po kroku
Posiekaj kapustę drobno. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Warzywa umieść w misce, dodaj około 2 łyżki soli i wymieszaj ze sobą.
Odstaw warzywa na bok na około 3 godziny.
1 litr wody, 1 szklankę octu, cukier, 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie zagotuj w dużym garnku.
Dodaj warzywa i gotuj do miękkości.
Po ugotowaniu spróbuj i zobacz czy trzeba dodać więcej soli.
Wyłóż sałatkę z kapusty do słoików.
Zakręć szczelnie i pasteryzuj około 25 minut.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Kapusta modra
-
Kapusta czerwona zasmażana
-
Czerwona kapusta zasmażana
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Kapusta czerwona do słoików
-
Kapusta czerwona na ciepło
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Kapusta czerwona duszona
-
Czerwona kapusta do słoików
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Gołąbki z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Colesław z czerwonej kapusty
-
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
-
Przepisy z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej
Ciekawy pomysł na domowe przetwory z czerwonej kapusty to ten przepis. Jest to smaczna i prosta do zrobienia kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej do słoików na zimę. W takiej odsłonie to warzywo jest pyszne i stanowi super dodatek do wszelkiego rodzaju potraw na zimno i na ciepło. Przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej składa się też z cebuli i marchewki. Jest więc kompozycją idealną. Jak zrobisz czerwoną kapustę w sosie słodko-kwaśnym możesz ją zjeść w zimie, ponieważ jest wekowana w słoikach.
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej jest świetnym przetworem, który ma znakomity smak. Z jednej strony słony i kwaśny, a z drugiej lekko słodki. Jak zrobić czerwoną kapustę w sosie słodko-kwaśnym? Potrzebujesz dużej miski. Warzywa odpowiednio przygotuj: posiekaj kapustę, obierz i pokrój cebulę w piórka. Marchewkę obierz zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa należy wrzucić do miski, dodać soli i wymieszać. Następnie warzywa trzeba odstawić na kilka godzin, najlepiej na około 3. Po tym czasie można zrobić zalewę – tutaj przyda się duży garnek, ponieważ będziesz w nim gotować warzywa w zalewie. Ugotuj wszystkie składniki zalewy i gdy będzie już gorąca dodaj do niej warzywa (bez soków, które powstały po soleniu). Gotuj je do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Jeżeli trzeba dodawaj wodę podczas gotowania. Dopraw ostatecznie sałatkę. Przepis na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej jest gotowy do pasteryzacji.
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej można być zrobiona w lecie i przechowywana do zimy. Pasteryzacja jest właśnie świetnym pomysłem na przedłużenie lata. Jak zrobić czerwoną kapustę w sosie słodko-kwaśnym, by mieć pyszne przetwory na zimę? Wyłóż warzywa do słoików i dobrze je zakręć. W dużym garnku ułóż na dnie ściereczkę. Ustaw słoiki z dala od siebie i od ścianek garnka. Dodaj wody, by sięgała ¾ wysokości słoików. Zagotuj i od momentu wrzenia gotuj jeszcze 25 minut. Po tym czasie wyjmij gorące słoiki i ustaw je do góry dnem. W taki sposób mają ostygnąć. Wieczko, które jest zassane oznacza, że słoik dobrze się zapasteryzował. Jeżeli wieczko „pyka” przy dotknięciu koniecznie powtórz proces pasteryzacji po uprzednim dokładnym zakręceniu słoika.
Do przepisu na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej można podawać mięsa i ryby na zimno. Pasuje też do zwykłego dania obiadowego, na przykład w formie kotleta i ziemniaków. Przetwory z kapusty czerwonej to dobry pomysł na dodatek do kanapek czy do grilla.
Kapustę czerwoną w słoikach możesz przechowywać przez około rok.
Alergeny w kapuście czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej
Lista alergenów dla kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę czerwoną w zalewie słodko-kwaśnej
Wartości odżywcze kapusty czerwonej w zalewie słodko-kwaśnej
Przepis jest bezglutenowy, wegański. Nie zawiera tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.