Przepis na kapustę czerwoną na ciepło krok po kroku
- Kapusta czerwona 800 g 1 główka około 1 kg
- Jabłko 160 g 1 średnie
- Cebula 50 g 1 mała
- Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
- Sok z cytryny 12 ml 2 łyżki
W garnku rozgrzej olej.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i duś aż będzie delikatnie złota.
Dodaj cienko posiekaną kapustę, sporą szczyptę soli, sok z cytryny i 1 szklankę wody.
Gotuj bez przykrycia na małym ogniu prze około 25 minut.
Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj do kapusty.
Gotuj 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
-
Kimchi
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Sałatka na grilla
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Buraki zasmażane
-
Surówka colesław
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałata ze śmietaną
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Sałatka z rzodkiewki
-
Surówki

(liczba kalorii)
-
Kapusta modra
-
Kapusta czerwona zasmażana
-
Czerwona kapusta zasmażana
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Kapusta czerwona do słoików
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czerwona kapusta do słoików
-
Kapusta czerwona duszona
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Przepisy z czerwonej kapusty
Kapusta czerwona na ciepło - cechy przepisu
Więcej o kapuście czerwonej na ciepło
Kapusta czerwona na ciepło to jeden z tradycyjnych, polskich dodatków do dania głównego, które pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw.
Przepis na czerwoną kapustę na ciepło to jeden z najłatwiejszych przepisów na dodatki do obiadu. Czas przygotowania jest jedynie wydłużony przez duszenie kapusty, jednak w tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki obiadu. Surówka, do obiadu podawana jest na zimno. Modra kapusta na ciepło przygotowana jest z jabłkiem, cebulą i odrobiną soku z cytryny. jak zrobić kapustę czerwoną na ciepło dowiesz się z dokładnego przepisu. Ale dlaczego warto ją przygotować. Kapusta czerwona swoją barwę zawdzięcza antyoksydantom, dokładnie są to antocyjany, które wykazują działanie antynowotworowe, spowalniające starzenie się oraz opóźniają procesy chorób degradacyjnych. Antocyjany wykazują również działanie ochronne w odniesieniu do DNA. Dzięki temu są prewencją choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego, pląsawicy Huntingtona czy choroby Parkinsona. Ponadto wspierają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Antocyjany są bardzo ważnym składnikiem, który należy dostarczać wraz z pożywieniem. Kapusta czerwona jest źródłem witaminy C, witaminy K, witaminy A. Ponadto spożywają ją dostarczysz witaminę D i E, witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B6 i B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy), cholinę (nazywaną również witaminą B4) oraz kwas pantotenowy i betainę. Kapusta zwiera również żelazo, miedź, mangan, cynk, selen i fluor. Kapusta czerwona jest warzywem niskokalorycznym, pomaga w leczeniu anemii, a siarka w niej zawarta, wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia wygląd skóry. Ze względu na obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, kapustę czerwoną należy zawsze podawać z dodatkiem surowego tłuszczu. Najlepsze będą tłuszcze tłoczone na zimno, na przykład rzepakowy, lniany czy z pestek winogron.
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło jest uniwersalnym dodatkiem do każdego typu obiadu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kopytek, klusek śląskich czy pyz z dodatkiem pieczonego lub duszonego mięsa, na przykład do zrazów, rolady, pieczonego schabu czy pieczonej kaczki.
Wartości odżywcze kapusty czerwonej na ciepło
Energia i białka
(129g)
Węglowodany w kapuście czerwonej na ciepło
(129g)
Tłuszcze
(129g)
Witaminy w przepisie na kapustę czerwoną na ciepło
(129g)
Składniki mineralne w przepisie na kapustę czerwoną na ciepło
(129g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuście czerwonej na ciepło
Lista alergenów dla kapusty czerwonej na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę czerwoną na ciepło