Przepis na kapustę czerwoną na ciepło krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek

W garnku rozgrzej olej.

Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i duś aż będzie delikatnie złota.

Dodaj cienko posiekaną kapustę, sporą szczyptę soli, sok z cytryny i 1 szklankę wody.

Gotuj bez przykrycia na małym ogniu prze około 25 minut.

Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry lub kostkę. Dodaj do kapusty.

Gotuj 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem.

Kapusta czerwona na ciepło podana w brązowej misce, obok ściereczka, jabłka, kapusta czerwona, kosze wiklinowe, na ciemnym drewnianym stole.
Kapusta czerwona na ciepło
Koszt przygotowania dania
3.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
71 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Kapusta czerwona na ciepło - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście czerwonej na ciepło

Kapusta czerwona na ciepło to jeden z tradycyjnych, polskich dodatków do dania głównego, które pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw.

Przepis na czerwoną kapustę na ciepło to jeden z najłatwiejszych przepisów na dodatki do obiadu. Czas przygotowania jest jedynie wydłużony przez duszenie kapusty, jednak w tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki obiadu. Surówka, do obiadu podawana jest na zimno. Modra kapusta na ciepło przygotowana jest z jabłkiem, cebulą i odrobiną soku z cytryny. jak zrobić kapustę czerwoną na ciepło dowiesz się z dokładnego przepisu. Ale dlaczego warto ją przygotować. Kapusta czerwona swoją barwę zawdzięcza antyoksydantom, dokładnie są to antocyjany, które wykazują działanie antynowotworowe, spowalniające starzenie się oraz opóźniają procesy chorób degradacyjnych. Antocyjany wykazują również działanie ochronne w odniesieniu do DNA. Dzięki temu są prewencją choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego, pląsawicy Huntingtona czy choroby Parkinsona. Ponadto wspierają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Antocyjany są bardzo ważnym składnikiem, który należy dostarczać wraz z pożywieniem. Kapusta czerwona jest źródłem witaminy C, witaminy K, witaminy A. Ponadto spożywają ją dostarczysz witaminę D i E, witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B6 i B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy), cholinę (nazywaną również witaminą B4) oraz kwas pantotenowy i betainę. Kapusta zwiera również żelazo, miedź, mangan, cynk, selen i fluor. Kapusta czerwona jest warzywem niskokalorycznym, pomaga w leczeniu anemii, a siarka w niej zawarta, wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia wygląd skóry. Ze względu na obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, kapustę czerwoną należy zawsze podawać z dodatkiem surowego tłuszczu. Najlepsze będą tłuszcze tłoczone na zimno, na przykład rzepakowy, lniany czy z pestek winogron.

Surówka z czerwonej kapusty na ciepło jest uniwersalnym dodatkiem do każdego typu obiadu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kopytek, klusek śląskich czy pyz z dodatkiem pieczonego lub duszonego mięsa, na przykład do zrazów, rolady, pieczonego schabu czy pieczonej kaczki.

Wartości odżywcze kapusty czerwonej na ciepło

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(129g)
Energia (kalorie)
55.24 kcal
71.26 kcal
Białko
1.19 g
1.54 g

Węglowodany w kapuście czerwonej na ciepło

Na 100g
Na porcję
(129g)
Węglowodany
8.24 g
10.63 g
Węglowodany przyswajalne
6.18 g
7.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.06 g
2.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(129g)
Tłuszcz
2.45 g
3.16 g
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.31 g
Tłuszcze nienasycone
2.20 g
2.84 g
Tłuszcze jednonasycone
1.52 g
1.96 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.68 g
0.88 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę czerwoną na ciepło

Na 100g
Na porcję
(129g)
Witamina A
43.29 µg (mcg)
55.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.36 µg (mcg)
19.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
516.31 µg (mcg)
666.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę czerwoną na ciepło

Na 100g
Na porcję
(129g)
Sód
21.16 mg
27.29 mg
Potas
209.31 mg
270.01 mg
Wapń
36.50 mg
47.09 mg
Fosfor
25.95 mg
33.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.55 mg
17.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
0.83 mg
Cynk
0.18 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty czerwonej na ciepło 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście czerwonej na ciepło

Lista alergenów dla kapusty czerwonej na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę czerwoną na ciepło

Cena przygotowania kapusty czerwonej na ciepło

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
800 g
1 główka około 1 kg
5.00
Za 1600.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 800 g
Jabłko
160 g
1 średnie
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na kapustę czerwoną na ciepło
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób