Kapusta czerwona duszona

Opublikowano: 02.11.2021 r., 14:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szatkowana kapusta czerwona
Kapusta czerwona duszona
Duszona kapusta czerwona to idealny dodatek do wszystkich dań mięsnych. Świetna propozycja na niedzielny obiad. Poznaj przepis i przekonaj się.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
122 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona 1 główka (800 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Jabłko 1 sztuka (120 g)
  • Koperek 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapustę czerwoną duszoną krok po kroku

Kapustę przekrój na pół, usuń głąb.

Drobno poszatkuj kapustę.

Na patelni rozpuść masło i dodaj kapustę.

Dokładnie wymieszaj i duś 15 minut.

Dodaj starte jabłko i przyprawy.

Dodaj szklankę wody i duś do momentu, aż kapusta nie zmięknie.

Jak oceniasz przepis na kapustę czerwoną duszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat kapusty czerwonej duszonej

Kapusta czerwona duszona to idealny dodatek do wielu dań, szczególnie teraz w chłodne dni świetnie będzie komponować się z daniami mięsnymi na ciepło np. pieczeń z sosem pieczeniowym lub w sosie pomidorowym w towarzystwie ziemniaków gotowanych z wody lub ziemniaczanego puree. Kapusta idealnie pasuje także do innych dodatków np. kasze gruboziarniste lub dania nie zawierające mięsa np. szare kluski, czy kluski z dziurką.

Kapusta czerwona to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre. Nie bez powodu zaczęto produkować napoje z tego warzywa. Mowa oczywiście o zakwasie z czerwonej kapusty, który ostatnio zyskał na popularności. I nie ma się co dziwić kapusta jest bardzo dobra, a zakwas z niej ma właściwości przeciwzapalne.

Zatem jak zrobić duszoną czerwoną kapustę? Nic prostszego. Wybierz dużą i ładną czerwoną kapustę na lokalnym ryneczku, przekrój ją na pół i usuń głąb.

Kapustę poszatkuj i wrzuć na patelnię z rozpuszczonym tłuszczem, dobrze tutaj sprawdzi się masło. Jeśli masz ochotę możesz najpierw podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę nada ona aromatu kapuście. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym gdzie musimy dbać o naszą odporność. Maja one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wymieszaj dokładnie kapustę na patelni lub w garnku dodaj starte jabłko i duś do momentu, aż kapusta nie zmięknie. Najlepsza czerwona duszona kapusta do obiadu gotowa.

Skoro już znasz przepis na kapustę czerwoną duszoną, teraz Twoja kolej. Przygotuj kapustę, która jest szybka, pyszna i łatwa do swojego ulubionego dania.

Alergeny w kapuście czerwonej duszonej

Lista alergenów dla kapusty czerwonej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty czerwonej duszonej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast smalcu tak jak w tradycyjnej wersji, użyj masła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
55.68
122.50
Białko (g)
1.31
2.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
7.91
17.40
Węglowodany przyswajalne (g)
5.84
12.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
4.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
2.68
5.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
3.90
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
2.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
1.65
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.35
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.65
14.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
75.67
166.47
Witamina B6 (mg)
0.18
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
48.76
107.28
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.41
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.75
45.66
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.15
Niacyna (mg)
0.39
0.86
Foliany (µg (mcg))
18.40
40.48
Beta karoten (µg (mcg))
560.56
1233.22
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
24.11
53.05
Potas (mg)
228.74
503.23
Wapń (mg)
42.89
94.35
Fosfor (mg)
28.08
61.78
Magnez (mg)
15.01
33.02
Żelazo (mg)
0.81
1.79
Cynk (mg)
0.21
0.46
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty czerwonej duszonej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty czerwonej duszonej

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
800 g
1 główka
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 800 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Koperek
20 g
1 garść
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
12.50