Kapusta czerwona do słoików

Opublikowano: 28.11.2021 r., 17:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czerwona kapusta na desce.
Kapusta czerwona do słoików
Przetwory z kapusty czerwonej idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych w okresie jesienno - zimowym. Są bogactwem witamin dla naszego organizmu. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Pasteryzacja 90 min
124 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Jabłko - 2 jabłka (300 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miska, słoik 400 g

Przepis na kapustę czerwoną do słoików krok po kroku

Kapustę posiekaj na drobne kawałki.

Zasyp ją solą i pozostaw tak długo, aż zmięknie.

Jabłka zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Kapustę odciśnij z powstałego soku.

Dodaj do niej jabłka, cebulę i pieprz.

W garnku zrób zalewkę do kapusty z octu, 1/2 l wody, cukru i ziela angielskiego.

Zagotuj ją.

Kapustę połącz z zalewą i odstaw do wystygnięcia.

Gotową przełóż do słoików, które dokładnie zamknij.

Na koniec pasteryzuj je około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kapustę czerwoną do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat kapusty czerwonej do słoików

Pyszna kapusta czerwona do słoików to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako surówka do dań głównych na zimę. Kapusta czerwona w połączeniu z jabłkiem, cebulą i zalewą octową jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić czerwoną kapustę do słoików? Przygotowanie jej jest proste. Na początku kapustę należy posiekać na drobne kawałki. Następnie zasypujemy ją solą i odstawiamy na tak długo, aż zmięknie. Jabłka należy zetrzeć na tarce, a cebulkę pokroić w drobną kostkę. Kapustę odciskamy z powstałego soku i dodajemy do niej jabłka, cebulę i pieprz. W ganku należy przygotować zalewę z octu, cukru, ziela angielskiego i ½ l wody. Następnie musimy ją zagotować. Gotową zalewamy kapustę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną kapustę przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Na koniec pasteryzujemy je około 20 minut.

Przepis na czerwoną kapustę do słoików nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z jabłek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, który zmniejsza ryzyko miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków.

Przetwory z czerwonej kapusty posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na surówkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w kapuście czerwonej do słoików

Lista alergenów dla kapusty czerwonej do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę czerwoną do słoików

Wartości odżywcze kapusty czerwonej do słoików

na 100g gotowej potrawy

Surówka z kapusty czerwonej to doskonały dodatek do dania głównego, posiadający wiele wartości odżywczych. Dodatkowo surówka posiada niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
35.64
124.74
Białko (g)
1.06
3.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
8.12
28.43
Węglowodany przyswajalne (g)
6.16
21.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
6.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.21
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
37.31
130.59
Witamina B6 (mg)
0.16
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.86
132.52
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Niacyna (mg)
0.30
1.05
Foliany (µg (mcg))
13.64
47.74
Beta karoten (µg (mcg))
444.33
1555.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
18.52
64.84
Potas (mg)
188.75
660.64
Wapń (mg)
32.69
114.41
Fosfor (mg)
23.87
83.54
Magnez (mg)
12.21
42.75
Żelazo (mg)
0.57
1.98
Cynk (mg)
0.16
0.57
Miedź (mg)
0.02
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty czerwonej do słoików 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty czerwonej do słoików

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
300 g
2 jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
12.00