Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Opublikowano: 17.11.2021 r., 10:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny kapuśniak z kapusty
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Smaczna zupa na obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty. Z ziemniakami, marchewką i kiełbasą tworzy pyszny i prosty przepis na sycący i rozgrzewający posiłek.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
324 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Kapusta biała (500 g)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Kiełbasa podwawelska (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty krok po kroku

Obierz ziemniaki, cebulę oraz marchewkę. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, cebulę w niewielką kostkę a marchewkę w niewielkie pół plasterki.

Posiekaj drobno kapustę.

Kiełbasę pokrój w pół plastry.

W dużym garnku rozgrzej 1/3 oleju. Podsmaż na nim cebulę oraz kiełbasę.

Jak kiełbasa i cebula będą zarumienione dodaj marchewkę, ziemniaki oraz kapustę.

Zalej wszystko bulionem i zagotuj.

Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Posól i dodaj trochę pieprzu.

Całość gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na małą patelnię wsyp mąkę. Podsmaż, by lekko zbrązowiała. Dodaj do niej śmietankę i dokładnie zamieszaj.

Wlej na patelnię około pół szklanki bulionu i mieszaj tak, by nie było grudek.

Dodaj do zupy zawartość patelni i wymieszaj całą zupę.

Podgotuj kilka chwil, dopraw i posyp świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapuśniaku ze słodkiej kapusty

Smaczna zupa na obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty. Z ziemniakami, marchewką i kiełbasą tworzy pyszny i prosty przepis na sycący i rozgrzewający posiłek. Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest delikatny, to świetna zupa dla młodszych i starszych. Jest pełny warzyw i kiełbasy. Ma także pyszną, śmietankową zasmażkę. Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty jest najsmaczniejszy z pieczywem. Zupa super komponuje się ze świeżą natką pietruszki. Poznaj prosty przepis jak zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty świetny na obiady, zwłaszcza zimowe.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty cechuje się delikatnością. Jest o wiele bardziej łagodny w smaku niż podobna zupa robiona na kiszonej kapuście. Jak zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty? Wszystkie warzywa należy przygotować. Marchewkę, cebulę oraz ziemniaki obrać, umyć a następnie pokroić. Ziemniaki i cebulę najlepiej pokroić w kostkę. Marchewkę przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój w pół plasterki. Równie dobrze sprawdzi się marchewka starta na tarce. Kapustę zaś wystarczy pokroić drobno (poszatkować). Kiełbasę pokrój tak jak marchewkę bądź w inny sposób, na przykład w plasterki. Podsmaż cebulę razem z mięsem na oleju, a gdy będą już podsmażone dodaj do nich wszystkie warzywa i zalej zimnym bulionem. Zagotuj i dodaj też przyprawy. Całość powinna gotować się około 30 minut, by ziemniaki, kapusta i marchewka były miękkie.

Kapuśniak to pyszna zupa, która może być zabielana lub zagęszczana albo nie. Jak zrobisz kapuśniak ze słodkiej kapusty z zasmażką, zupa będzie bardziej gęsta. Kapuśniak bez zasmażki jest zaś bardziej rzadki. By zrobić zasmażkę zgodnie z przepisem na kapuśniak ze słodkiej kapusty wystarczy na patelni podsmażyć mąkę. Powinna mieć brązowawy kolor. Gdy go osiągnie dolewa się śmietankę (można dodać także inny tłuszcz). Śmietanka w zasmażce pełni rolę jednocześnie zabielacza. Całość trzeba rozmieszać i dodać jeszcze niewielką ilość (około pół szklanki) bulionu z zupy. Najlepiej za pomocą trzepaczki dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Ważne jest, by nie było grudek. Na koniec gotowania do zupy dodaje się zawartość patelni i wystarczy tylko podgotować całość przez maksymalnie 2-3 minuty. Jeżeli trzeba dopraw zupę, by była dobra w smaku. Zasmażkę można całkowicie pominąć. Zupa będzie równie smaczna.

Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty jest prostym przepisem, idealnym na obiad. Nie wymaga długiego czasu przygotowania. Ta pyszna zupa to dobra potrawa, która rozgrzeje w chłodny dzień. Jeżeli chcesz, możesz dodać do zupy łyżeczkę kminku.

Alergeny w kapuśniaku ze słodkiej kapusty

Lista alergenów dla kapuśniaku ze słodkiej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kapuśniaku ze słodkiej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Zupa jest dobrym pomysłem na odżywczy posiłek. Kapusta u niektórych osób może niekorzystnie wpływać na przewód pokarmowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
66.15
324.16
Białko (g)
2.13
10.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
5.00
24.50
Węglowodany przyswajalne (g)
4.19
20.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
3.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
4.31
21.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
11.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
9.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
6.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.16
35.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
3.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.28
55.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
285.79
1400.35
Potas (mg)
127.81
626.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.23
69.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
33.39
163.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.80
38.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku ze słodkiej kapusty 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku ze słodkiej kapusty

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
78.50