Kapuśniak z kiszonej kapusty
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
- Ziemniaki młode (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
- Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (200 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty krok po kroku
Żeberka pokrój na kilka większych części, włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami wody i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.
Marchew, selera i pietruszkę obierz. Marchew zetrzyj na tarce. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj całą cebulę i przyprawy. Gotuj kolejne 30 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
Kapustę kiszoną poszatkuj, lekko odciśnij i dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż mąkę z masłem, tworząc zasmażkę.
Wlej 2-3 chochle wywaru z garnka, wymieszaj, aby nie powstały grudki i dodaj do zupy.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaka z kiszonej kapusty
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Znany jest w szczególności w kuchni góralskiej, gdzie bywa nazywany kwaśnicą oraz słowackiej i ukraińskiej. Przyrządzany na wywarze z żeberek wieprzowych i wędzonego boczku, z dużą ilością warzyw i kapusty, jest bardzo sycący, aromatyczny i rozgrzewający. Dlatego to świetny pomysł na pożywny posiłek na obiad, czy kolację zimą lub jesienią, ale nie tylko. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie dobrego kapuśniaku z kiszonej kapusty niestety zajmuje sporo czasu, jednak najwięcej zajmuje go gotowanie mięsa, podczas którego nie musisz stać cały czas w kuchni i możesz zająć się swoimi sprawami. Pamiętaj jednak, że przez to nie jest to zupa, którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do przygotowania kapuśniaku to żeberka, najlepiej wieprzowe, surowy lub wędzony boczek, kapusta kiszona, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler korzeniowy), spora ilość przypraw oraz mąka i masło do przygotowania zasmażki. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany – wystarczy ugotować żeberka, dodać przygotowane warzywa, przyprawy, poszatkowaną cebulę i podsmażony boczek, a na sam koniec zasmażkę. Połączenie tych wszystkich składników i elementów sprawia, że kapuśniak ma niepowtarzalny, wyrazisty smak. Dodatek boczku i żeberek sprawia, że jest on dość kaloryczny, jednak bez nich smak może być zdecydowanie mniej charakterystyczny. Pamiętaj też, że kapuśniak jest zupą ciężkostrawną, dlatego, jeśli mas problemy żołądkowo-jelitowe, najlepiej aby pojawiał się w diecie okazjonalnie. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.
Alergeny w kapuśniaku z kiszonej kapusty
Lista alergenów dla kapuśniaka z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kapuśniaka z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty jest zupą stosunkowo ciężkostrawną, dlatego może być gorzej tolerowany przez osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.