Kapuśniak z kiszonej kapusty

Opublikowano: 11.05.2022 r., 14:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny polski kapuśniakבה
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Poznaj przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty, idealny na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
487 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żeberka wieprzowe (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
  • Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (200 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty krok po kroku

Żeberka pokrój na kilka większych części, włóż do garnka, zalej 1,5-2 litrami wody i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.

Marchew, selera i pietruszkę obierz. Marchew zetrzyj na tarce. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj całą cebulę i przyprawy. Gotuj kolejne 30 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.

Kapustę kiszoną poszatkuj, lekko odciśnij i dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj do garnka.

Na tej samej patelni podsmaż mąkę z masłem, tworząc zasmażkę.

Wlej 2-3 chochle wywaru z garnka, wymieszaj, aby nie powstały grudki i dodaj do zupy.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaka z kiszonej kapusty

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Znany jest w szczególności w kuchni góralskiej, gdzie bywa nazywany kwaśnicą oraz słowackiej i ukraińskiej. Przyrządzany na wywarze z żeberek wieprzowych i wędzonego boczku, z dużą ilością warzyw i kapusty, jest bardzo sycący, aromatyczny i rozgrzewający. Dlatego to świetny pomysł na pożywny posiłek na obiad, czy kolację zimą lub jesienią, ale nie tylko. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie dobrego kapuśniaku z kiszonej kapusty niestety zajmuje sporo czasu, jednak najwięcej zajmuje go gotowanie mięsa, podczas którego nie musisz stać cały czas w kuchni i możesz zająć się swoimi sprawami. Pamiętaj jednak, że przez to nie jest to zupa, którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do przygotowania kapuśniaku to żeberka, najlepiej wieprzowe, surowy lub wędzony boczek, kapusta kiszona, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler korzeniowy), spora ilość przypraw oraz mąka i masło do przygotowania zasmażki. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany – wystarczy ugotować żeberka, dodać przygotowane warzywa, przyprawy, poszatkowaną cebulę i podsmażony boczek, a na sam koniec zasmażkę. Połączenie tych wszystkich składników i elementów sprawia, że kapuśniak ma niepowtarzalny, wyrazisty smak. Dodatek boczku i żeberek sprawia, że jest on dość kaloryczny, jednak bez nich smak może być zdecydowanie mniej charakterystyczny. Pamiętaj też, że kapuśniak jest zupą ciężkostrawną, dlatego, jeśli mas problemy żołądkowo-jelitowe, najlepiej aby pojawiał się w diecie okazjonalnie. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.

Alergeny w kapuśniaku z kiszonej kapusty

Lista alergenów dla kapuśniaka z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kapuśniaka z kiszonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak z kiszonej kapusty jest zupą stosunkowo ciężkostrawną, dlatego może być gorzej tolerowany przez osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
116.12
487.70
Białko (g)
7.77
32.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
8.37
35.17
Węglowodany przyswajalne (g)
6.67
28.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
7.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
5.74
24.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
12.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
11.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.92
8.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
3.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.27
101.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
48.54
203.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.16
42.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.77
20.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.70
Ryboflawina (mg)
0.10
0.41
Niacyna (mg)
1.95
8.18
Foliany (µg (mcg))
14.23
59.78
Beta karoten (µg (mcg))
434.31
1824.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
298.51
1253.74
Potas (mg)
317.40
1333.08
Wapń (mg)
23.38
98.17
Fosfor (mg)
107.46
451.35
Magnez (mg)
19.68
82.64
Żelazo (mg)
0.91
3.83
Cynk (mg)
1.01
4.26
Miedź (mg)
0.07
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaka z kiszonej kapusty 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaka z kiszonej kapusty

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
200 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
59.00