Kapuśniak z kiełbasą
- Kapusta kiszona - 2 szklanki (500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Kiełbasa domowa - 3 sztuki (300 g)
Przepis na kapuśniak z kiełbasą krok po kroku
Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka.
Zalej kapustę wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
Marchewkę obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj.
Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą i gotuj.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
Gotuj zupę do miękkości wszystkich warzyw.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaka z kiełbasą
Kapuśniak z kiełbasą sprawdzi się idealnie jako rozgrzewająca zupa na obiad. Możesz przygotować ją w wersji tradycyjnej tak jak ja z kiełbasą lub boczkiem albo w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Zatem jak zrobić kapuśniak z kiełbasą?
Będziesz potrzebować tylko kapustę kiszoną, cebulę, czosnek, kiełbasę lub inne mięso, marchewkę i ziemniaki. Zupy z ziemniakami są zdecydowanie bardziej sycące dlatego i teraz nie może ich zabraknąć. Kapustę kiszoną posiekaj i koniecznie spróbuj przed gotowaniem. Jeśli smak będzie zbyt kwaśny, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj ją do miękkości.
W tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Możesz także użyć nieco bardziej tłustego mięsa takiego jak boczek lub coś chudszego np. łopatka wieprzowa. Każdy rodzaj mięsa będzie dobry i nada charakterystyczny posmak.
Zawartość patelni dodaj do gotującej się kapusty. Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do zupy, a ziemniaki pokrój w kostkę i także dodaj do garnka.
Zupę z kiszonej kapusty gotuj minimum do czasu, aż warzywa będą miękkie. Im dłużej będziesz gotować zupę, tym lepsza i bardziej aromatyczna będzie.
Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz.
Przepis na kapuśniak z kiełbasą już znasz, nie pozostało nic innego jak go wypróbować.
To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Alergeny w kapuśniaku z kiełbasą
Lista alergenów dla kapuśniaka z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kiełbasą
Wartości odżywcze kapuśniaka z kiełbasą
Kapuśniak możesz także przygotować w wersji wege bez mięsa.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.