Kapuśniak z kiełbasą

Opublikowano: 28.11.2021 r., 17:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kapuśniak z kiełbasą
Kapuśniak z kiełbasą
Delikatnie kwaśny z mięsnym wkładek kapuśniak z kiełbasą jako rozgrzewający obiad na każdą porę roku. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
340 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona - 2 szklanki (500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Kiełbasa domowa - 3 sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na kapuśniak z kiełbasą krok po kroku

Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka.

Zalej kapustę wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.

Marchewkę obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.

Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj.

Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą i gotuj.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.

Gotuj zupę do miękkości wszystkich warzyw.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapuśniaka z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą sprawdzi się idealnie jako rozgrzewająca zupa na obiad. Możesz przygotować ją w wersji tradycyjnej tak jak ja z kiełbasą lub boczkiem albo w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Zatem jak zrobić kapuśniak z kiełbasą?

Będziesz potrzebować tylko kapustę kiszoną, cebulę, czosnek, kiełbasę lub inne mięso, marchewkę i ziemniaki. Zupy z ziemniakami są zdecydowanie bardziej sycące dlatego i teraz nie może ich zabraknąć. Kapustę kiszoną posiekaj i koniecznie spróbuj przed gotowaniem. Jeśli smak będzie zbyt kwaśny, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj ją do miękkości.

W tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Możesz także użyć nieco bardziej tłustego mięsa takiego jak boczek lub coś chudszego np. łopatka wieprzowa. Każdy rodzaj mięsa będzie dobry i nada charakterystyczny posmak.

Zawartość patelni dodaj do gotującej się kapusty. Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do zupy, a ziemniaki pokrój w kostkę i także dodaj do garnka.

Zupę z kiszonej kapusty gotuj minimum do czasu, aż warzywa będą miękkie. Im dłużej będziesz gotować zupę, tym lepsza i bardziej aromatyczna będzie.

Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz.

Przepis na kapuśniak z kiełbasą już znasz, nie pozostało nic innego jak go wypróbować.

To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w kapuśniaku z kiełbasą

Lista alergenów dla kapuśniaka z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kiełbasą

Wartości odżywcze kapuśniaka z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak możesz także przygotować w wersji wege bez mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
136.36
340.89
Białko (g)
3.78
9.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.61
14.02
Węglowodany przyswajalne (g)
3.74
9.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
4.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.21
28.03
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
9.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.57
18.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.28
13.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
5.73
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.16
Cholesterol (mg)
17.10
42.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
96.36
240.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.16
35.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.49
Witamina E (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.24
5.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.08
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.46
38.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
933.08
2332.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
577.50
1443.74
Potas (mg)
197.31
493.27
Wapń (mg)
29.98
74.95
Fosfor (mg)
65.94
164.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.75
31.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
2.46
Cynk (mg)
0.51
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaka z kiełbasą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaka z kiełbasą

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kiełbasa domowa
300 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
28.50