Kapuśniak wegetariański
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Ziemniaki późne - 3 małe sztuki (300 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Kapusta kiszona (800 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na kapuśniak wegetariański krok po kroku
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
Jak cebula się zeszkli dodaj do niej oregano, paprykę w proszku oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i podgrzej ją przez około 2 minuty.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli i marchewki. Warzywa podsmaż jeszcze przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając danie.
Po tym czasie wlej połowę bulionu, dodaj sos sojowy i zagotuj na duży ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum, garnek zakryj przykrywką i gotuj przez około 15-20 minut (aż warzywa staną się miękkie).
Kapustę przepłukać i odciśnij z nadmiaru wody przy użyciu sitka.
W drugim garnku podgrzej oliwę, dodaj do niej kapustę kiszoną i podsmaż ją przez 3 minuty, następnie zalej ją szklanką wody i duś ją przez 10 minut.
Do kapusty dodaj resztę bulionu i zagotuj ją.
Kapustę przełóż do garnka z warzywami i wywarem i zagotuj na większym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaku wegetariańskiego
Kapuśniak wegetariański to doskonała propozycja na pyszną i bezmięsną zupę obiadową. Zaskocz swoich najbliższych tym wege kapuśniakiem. Jest to doskonały wybór na danie diety wegańskiej, wegetariańskiej, warzywnej oraz niskotłuszczowej. Świetnie sprawdzi się również na diecie osób odchudzających się, ponieważ będzie to danie niskokaloryczne. W dalszej części dowiesz się jak zrobić kapuśniak bezmięsny. Aby zrobić ten przepis bez mięsa potrzebujesz następujących produktów spożywczych: oleju rzepakowego, cebuli, marchewki, ziemniaków, bulionu jarzynowego, kapusty kiszonej, oliwy z oliwek oraz przypraw (papryki słodkiej, sosu sojowego oraz oregano). Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni aby ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupę możesz przygotować również ze świeżej kapusty, jednak nie będzie ona wtedy tak kwaśna, dlatego jeśli koniecznie chcesz użyć młodej kapusty wymieszaj ją pół na pół z kapustą kiszoną.
A więc jak ugotować wege kapuśniak? W garnku podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej przyprawy oraz talarki marchewki. Całość podsmaż trzech chwilę i dodaj do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kilku minutach dolej połowę bulionu warzywnego i zagotuj, po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj zupę przez około 20 minut. Kapustę wypłucz i odciśnij z nadmiaru wody - podsmaż ją w drugim garnku, zalej szklanką wody i duś przez 10 minut. Następnie do kapusty dolej pozostały bulion i zagotuj. Kapustę przełóż do garnka z warzywami i zagotuj. Całą zupę podgotuj jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu.
Podsumowując zupa kapuśniak wegetariański to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe, który można wykorzystać w wielu rodzajach diet. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność. Dodatkowo jest to danie, które możemy przygotować przez cały rok, ponieważ dobrze ukiszoną kapustę możemy przechowywać nawet przez całą zimę. Warto włączyć kiszoną kapustę do swojej diety szczególnie w okresie, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców.
Alergeny w kapuśniaku wegetariańskim
Lista alergenów dla kapuśniaku wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze kapuśniaku wegetariańskiego
Wegetariański kapuśniak to doskonała propozycja nie tylko dla osób eliminujących mięso ze swojego jadłospisu. Jest to doskonały wybór na pyszne danie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dostarczy nam sporych ilości witaminy C.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.