Kapuśniak wegetariański

Opublikowano: 01.05.2021 r., 14:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak wegetariański w białej misce
Kapuśniak wegetariański
Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten pyszny kapuśniak wegetariański. Idealnie sprawdzi się jako smaczny oraz bezmięsny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
184 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Ziemniaki późne - 3 małe sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Kapusta kiszona (800 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, sos sojowy, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na kapuśniak wegetariański krok po kroku

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.

Jak cebula się zeszkli dodaj do niej oregano, paprykę w proszku oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i podgrzej ją przez około 2 minuty.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj je do cebuli i marchewki. Warzywa podsmaż jeszcze przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając danie.

Po tym czasie wlej połowę bulionu, dodaj sos sojowy i zagotuj na duży ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum, garnek zakryj przykrywką i gotuj przez około 15-20 minut (aż warzywa staną się miękkie).

Kapustę przepłukać i odciśnij z nadmiaru wody przy użyciu sitka.

W drugim garnku podgrzej oliwę, dodaj do niej kapustę kiszoną i podsmaż ją przez 3 minuty, następnie zalej ją szklanką wody i duś ją przez 10 minut.

Do kapusty dodaj resztę bulionu i zagotuj ją.

Kapustę przełóż do garnka z warzywami i wywarem i zagotuj na większym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku wegetariańskiego

Kapuśniak wegetariański to doskonała propozycja na pyszną i bezmięsną zupę obiadową. Zaskocz swoich najbliższych tym wege kapuśniakiem. Jest to doskonały wybór na danie diety wegańskiej, wegetariańskiej, warzywnej oraz niskotłuszczowej. Świetnie sprawdzi się również na diecie osób odchudzających się, ponieważ będzie to danie niskokaloryczne. W dalszej części dowiesz się jak zrobić kapuśniak bezmięsny. Aby zrobić ten przepis bez mięsa potrzebujesz następujących produktów spożywczych: oleju rzepakowego, cebuli, marchewki, ziemniaków, bulionu jarzynowego, kapusty kiszonej, oliwy z oliwek oraz przypraw (papryki słodkiej, sosu sojowego oraz oregano). Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni aby ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupę możesz przygotować również ze świeżej kapusty, jednak nie będzie ona wtedy tak kwaśna, dlatego jeśli koniecznie chcesz użyć młodej kapusty wymieszaj ją pół na pół z kapustą kiszoną.

A więc jak ugotować wege kapuśniak? W garnku podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej przyprawy oraz talarki marchewki. Całość podsmaż trzech chwilę i dodaj do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kilku minutach dolej połowę bulionu warzywnego i zagotuj, po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj zupę przez około 20 minut. Kapustę wypłucz i odciśnij z nadmiaru wody - podsmaż ją w drugim garnku, zalej szklanką wody i duś przez 10 minut. Następnie do kapusty dolej pozostały bulion i zagotuj. Kapustę przełóż do garnka z warzywami i zagotuj. Całą zupę podgotuj jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu.

Podsumowując zupa kapuśniak wegetariański to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe, który można wykorzystać w wielu rodzajach diet. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która pozytywnie wpływa na naszą odporność. Dodatkowo jest to danie, które możemy przygotować przez cały rok, ponieważ dobrze ukiszoną kapustę możemy przechowywać nawet przez całą zimę. Warto włączyć kiszoną kapustę do swojej diety szczególnie w okresie, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców.

Alergeny w kapuśniaku wegetariańskim

Lista alergenów dla kapuśniaku wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kapuśniaku wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Wegetariański kapuśniak to doskonała propozycja nie tylko dla osób eliminujących mięso ze swojego jadłospisu. Jest to doskonały wybór na pyszne danie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dostarczy nam sporych ilości witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
49.22
184.58
Białko (g)
0.66
2.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
4.22
15.83
Węglowodany przyswajalne (g)
3.00
11.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
3.49
13.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
1.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.03
11.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
8.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.50
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
62.98
236.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.72
25.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.64
36.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
620.42
2326.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
335.15
1256.82
Potas (mg)
123.17
461.89
Wapń (mg)
13.53
50.72
Fosfor (mg)
15.61
58.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.36
27.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
2.04
Cynk (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku wegetariańskiego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku wegetariańskiego

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
84.50