Kapuśniak na wędzonce

Opublikowano: 26.04.2022 r., 18:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kapuśniak w misce
Kapuśniak na wędzonce
Kapuśniak na wędzonce to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Warto go spróbować!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
989 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (500 g)
  • Kiełbasa domowa (500 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Por (100 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki średnie (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na kapuśniak na wędzonce krok po kroku

Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy go na suchej patelni (tłuszcz wytopi się samodzielnie). Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy całość dalej. Składniki powinny się zarumienić.

Do garnka wlewamy 2 l wody. Dodajemy mięso oraz odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę. Gotujemy całość na małym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy.

Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak na wędzonce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapuśniaka na wędzonce

Smaczny kapuśniak na wędzonce to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa na wędzonce z dodatkiem warzyw i przypraw jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że kapuśniak z ziemniakami zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle

Jak zrobić kapuśniak na wędzonce? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy go na suchej patelni (tłuszcz wytopi się samodzielnie). Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy całość dalej. Składniki powinny się zarumienić. Do garnka wlewamy 2 l wody. Dodajemy mięso oraz odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę. Gotujemy całość na małym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Sprawdzony przepis na kapuśniak na wędzonce nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Pyszna zupa z kapusty kiszonej, wędzonki i warzyw odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w kapuśniaku na wędzonce

Lista alergenów dla kapuśniaka na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze kapuśniaka na wędzonce

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
197.83
989.13
Białko (g)
10.46
52.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.01
35.06
Węglowodany przyswajalne (g)
5.54
27.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
7.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
14.16
70.80
Tłuszcze nasycone (g)
5.60
27.99
Tłuszcze nienasycone (g)
8.56
42.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.04
30.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
12.61
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.25
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.78
173.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
44.26
221.30
Witamina B6 (mg)
0.24
1.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.92
Witamina C (mg)
12.10
60.52
Witamina D (µg (mcg))
0.24
1.20
Witamina E (mg)
0.32
1.59
Retinol (µg (mcg))
4.13
20.65
Tiamina (mg)
0.18
0.92
Ryboflawina (mg)
0.10
0.52
Niacyna (mg)
3.25
16.27
Foliany (µg (mcg))
15.09
75.43
Beta karoten (µg (mcg))
405.61
2028.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
721.13
3605.65
Potas (mg)
305.48
1527.39
Wapń (mg)
24.13
120.65
Fosfor (mg)
145.04
725.22
Magnez (mg)
19.91
99.57
Żelazo (mg)
0.96
4.82
Cynk (mg)
1.09
5.45
Miedź (mg)
0.07
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaka na wędzonce 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaka na wędzonce

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
500 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
22.50
Za 500 g
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
56.50