Kapuśniak na golonce
- Golonka wieprzowa (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Kapusta kiszona (600 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Seler korzeniowy (300 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
Przepis na kapuśniak na golonce krok po kroku
Obierz marchew, ziemniaki i seler ze skórki i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej wodę, dodaj golonkę, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj przez 60 minut na wolnym ogniu.
Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 20 minut.
Poszatkuj kapustę kiszoną i dodaj do zupy, gotuj 20 minut.
Boczek wędzony pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej patelnię, podsmaż boczek i cebulę.
Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem.
Wlej zupę do głębokich talerzy i podawaj z kromką świeżego pieczywa żytniego.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaka na golonce
Kapuśniak na golonce to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Smaczny kapuśniak to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Kapuśniak to tradycyjna Polska zupa najczęściej przygotowywana na bazie wywaru mięsnego. Przepis na kapuśniak na golonce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, marchew, seler, ziemniaki, kapusta kiszona, boczek wędzony, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić kapuśniak na golonce? Obierz marchew, ziemniaki i seler ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, dodaj golonkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 60 minut na wolnym ogniu. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 20 minut. Poszatkuj kapustę kiszoną i dodaj do zupy, gotuj 20 minut. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej patelnię, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem. Wlej zupę do głębokich talerzy i podawaj z kromką świeżego pieczywa żytniego.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Golonka jest dość kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość żelaza oraz witaminy B. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu do komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszny kapuśniak to szybki sposób na pyszną zupę. Kapuśniak jest zupą lekko kwaśną, doskonale sprawdza się podany z dodatkiem prażuchów. Kapuśniak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kapuśniak można przygotować także z dodatkiem białej kapusty.
Alergeny w kapuśniaku na golonce
Lista alergenów dla kapuśniaka na golonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
W przepisie na kapuśniak na golonce nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze kapuśniaka na golonce
Kapuśniak na golonce to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kapuśniak jest zupą dość kaloryczną i zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego. Kapuśniak jest bardzo sycący.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.