Kapuśniak bez mięsa
- Kapusta kiszona (700 g)
- Kapusta biała (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Przecier pomidorowy z solą (500 g)
Przepis na kapuśniak bez mięsa krok po kroku
Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę.
Obierz pietruszkę, ziemniaki i marchew, pokrój w kostkę.
Warzywa umieść w garnku i zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, w między czasie posiekaj kapustę białą i drobniej pokrój kapustę kiszoną, dodaj do garnka, gotuj 20 minut.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.
Posyp posiekanym koperkiem.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaka bez mięsa
Kapuśniak bez mięsa to pyszna zupa na bazie samych warzyw. Zupa jest dużo lżejsza niż wersja tradycyjna. Przepis na kapuśniak bez mięsa jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, kapusta biała, cebula, marchew, ziemniaki, seler, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i koper.
Jak zrobić kapuśniak bez mięsa? Na początek cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę. Obierz pietruszkę, ziemniaki i marchew, pokrój w kostkę. Umieść w garnku i zalej 2 litrami wody. Gotuj 15 minut, w między czasie posiekaj kapustę białą o drobniej pokrój kapustę kiszoną, dodaj do garnka, gotuj 20 minut. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. Posyp posiekanym koperkiem.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym, nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie.
Podsumowując pomysł na kapuśniak bez mięsa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa bez mięsa z kapusty słodkiej i z kiszonej kapusty, jest pyszna i lżejsza niż tradycyjna wersja. Dobra zupa może być przechowywana w lodówce do 4 dni. Kapuśniak wegetariański możesz także przygotować z samej kiszonej kapusty, będzie wtedy bardziej wyrazisty w smaku.
Alergeny w kapuśniaku bez mięsa
Lista alergenów dla kapuśniaka bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak bez mięsa
Wartości odżywcze kapuśniaka bez mięsa
Kapuśniak bez mięsa to lżejsza wersja tradycyjnej potrawy. Zawiera dużo błonnika poprawiającego perystaltykę jelit. Dodatkowo kapusta kiszona jest źródłem naturalnych bakterii probiotycznych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.