Kapuśniak

Opublikowano: 19.05.2021 r., 9:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kapuśniak z warzywami
Kapuśniak
Kapuśniak, tradycyjna polska domowa zupa z warzywami, kiszoną kapustą i mięsem. Bardzo pożywna i sycąca, idealna na zimowe i jesienne, chłodne dni.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
285 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża sztuka (300 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Ziemniaki młode - 8 sztuk (600 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (150 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (300 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kapuśniak krok po kroku

Mięso opłucz, podziel na mniejsze części i włóż do garnka.

Zalej zimną wodą (2 litry) i zagotuj.

Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30-40 min.

Marchewkę, selera i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części.

Cebulę i warzywa dodaj do garnka.

Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu 40-50 min.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj do miękkości.

Kapustę odsącz z nadmiaru zalewy, poszatkuj i dodaj do zupy.

Gotuj 20-30 min.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapuśniaku

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, marchewką i mięsem to jedna z najbardziej charakterystycznych, tradycyjnych polskich dań. To przepyszna, niezwykle pożywna i sycąca zupa, która sprawdzi się jako obiad, czy kolacja dla całej rodziny łącznie z dziećmi. W dużych ilościach może być dość ciężkostrawna ze względu na dużą ilość kapusty i najczęściej tłustego mięsa. Zupa kapuściana z kiszonej kapusty z ziemniakami to dobry pomysł na pyszny posiłek w zimne zimowe czy jesienne dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza? Kapusta kiszona to produkt, który zdecydowanie można zaliczyć do kategorii superfoods, dzięki wysokiej zawartości witaminy C i dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie jelit i odporność.

Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty? Poznaj ten prosty przepis. Składniki niezbędne, aby zrealizować przepis kapuśniak to oczywiście kiszona kapusta także włoszczyzna, czyli marchewka, pietruszka, seler, a także ziemniaki i cebula. Bardzo często zupa kapuściana z kiszonej kapusty przygotowywana jest z dodatkiem żeberek, kiełbasy lub boczku, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. Można jednak pominąć ten dodatek, jeśli stosujesz dietę wegetariańską, wegańską, lub po prostu ograniczasz mięso.

Ugotowanie kapuśniaku jest prostsze niż mogłoby się to wydawać. Najlepiej zacząć od ugotowania bulionu warzywno mięsnego z dodatkiem przypraw. Świetnie sprawdza się majeranek, kminek, liść laurowy, czy ziele angielskie oraz duże ilości drobno posiekanego koperku, który idealnie komponuje się smakowo z młodą kapustą. Im dłuższy czas gotowania bulionu tym lepiej. Następnie do wywaru wystarczy dodać odsączoną z nadmiaru zalewy, poszatkowaną cebulę, ziemniaki i gotować do miękkości. Kapuśniak można zaprawić mąką lub śmietaną, jednak pamiętaj, że zwiększy to kaloryczność posiłku, a zupa i tak będzie świetnie smakować bez jakiegokolwiek zaprawiania. To wszystko. Koniecznie poznaj ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić kapuśniak. To danie które zdecydowanie warto znać.

Alergeny w kapuśniaku

Lista alergenów dla kapuśniaku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze kapuśniaku

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak może nie być odpowiednią zupą dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak wzdęcia, zespół jelita drażliwego, a także zgaga, czy refluks, ponieważ kiszona kapusta może je nasilać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
57.11
285.53
Białko (g)
4.44
22.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.05
45.26
Węglowodany przyswajalne (g)
6.98
34.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
10.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.51
2.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
1.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
1.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.11
0.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
10.48
52.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
61.51
307.54
Witamina B6 (mg)
0.28
1.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.15
Witamina C (mg)
12.13
60.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.80
Retinol (µg (mcg))
1.29
6.46
Tiamina (mg)
0.06
0.29
Ryboflawina (mg)
0.06
0.28
Niacyna (mg)
1.91
9.56
Foliany (µg (mcg))
17.19
85.96
Beta karoten (µg (mcg))
597.25
2986.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
217.63
1088.16
Potas (mg)
298.95
1494.74
Wapń (mg)
23.11
115.53
Fosfor (mg)
74.44
372.22
Magnez (mg)
19.12
95.60
Żelazo (mg)
0.85
4.26
Cynk (mg)
0.32
1.61
Miedź (mg)
0.06
0.29
Mangan (mg)
0.12
0.61
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
1 duża sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Ziemniaki młode
600 g
8 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Marchewka
150 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
300 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Pietruszka
40 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
39.00