Kanie w zalewie octowej

Opublikowano: 04.10.2021 r., 16:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w occie marynowanym
Kanie w zalewie octowej
Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej odsłonie. Ten przepis na kanie w zalewie octowej to dobre danie, które warto znać.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
202 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kanie (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Cukier - 6 łyżek (72 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Cebula (150 g)
  • Marchewka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, słoiki, ściereczka

Przepis na kanie w zalewie octowej krok po kroku

Umyj i oczyść kanie. Osusz je ściereczką albo ręcznikiem papierowym.

Podziel kanie na mniejsze kawałki, mogą być paski (muszą zmieścić się do słoika).

Rozgrzej na patelni olej.

Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem.

Panieruj grzyby w jajku, a następnie w bułce tartej.

Smaż grzyby na złoty kolor. Można je odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.

Pokrój obraną cebulę i marchewkę w plasterki.

W garnku zagotuj 3 szklanki wody, szklankę octu, cukier, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego, marchewkę oraz cebulę.

W tym czasie wyłóż grzyby do słoików.

Grzyby zalej zalewą.

Zakręć słoiki.

W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki. Gotuj je 20 minut (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików.

Wyjmij słoiki i układaj wieczkiem do dołu.

Są gotowe do jedzenia po 3 dniach.

Jak oceniasz przepis na kanie w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat kani w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej odsłonie. Ten przepis na kanie w zalewie octowej to dobre danie, które warto znać. Prosty przepis na grzyby zrobione nieco inaczej, ponieważ kanie są uprzednio panierowane i smażone. Kanie w zalewie octowej są łatwe do zrobienia i smaczne. Mają pysznie intensywny smak. Sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do innych potraw. Uważać należy na podawanie tej potrawy dzieciom i osobom starszym. Mogą być nie do końca dobrze tolerowane.

Przepis na kanie w zalewie octowej polega przede wszystkim na zamarynowaniu tychże grzybów po to, by można było je podawać w zimie. Zrobienie kani w occie w słoikach jest świetną propozycją na przetwory. Jak zrobić kanie w zalewie octowej, by zaskoczyć wszystkich?

Kanie w zalewie octowej są to inaczej panierowane w jajku i bułce tartej grzyby. Dokładniej, do marynowania używa się sporych rozmiarów kapeluszy. Jest to łatwe w wykonaniu zadanie, ponieważ proces składa się z takich samych działań jak w przypadku zwykłych kotletów. Usmażone kanie w panierce umieszcza się w słoiku i zalewa pyszną, aromatyczną zalewą. Jeżeli jesteś pewny, że taka ilość zostanie zjedzona dość szybko nie musisz ich pasteryzować. W momencie, gdy ilość jest zbyt duża, warto jest je pasteryzować, by cieszyć się smakiem dużo dłużej. Kanie w occie są pyszne, poza tym jest to bardzo prosty przepis.

Jak zrobić kanie w zalewie octowej? Jest to łatwa rzecz. Wykonanie przepisu na kanie w zalewie octowej należy rozpocząć od przygotowania grzybów. Przede wszystkim zostawia się same kapelusze, a nóżki odrzuca. Konieczne jest bardzo dokładne oczyszczenie grzybów ze wszystkich zanieczyszczeń. Po opłukaniu grzybów należy je wysuszyć. Wtedy grzyby będą miały lepszą panierkę. Ilość jajka i bułki tartej jest zmienna. Oznacza to, że może być potrzeba wykorzystania większej lub mniejszej ilości jajka lub bułki.

Kanie w zalewie octowej poleca się jeść około trzeciej doby po zrobieniu. Wcześniej ta przekąska nie byłaby tak dobrze przesiąknięta smakami. Zdecydowanie warto poczekać aż potrawa będzie odpowiednio smaczna.

Jeśli zrobisz kanie w zalewie octowej na zimę do słoików będziesz mógł na długo cieszyć się tym znakomitym smakiem. Kanie w occie pasują bowiem do wielu dań. Dobre są same, ale równie smaczne są także podane na przykład z chlebem albo z mięsem. Przeważnie je się je na zimno, ale możesz je także odgrzać. Takim prostym przepisem możesz pokazać, że da się zrobić coś nowego, a zarazem dobrego.

Alergeny w kaniach w zalewie octowej

Lista alergenów dla kani w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze kani w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Z uwagi na ciężkostrawność grzybów nie są one zalecane każdemu. Nie należy podawać ich osobom starszym i dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
101.17
202.34
Białko (g)
3.84
7.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.69
25.37
Węglowodany przyswajalne (g)
11.43
22.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.41
8.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
1.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
7.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
4.81
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
2.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.87
51.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
63.91
127.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.40
4.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.53
Witamina E (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.13
22.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
5.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.78
47.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
523.80
1047.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
64.09
128.18
Potas (mg)
257.16
514.32
Wapń (mg)
21.67
43.34
Fosfor (mg)
83.52
167.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.95
21.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.57
Cynk (mg)
0.54
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kani w zalewie octowej 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kani w zalewie octowej

Koszt składników
73.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kanie
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Cukier
72 g
6 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 72 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
73.80