Kanie smażone

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:41 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone grzyby na talerzu
Kanie smażone
Najlepszy przepis na kanie smażone na patelni. Pyszny, maślany smak, chrupiąca panierka i prostota w przygotowaniu. Korzystaj z darów lasu i zrób kanie smażone na obiad.
Przygotowanie 30 min
442 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kanie - 3 szt (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Masło klarowane (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kanie smażone krok po kroku

Grzyby oczyść.

Jajko roztrzep z kilkoma kroplami octu, soli oraz pieprzu.

Na patelni rozgrzej masło.

Grzyby najpierw obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na gorącym maśle smaż z obu stron grzyby na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kanie smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat kani smażonych

Kanie smażone

Najlepszy przepis na kanie smażone na patelni. Pyszny, maślany smak, chrupiąca panierka i prostota w przygotowaniu. Korzystaj z darów lasu i zrób kanie smażone na obiad. Pomysł na to jak zrobić kanie smażone jest bardzo prosty. Wykonuje się go bardzo podobnie do kotleta schabowego. Danie to jest dobre, pasuje go różnego rodzaju sałatek i warzyw konserwowych oraz świeżych. Warto podawać kanie smażone z sosami. Smaczny duet stanowią smażone kanie panierowane z domowym sosem czosnkowym lub koperkowym. Jak zrobisz kanie smażone na patelni podawaj je od razu, by zachować tę chrupkość panierki.

Przepis na kanie smażone trzeba rozpocząć przede wszystkim od bardzo dokładnego umycia grzybów leśnych. Jest to ważne, ponieważ zwykle znajduje się w nich na przykład piasek. W przepisie na kanie smażone wykorzystuje się ich same kapelusze bez nóżek. Gdy kanie opłuczesz w wodzie polecam je dobrze wysuszyć. Jeśli kapelusz będzie mokry, tłuszcz podczas smażenia mógłby pryskać. Ponadto panierka nie będzie chrupiąca. Może ona stać się rozmięknięta.

Jak zrobić kanie smażone z patelni, by było prosto i szybko? Wystarczy czyste i suche kapelusze kani obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Później czas na ich smażenie. Panierka złożona z jajka i bułki tartej jest bardzo znana i klasyczna. Dla odmiany, zamiast bułki tartej warto także spróbować panierować je w mące. Kapelusze kani wystarczy obtoczyć raz w jajku i raz w bułce. Można zrobić też więcej warstw panierki – jak lubisz. Dobrym pomysłem na kanie smażone jest też wykorzystanie panierki panko. Do jajka dodaje się nieco octu w celu lepszego rozprowadzenia jajka. Staje się ono wtedy bardziej „płynne”.

Jak usmażyć kanie? Wystarczy parę minut. Zapanierowane grzyby leśne powinny podczas smażenia osiągnąć kolor złoty. Smażyć należy około 5 do maksymalnie 10 minut. Do smażenia dodaje się bardzo dużą ilość tłuszczu. Jest to potrawa kaloryczna, ale warta spróbowania. Oprócz masła można smażyć je na oleju lub na smalcu. Masło ma dobry smak, który podkreśla smak kani.

Jak widać, kanie smażone są bardzo prostym przepisem. Zapewniam, że jak usmażysz kanie na obiad, zostaną zjedzone od razu – są niesamowicie dobre. Smaczne są nawet same, nie trzeba dodawać czegoś ponadto. Jest to pomysł na pyszne jedzenie, ale trzeba pamiętać, że grzyby leśne są ciężkostrawne. Jeśli nie wiesz jak usmażyć kanie to naprawdę nie ma nic prostszego. Są genialnym dodatkiem do obiadu bądź na kolację. To smaczne grzyby, więc korzystaj jeśli masz możliwość.

Alergeny w kaniach smażonych

Lista alergenów dla kani smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kani smażonych

na 100g gotowej potrawy

Kanie są ciężkostrawne. Nie poleca się ich przede wszystkim dzieciom, również osoby starsze mogą mieć problemy gastryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
276.82
442.91
Białko (g)
4.32
6.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
8.71
13.94
Węglowodany przyswajalne (g)
7.72
12.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
25.26
40.42
Tłuszcze nasycone (g)
16.52
26.44
Tłuszcze nienasycone (g)
8.74
13.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.32
11.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
2.28
Cholesterol (mg)
109.36
174.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
214.72
343.55
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.24
Witamina C (mg)
1.19
1.90
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.51
Witamina E (mg)
0.85
1.36
Retinol (µg (mcg))
210.94
337.51
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Ryboflawina (mg)
0.31
0.50
Niacyna (mg)
2.68
4.28
Foliany (µg (mcg))
24.59
39.35
Beta karoten (µg (mcg))
45.52
72.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
87.09
139.35
Potas (mg)
213.99
342.38
Wapń (mg)
25.72
41.15
Fosfor (mg)
85.50
136.80
Magnez (mg)
10.40
16.63
Żelazo (mg)
0.92
1.47
Cynk (mg)
0.57
0.91
Miedź (mg)
0.21
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny kani smażonych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kani smażonych

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kanie
300 g
3 szt
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Masło klarowane
125 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 125 g
Koszt składników
44.80