Kania w panierce

Opublikowano: 20.10.2021 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierowana kania na talerzu
Kania w panierce
Kania w panierce to świetny pomysł na bez mięsny obiad. Kanie doskonale zastępują mięso, możesz podać je na wegetariański obiad swoim gościom. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 25 min
445 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kanie - 20 średnich sztuk (1000 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kania w panierce krok po kroku

Kanie oczyść dokładnie i odetnij nóżki od kapeluszy.

Dopraw je solą i pieprzem.

Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem.

Maczaj każdy kapelusz w jajku i panieruj w bułce tartej.

Rozgrzej na patelni masło i smaż kapelusze, aż będą złote.

W misce umieść śmietanę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper, dopraw solą i pieprzem.

Gotowe kanie podawaj z sosem czosnkowym.

Jak oceniasz przepis na kania w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat kani w panierce

Kania w panierce to świetny pomysł na dobre, jarskie danie. Pyszne grzyby mogą zastąpić schabowego w obiedzie. Przepis na kanie w panierce jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia panierowanych grzybów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kanie, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, śmietana kwaśna 18%, czosnek i koper świeży.

Jak zrobić kanie w panierce? Na początek kanie oczyść dokładnie. Odetnij nóżki od kapeluszy. Dopraw je solą i pieprzem. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Maczaj każdy kapelusz w jajku i panieruj w bułce tartej. Rozgrzej na patelni masło i smaż kapelusze aż będą złote. W misce umieść śmietanę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper, dopraw solą i pieprzem. Podawaj kanie z sosem i świeżymi warzywami.

Kania zwana jest także czubajką sową. Pochodzi z rodziny pieczarek. Najczęściej można ją spotkać w miesiącu wrześniu. Kapelusze grzybów dorastają do 30 cm. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym oraz bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężkostrawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerek. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Kanie są dodatkowo dobrym źródłem białka.

Podsumowując wiesz już jak przyrządzić kanie. Smaczne, smażone grzyby w panierce mogą być podawane jako przekąska lub obiad z dodatkiem ziemniaków. Pyszne kanie świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sałatki. Jak dobrze usmażyć kanie? Pamiętaj, aby masło było mocno rozgrzane. Gdy już zaczniesz smażyć grzyby zmniejsz ogień, aby ciepło dotarło do środka. Świeżych grzybów nie należy moczyć w mleku.

Alergeny w kani w panierce

Lista alergenów dla kani w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kani w panierce

na 100g gotowej potrawy

Kania w panierce to doskonały zamiennik mięsa. Grzyby w teksturze przypominają mięso. Możesz przygotować je z bułką tartą bez glutenu jeśli nie możesz go spożywać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
168.13
445.53
Białko (g)
4.47
11.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
8.80
23.32
Węglowodany przyswajalne (g)
7.84
20.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
13.18
34.93
Tłuszcze nasycone (g)
8.63
22.87
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
12.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
9.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
2.41
Cholesterol (mg)
69.51
184.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
110.54
292.94
Witamina B6 (mg)
0.09
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.45
Witamina C (mg)
2.28
6.04
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.79
Witamina E (mg)
0.47
1.24
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.37
276.58
Tiamina (mg)
0.13
0.36
Ryboflawina (mg)
0.33
0.88
Niacyna (mg)
2.62
6.94
Foliany (µg (mcg))
25.55
67.70
Beta karoten (µg (mcg))
20.42
54.11
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
83.50
221.28
Potas (mg)
237.08
628.25
Wapń (mg)
41.88
110.97
Fosfor (mg)
94.11
249.40
Magnez (mg)
12.06
31.96
Żelazo (mg)
0.93
2.47
Cynk (mg)
0.60
1.59
Miedź (mg)
0.21
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny kani w panierce 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kani w panierce

Koszt składników
76.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kanie
1000 g
20 średnich sztuk
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Koszt składników
76.70