Kania w panierce
- Kanie - 20 średnich sztuk (1000 g)
- Jajko (3 szt.)
- Bułka tarta (150 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - pęczek (20 g)
- Masło klarowane (150 g)
Przepis na kania w panierce krok po kroku
Kanie oczyść dokładnie i odetnij nóżki od kapeluszy.
Dopraw je solą i pieprzem.
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem.
Maczaj każdy kapelusz w jajku i panieruj w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni masło i smaż kapelusze, aż będą złote.
W misce umieść śmietanę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper, dopraw solą i pieprzem.
Gotowe kanie podawaj z sosem czosnkowym.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat kani w panierce
Kania w panierce to świetny pomysł na dobre, jarskie danie. Pyszne grzyby mogą zastąpić schabowego w obiedzie. Przepis na kanie w panierce jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia panierowanych grzybów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kanie, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, śmietana kwaśna 18%, czosnek i koper świeży.
Jak zrobić kanie w panierce? Na początek kanie oczyść dokładnie. Odetnij nóżki od kapeluszy. Dopraw je solą i pieprzem. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Maczaj każdy kapelusz w jajku i panieruj w bułce tartej. Rozgrzej na patelni masło i smaż kapelusze aż będą złote. W misce umieść śmietanę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper, dopraw solą i pieprzem. Podawaj kanie z sosem i świeżymi warzywami.
Kania zwana jest także czubajką sową. Pochodzi z rodziny pieczarek. Najczęściej można ją spotkać w miesiącu wrześniu. Kapelusze grzybów dorastają do 30 cm. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym oraz bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężkostrawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerek. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Kanie są dodatkowo dobrym źródłem białka.
Podsumowując wiesz już jak przyrządzić kanie. Smaczne, smażone grzyby w panierce mogą być podawane jako przekąska lub obiad z dodatkiem ziemniaków. Pyszne kanie świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sałatki. Jak dobrze usmażyć kanie? Pamiętaj, aby masło było mocno rozgrzane. Gdy już zaczniesz smażyć grzyby zmniejsz ogień, aby ciepło dotarło do środka. Świeżych grzybów nie należy moczyć w mleku.
Alergeny w kani w panierce
Lista alergenów dla kani w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kani w panierce
Kania w panierce to doskonały zamiennik mięsa. Grzyby w teksturze przypominają mięso. Możesz przygotować je z bułką tartą bez glutenu jeśli nie możesz go spożywać.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.