Kanelbulle
- Mąka pszenna typ 500 (540 g)
- Cukier (80 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Masło - 80 i 80 (160 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cynamon (45 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
Przepis na kanelbulle krok po kroku
Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ostudź.
W rondelku roztop drugą część masła.
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników, wraz z roztopionym masłem i wyrób.
Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt.
Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem z cynamonem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
Ostrym nożem podziel na równe 12 części.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z makiem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat kanelbulle
Kanelbulle to bułeczki z cynamonem, które smakują wybornie, a przy okazji są łatwe w przygotowaniu. Do ich stworzenia potrzeba tylko odrobinę czasu i cierpliwości, jednak zdecydowanie są tego warte.
Przepis na kanelbulle to pomysł na pyszne bułki z cynamonem, które będą idealne dla dzieci. Wszystkie składniki znajdziesz już w swoim domu. Bułeczki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Te bułeczki wspaniale sprawdzą się nawet na drugie śniadanie, gdyż są lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kanelbulle, które będą pyszne, a przy okazji dobre na drugie śniadanie, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć całość może wydawać się pracochłonna i skomplikowana, to tylko pozory. Tak naprawdę z wykonaniem tego deseru poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Są one proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To dobre rozwiązanie nawet dla dzieci, gdyż są słodkie, ale bardzo delikatne i puszyste. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. Te bułeczki można zrobić w kilka chwil, więc przepis sprawdzi się nawet dla zabieganych. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, bułki nie będą tak puszyste i smaczne.
Alergeny w kanelbulle
Lista alergenów dla kanelbulle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kanelbulle
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.