Kanapki z łososiem
- Chleb żytni razowy - 2 kromki (60 g)
- Serek śmietankowy - 2 łyżki (40 g)
- Koperek - 1 łyżka (10 g)
- Ogórek - 1/2 sztuki (90 g)
- Łosoś wędzony - 2 plastry (60 g)
Przepis na kanapki z łososiem krok po kroku
Kromki pieczywa posmaruj serkiem.
Ułóż plastry łososia, ogórka i posyp posiekanym szczypiorkiem,
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat kanapek z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, co więcej możesz dodać do nich wiele różnych dodatków – będą bardzo dobre w wielu wersjach. Przepis na kanapki z łososiem świetnie sprawdzi się na śniadanie, które zjesz w domu, ale również, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz pomysł na przepis na kanapki z łososiem, który na pewno przypadnie Ci do gustu. Najprościej i najszybciej jest przygotować je z łososiem wędzonym, jednak jeśli masz więcej czasu, możesz wykorzystać również łososia pieczonego. Łosoś to bardzo dobre źródło kwasów omega-3 o szerokim pozytywnym wpływie na zdrowie, dlatego zdecydowanie warto włączyć go do diety. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, autoimmunologicznych, a nawet nowotworowych. Jak zrobić kanapki z łososiem? Potrzebujesz wyłącznie pieczywa, serka kanapkowego, łososia wędzonego, ogórka i świeżego koperku. Postaraj się wybierać pełnoziarniste pieczywo z mąki z pełnego przemiału – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych. Możesz wybrać serek kanapkowy naturalny, śmietankowy lub w dowolnej wersji smakowej, na przykład ziołowej lub czosnkowej. Ogórka możesz oczywiście zastąpić dowolnym innym warzywem, w zależności od tego, jakie lubisz najbardziej. Przygotowanie tego posiłku zajmie Ci nie więcej niż 5 minut, a jest on naprawdę smaczny, zdrowy i możesz serwować go dla całej rodziny. Kanapki z łososiem możesz podawać też w formie mini kanapeczek, jako przekąska na imprezy. To naprawdę smaczny, wartościowy przepis, który zdecydowanie warto znać i wykorzystywać w swojej kuchni.
Alergeny w kanapkach z łososiem
Lista alergenów dla kanapek z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze kanapek z łososiem
Kanapki warto przygotowywać na pieczywie pełnoziarnistym, które ma najwięcej wartości odżywczych.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.