Kanapki z guacamole

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapki z guacamole i fetą
Kanapki z guacamole
Kanapki z guacamole to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak stworzyć najlepszą pastę kanapkową na bazie awokado.
Przygotowanie 10 min
457 kcal
Kcal w porcji
228 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado (250 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Chleb żytni razowy (140 g)
  • Ser Feta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na kanapki z guacamole krok po kroku

Awokado wydrąż i zmieszaj z posiekanym czosnkiem i chili.

Dopraw solą i pieprzem.

Pastę wyłóż na kanapki i udekoruj serem feta.

Jak oceniasz przepis na kanapki z guacamole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat kanapek z guacamole

Kanapki z guacamole to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak stworzyć najlepszą pastę kanapkową na bazie awokado.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kanapki z guacamole, które będą zdrowe, pyszne, a przy okazji dobre na śniadanie na szybko, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest naprawdę smaczna, dzięki czemu chce się po nie sięgać każdego dnia.

Przepis na kanapki z guacamole to dobra opcja dla każdego, kto kocha szybkie receptury. Ich przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Sprawdzą się na kolację, czy lunch, ale także na śniadanie. Są niezwykle uniwersalne, a przy okazji bardzo ciekawe. Choć obecnie można bez problemu znaleźć w sklepach gotowe guacamole, to jednak to domowe guacamole smakuje tak wybornie, a przy okazji jest niezwykle zdrowe. Jego bazą jest awokado, które, choć zwykle brane jest za warzywo, tak naprawdę jest owocem. Co więcej, zawiera dużo mniej cukru niż tradycyjne owoce, więc może gościć nawet w dietach o obniżonej zawartości węglowodanów. Pasta z awokado to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna, ze względu na duży dodatek przypraw. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni, a zwłaszcza awokado. Robi się ją niezwykle łatwo, przez co będzie propozycją dla osób zabieganych. Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałego awokado w sposób bardzo kreatywny, tak by stworzyć pyszny dodatek do różnych dań. Choć guacamole stosowane jest głównie jako sos, to świetnie sprawdzi się również jako pasta na kanapki. Ma wspaniały, intensywny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych dań.

Z tego prostego przepisu dowiesz się jak skomponować pyszne i odżywcze kanapki, których bazą jest guacamole. To wspaniała opcja na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw i owoców, a także dostarczenie naprawdę wielu cennych składników odżywczych. Awokado dostarcza sporo zdrowych tłuszczów, dlatego pasta na jego bazie będzie świetnym wyborem na co dzień.

Alergeny w kanapkach z guacamole

Lista alergenów dla kanapek z guacamole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze kanapek z guacamole

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kcal)
200.44
457.00
Białko (g)
5.44
12.39
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany (g)
20.80
47.42
Węglowodany przyswajalne (g)
15.27
34.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.53
12.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz (g)
11.47
26.15
Tłuszcze nasycone (g)
3.86
8.79
Tłuszcze nienasycone (g)
7.61
17.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.30
14.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
3.01
Cholesterol (mg)
9.78
22.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(228g)
Witamina A (µg (mcg))
18.11
41.29
Witamina B6 (mg)
0.25
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.88
17.97
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.15
0.34
Retinol (µg (mcg))
13.74
31.32
Tiamina (mg)
0.19
0.44
Ryboflawina (mg)
0.27
0.62
Niacyna (mg)
2.26
5.16
Foliany (µg (mcg))
82.19
187.39
Beta karoten (µg (mcg))
41.60
94.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód (mg)
315.13
718.50
Potas (mg)
336.73
767.73
Wapń (mg)
87.36
199.19
Fosfor (mg)
107.90
246.01
Magnez (mg)
31.13
70.98
Żelazo (mg)
1.29
2.95
Cynk (mg)
1.05
2.39
Miedź (mg)
0.17
0.40
Mangan (mg)
0.37
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny kanapek z guacamole 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kanapek z guacamole

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Chleb żytni razowy
140 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
34.00