Kanapki z guacamole
- Awokado (250 g)
- Czosnek (10 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
- Chleb żytni razowy (140 g)
- Ser Feta (50 g)
Przepis na kanapki z guacamole krok po kroku
Awokado wydrąż i zmieszaj z posiekanym czosnkiem i chili.
Dopraw solą i pieprzem.
Pastę wyłóż na kanapki i udekoruj serem feta.
-
Guacamole
-
Pasta z awokado
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Masło z awokado
-
Pesto z awokado
-
Pasta z awokado na kanapki
-
Pasta z awokado i serka
-
Pasta z awokado z czosnkiem
-
Krem czekoladowy z awokado
-
Guacamole z awokado
-
Farsz do naleśników na słodko
-
Pasta z awokado i tuńczyka
-
Majonez z awokado
-
Krem z awokado
-
Pasta z awokado
Więcej informacji na temat kanapek z guacamole
Kanapki z guacamole to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak stworzyć najlepszą pastę kanapkową na bazie awokado.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kanapki z guacamole, które będą zdrowe, pyszne, a przy okazji dobre na śniadanie na szybko, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest naprawdę smaczna, dzięki czemu chce się po nie sięgać każdego dnia.
Przepis na kanapki z guacamole to dobra opcja dla każdego, kto kocha szybkie receptury. Ich przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Sprawdzą się na kolację, czy lunch, ale także na śniadanie. Są niezwykle uniwersalne, a przy okazji bardzo ciekawe. Choć obecnie można bez problemu znaleźć w sklepach gotowe guacamole, to jednak to domowe guacamole smakuje tak wybornie, a przy okazji jest niezwykle zdrowe. Jego bazą jest awokado, które, choć zwykle brane jest za warzywo, tak naprawdę jest owocem. Co więcej, zawiera dużo mniej cukru niż tradycyjne owoce, więc może gościć nawet w dietach o obniżonej zawartości węglowodanów. Pasta z awokado to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna, ze względu na duży dodatek przypraw. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni, a zwłaszcza awokado. Robi się ją niezwykle łatwo, przez co będzie propozycją dla osób zabieganych. Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałego awokado w sposób bardzo kreatywny, tak by stworzyć pyszny dodatek do różnych dań. Choć guacamole stosowane jest głównie jako sos, to świetnie sprawdzi się również jako pasta na kanapki. Ma wspaniały, intensywny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych dań.
Z tego prostego przepisu dowiesz się jak skomponować pyszne i odżywcze kanapki, których bazą jest guacamole. To wspaniała opcja na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw i owoców, a także dostarczenie naprawdę wielu cennych składników odżywczych. Awokado dostarcza sporo zdrowych tłuszczów, dlatego pasta na jego bazie będzie świetnym wyborem na co dzień.
Alergeny w kanapkach z guacamole
Lista alergenów dla kanapek z guacamole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze kanapek z guacamole
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(228g)
Węglowodany
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy
(228g)
Składniki mineralne
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.