Kanapka z awokado
- Awokado - 1 sztuka (140 g)
- Chleb żytni razowy - 4 skibki (80 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kolendra świeża - 1 garstka (30 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Rukola - 1 garść (30 g)
- Pomidor - 1 sztuka (100 g)
Przepis na kanapkę z awokado krok po kroku
Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w plastry.
Na pieczywie połóż rukolę, dodaj plastry awokado i delikatnie skropl sokiem z cytryny.
Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.
Pokrój jajka na ćwiartki i dodaj na kanapkę.
Dopraw do smaku i posyp obficie posiekaną kolendrą.
Na końcu dodaj plastry pomidora.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat kanapki z awokado
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kanapkę z awokado i jajkiem. Będzie to idealny pomysł na smaczne, zdrowe śniadanie w fit wydaniu.
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zatem, jak zrobić kanapki z awokado?
Zacznij od ugotowania jajek, powinny być ugotowane na półmiękko w lekko osolonej wodzie.
Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestkę.
Pieczywo wyłóż rukolą, możesz ją zastąpić innym rodzajem sałaty, może to być rukola lub mix sałata. Każdy rodzaj będzie dobry.
Następnie połóż plastry awokado i skropl odrobiną soku z cytryny, posyp posiekaną kolendrą.
Jeśli nie używasz całego awokado na jeden raz, obficie skropl je sokiem z cytryny i włóż do lodówki, dzięki temu nie dojdzie tak szybko do procesu utleniania, kolokwialnie mówiąc nie zacznie tak szybko czernieć. Na awokado ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, dopraw do smaku. Najlepiej sprawdza się tutaj prostota, czyli sól i pieprz. Zadbaj, aby Twoje kanapki zawsze były różnorodne i kolorowe.
Na końcu dodaj plastry pomidora, sam widzisz jaki to prosty przepis.
W krótkim czasie przygotujesz pyszne i pożywne śniadanie, która doda energię i zapewni sytość na długie godziny.
Śniadanie w takiej formie będzie dobre dla każdego. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w kanapce z awokado
Lista alergenów dla kanapki z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kanapki z awokado
Pamiętaj, aby do kanapek wybierać pieczywo dobrej jakości, najlepiej żytnie na zakwasie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.