Przepis na kālua pork krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, papryka ostra, natka pietruszki suszona
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia grillowa, brytfanna

Przygotuj solankę: w misce umieść 3 litry wody, 4 łyżki soli, ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Marynuj mięso przez 24 godziny.

Mięso natrzyj mieszanką przypraw wg uznania. Umieść w brytfance.

Piecz w temperaturze 130 stopni przez 7-8 godzin.

Mięso po upieczeniu porozrywaj widelcem.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Ananasa pokrój w trójkąty razem ze skórą. Ugrilluj na patelni.

Posiekaj dorbno kaspustę, utrzyj z solą i cukrem, dodaj olej i sok z cytryny.

Podawaj mięso na ryżu z ananasem obok i surówką z kapusty.

Kālua pork podana na drewnianej desce z dodatkiem sosu.
Kālua pork
Koszt przygotowania dania
64.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
870 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
65

Kālua pork - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kālua pork

Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w dziurze, na nich kładzie się liście bananowca, mięso zawinięte w płótno i przykrywa warstwą węgli, następnie zasypuje ziemią i czeka. Mięso z ziemi jest bardzo soczyste i rozpada się po naciśnięciu widelcem. Podawane jest z grillowanym ananasem, ryżem i zieloną fasolką. Jeśli nie masz możliwości przygotować podziemnego grilla, a najprawdopodobniej jej nie masz jak większość z nas, która nie mieszka na Hawajach. Upiecz mięso w piekarniku w niskiej temperaturze przez 6-8 godzin. Mięso należy dzień wcześniej zamarynować w solance z liściem laurowym i czosnkiem. Przed podaniem natrzeć mieszanką przypraw i piec w piekarniku. Możesz użyć dowolnych przypraw my proponujemy: kumin, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, suszone oregano, cynamon, kurkumę, suszoną natkę pietruszki oraz czarny pieprz. Mięso należy piec w temperaturze 110-130 stopni aż będzie miękkie i rozpadnie się, gdy dotkniesz je widelcem. Pieczoną wieprzowinę możesz podać jako dodatek do burgerów, tłuczonych ziemniaków lub ryżu. Najciekawszym dodatkiem jest grillowany ananas. Nadaje on daniu słodyczy i lekkiego wędzonego posmaku.

Liście bananowca to bardzo popularny przyrząd do gotowania w krajach tropikalnych. Zachował się on z czasów, gdy nie dostępne były inne pomoce kuchenne i jest szeroko wykorzystywany dzisiaj. Sprawdza się on idealnie do pieczenia mięsa, doskonale izoluje mięso od ognia i pozwala mu zachować soczystość. Liście bananowca nie są dostępne w Polsce, dlatego nie możemy odwzorować smaku dania w całości.

Podsumowując danie możesz podać na obiad dla całej rodziny. Jego wykonanie jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zaplanować jego przygotowanie. Do upieczenia należy wybrać kawałek mięsa z większą zawartością tłuszczu, gdyż on jest nośnikiem smaku i tekstury. Hawajczycy przygotowują często świnię pieczoną w całości, na duże uczty. Pamiętaj, że smak dania zależy od jakości mięsa i im lepszej jakości ono będzie tym smaczniejsze danie możesz uzyskać.

Wartości odżywcze kālua pork

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kalorie)
204.92 kcal
870.92 kcal
Białko
9.25 g
39.29 g

Węglowodany w kālua pork

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany
19.46 g
82.71 g
Węglowodany przyswajalne
5.21 g
22.12 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
4.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz
10.03 g
42.61 g
Tłuszcze nasycone
3.73 g
15.84 g
Tłuszcze nienasycone
6.30 g
26.77 g
Tłuszcze jednonasycone
4.83 g
20.51 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.40 g
5.96 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kālua pork

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A
2.03 µg (mcg)
8.62 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.10 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.37 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.79 mg
62.87 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.74 µg (mcg)
3.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.87 µg (mcg)
3.70 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.56 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.59 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
7.70 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.42 µg (mcg)
48.54 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.46 µg (mcg)
48.71 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kālua pork

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód
33.41 mg
142.01 mg
Potas
196.20 mg
833.86 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń
24.78 mg
105.30 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor
93.02 mg
395.34 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.82 mg
54.50 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
2.83 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk
1.29 mg
5.46 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kālua pork 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kālua pork

Lista alergenów dla kālua pork przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kālua pork nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kālua pork

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Czosnek
200 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 200 g
Ananas
500 g
1 mała sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ryż jaśminowy
600 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 600 g
Kapusta biała
500 g
pół małej sztuki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sok cytrynowy
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
99.50
Jak oceniasz przepis na kālua pork
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób