Kālua pork

Opublikowano: 18.11.2021 r., 16:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kālua pork podana na drewnianej desce z dodatkiem sosu.
Kālua pork
Kālua pork to tradycyjne danie kuchni Hawajskiej. Przygotowane jest w bardzo ciekawy sposób, gdyż piecze się je w ziemi w wykonanym podziemnym grillu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 480 min
870 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1500 g)
  • Czosnek (200 g)
  • Ananas 1 mała sztuka (500 g)
  • Ryż jaśminowy (600 g)
  • Kapusta biała pół małej sztuki (500 g)
  • Sok cytrynowy (40 ml)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Cukier (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, papryka ostra, natka pietruszki suszona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia grillowa, brytfanna

Przepis na kālua pork krok po kroku

Przygotuj solankę: w misce umieść 3 litry wody, 4 łyżki soli, ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Marynuj mięso przez 24 godziny.

Mięso natrzyj mieszanką przypraw wg uznania. Umieść w brytfance.

Piecz w temperaturze 130 stopni przez 7-8 godzin.

Mięso po upieczeniu porozrywaj widelcem.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Ananasa pokrój w trójkąty razem ze skórą. Ugrilluj na patelni.

Posiekaj dorbno kaspustę, utrzyj z solą i cukrem, dodaj olej i sok z cytryny.

Podawaj mięso na ryżu z ananasem obok i surówką z kapusty.

Jak oceniasz przepis na kālua pork
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat kālua pork

Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w dziurze, na nich kładzie się liście bananowca, mięso zawinięte w płótno i przykrywa warstwą węgli, następnie zasypuje ziemią i czeka. Mięso z ziemi jest bardzo soczyste i rozpada się po naciśnięciu widelcem. Podawane jest z grillowanym ananasem, ryżem i zieloną fasolką. Jeśli nie masz możliwości przygotować podziemnego grilla, a najprawdopodobniej jej nie masz jak większość z nas, która nie mieszka na Hawajach. Upiecz mięso w piekarniku w niskiej temperaturze przez 6-8 godzin. Mięso należy dzień wcześniej zamarynować w solance z liściem laurowym i czosnkiem. Przed podaniem natrzeć mieszanką przypraw i piec w piekarniku. Możesz użyć dowolnych przypraw my proponujemy: kumin, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, suszone oregano, cynamon, kurkumę, suszoną natkę pietruszki oraz czarny pieprz. Mięso należy piec w temperaturze 110-130 stopni aż będzie miękkie i rozpadnie się, gdy dotkniesz je widelcem. Pieczoną wieprzowinę możesz podać jako dodatek do burgerów, tłuczonych ziemniaków lub ryżu. Najciekawszym dodatkiem jest grillowany ananas. Nadaje on daniu słodyczy i lekkiego wędzonego posmaku.

Liście bananowca to bardzo popularny przyrząd do gotowania w krajach tropikalnych. Zachował się on z czasów, gdy nie dostępne były inne pomoce kuchenne i jest szeroko wykorzystywany dzisiaj. Sprawdza się on idealnie do pieczenia mięsa, doskonale izoluje mięso od ognia i pozwala mu zachować soczystość. Liście bananowca nie są dostępne w Polsce, dlatego nie możemy odwzorować smaku dania w całości.

Podsumowując danie możesz podać na obiad dla całej rodziny. Jego wykonanie jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zaplanować jego przygotowanie. Do upieczenia należy wybrać kawałek mięsa z większą zawartością tłuszczu, gdyż on jest nośnikiem smaku i tekstury. Hawajczycy przygotowują często świnię pieczoną w całości, na duże uczty. Pamiętaj, że smak dania zależy od jakości mięsa i im lepszej jakości ono będzie tym smaczniejsze danie możesz uzyskać.

Alergeny w kālua pork

Lista alergenów dla kālua pork przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kālua pork nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kālua pork

na 100g gotowej potrawy

Kalua pork to danie zawierające białko zwierzęce. Wieprzowina jest dość tłustym mięsem, dlatego powinny jego spożywanie ograniczać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
204.92
870.92
Białko (g)
9.25
39.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
19.46
82.71
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
22.12
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
4.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
10.03
42.61
Tłuszcze nasycone (g)
3.73
15.84
Tłuszcze nienasycone (g)
6.30
26.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.83
20.51
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
5.96
Brak danych dla: ryż jaśminowy, cukier.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
2.03
8.62
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.10
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.37
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.79
62.87
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.74
3.14
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.87
3.70
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.56
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.59
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
7.70
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.42
48.54
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.46
48.71
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
33.41
142.01
Potas (mg)
196.20
833.86
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.78
105.30
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.02
395.34
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.82
54.50
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
2.83
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.29
5.46
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kālua pork 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kālua pork

Koszt składników
99.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Czosnek
200 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 200 g
Ananas
500 g
1 mała sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ryż jaśminowy
600 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 600 g
Kapusta biała
500 g
pół małej sztuki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sok cytrynowy
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
99.50