Kālua pork
- Łopatka wieprzowa (1500 g)
- Czosnek (200 g)
- Ananas - 1 mała sztuka (500 g)
- Ryż jaśminowy (600 g)
- Kapusta biała - pół małej sztuki (500 g)
- Sok cytrynowy (40 ml)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Cukier (40 g)
Przepis na kālua pork krok po kroku
Przygotuj solankę: w misce umieść 3 litry wody, 4 łyżki soli, ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Marynuj mięso przez 24 godziny.
Mięso natrzyj mieszanką przypraw wg uznania. Umieść w brytfance.
Piecz w temperaturze 130 stopni przez 7-8 godzin.
Mięso po upieczeniu porozrywaj widelcem.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Ananasa pokrój w trójkąty razem ze skórą. Ugrilluj na patelni.
Posiekaj dorbno kaspustę, utrzyj z solą i cukrem, dodaj olej i sok z cytryny.
Podawaj mięso na ryżu z ananasem obok i surówką z kapusty.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat kālua pork
Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w dziurze, na nich kładzie się liście bananowca, mięso zawinięte w płótno i przykrywa warstwą węgli, następnie zasypuje ziemią i czeka. Mięso z ziemi jest bardzo soczyste i rozpada się po naciśnięciu widelcem. Podawane jest z grillowanym ananasem, ryżem i zieloną fasolką. Jeśli nie masz możliwości przygotować podziemnego grilla, a najprawdopodobniej jej nie masz jak większość z nas, która nie mieszka na Hawajach. Upiecz mięso w piekarniku w niskiej temperaturze przez 6-8 godzin. Mięso należy dzień wcześniej zamarynować w solance z liściem laurowym i czosnkiem. Przed podaniem natrzeć mieszanką przypraw i piec w piekarniku. Możesz użyć dowolnych przypraw my proponujemy: kumin, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, suszone oregano, cynamon, kurkumę, suszoną natkę pietruszki oraz czarny pieprz. Mięso należy piec w temperaturze 110-130 stopni aż będzie miękkie i rozpadnie się, gdy dotkniesz je widelcem. Pieczoną wieprzowinę możesz podać jako dodatek do burgerów, tłuczonych ziemniaków lub ryżu. Najciekawszym dodatkiem jest grillowany ananas. Nadaje on daniu słodyczy i lekkiego wędzonego posmaku.
Liście bananowca to bardzo popularny przyrząd do gotowania w krajach tropikalnych. Zachował się on z czasów, gdy nie dostępne były inne pomoce kuchenne i jest szeroko wykorzystywany dzisiaj. Sprawdza się on idealnie do pieczenia mięsa, doskonale izoluje mięso od ognia i pozwala mu zachować soczystość. Liście bananowca nie są dostępne w Polsce, dlatego nie możemy odwzorować smaku dania w całości.
Podsumowując danie możesz podać na obiad dla całej rodziny. Jego wykonanie jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zaplanować jego przygotowanie. Do upieczenia należy wybrać kawałek mięsa z większą zawartością tłuszczu, gdyż on jest nośnikiem smaku i tekstury. Hawajczycy przygotowują często świnię pieczoną w całości, na duże uczty. Pamiętaj, że smak dania zależy od jakości mięsa i im lepszej jakości ono będzie tym smaczniejsze danie możesz uzyskać.
Alergeny w kālua pork
Lista alergenów dla kālua pork przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kālua pork nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze kālua pork
Kalua pork to danie zawierające białko zwierzęce. Wieprzowina jest dość tłustym mięsem, dlatego powinny jego spożywanie ograniczać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.