Przepis na kalmary w panierce krok po kroku
- Kalmary 500 g
- Jajko 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 200 g 1 szklanka
- Płatki kukurydziane bez cukru 300 g
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
- Jogurt grecki pełnotłusty 300 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
Do miski wbij jajka.
Kalmary umyj i oczyść.
Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem.
Płatki kukurydziane pokrusz drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni C.
Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym.
Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych.
Smaż partiami, aż będą złote.
Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem.
Kalmary podawaj z sosem koperkowym.

(liczba kalorii)
Kalmary w panierce - cechy przepisu
Więcej o kalmarach w panierce
Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na kalmary w panierce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, koper, kalmary, jajka, mąka pszenna, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra.
Jak zrobić kalmary w panierce? Jeśli używasz mrożonych kalmarów, rozmroź je przed przygotowaniem. Jeśli jednak używasz świeżych, zorientuj się, czy możesz kupić gotowe już krążki z kalmara, gdyż są one od razu gotowe do dalszej obróbki. Do miski wbij jajka. Kalmary umyj i oczyść. Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem. Płatki kukurydziane pokrusz drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym. Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Smaż partiami, aż będą złote. Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem. Kalmary podawaj z sosem koperkowym.
Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże.
Podsumowując kalmary smażone na patelni to prosty przepis na dobrą przekąskę. Kalmary w panierce świetnie sprawdzą się dla smakoszy owoców morza. Kalmary zrobione w domu są dużo tańsze niż danie w restauracji. Dlatego lepiej zainwestować w dobry produkt i przygotować go własnoręcznie. Danie jest łatwe do zrobienia i nie musisz się obawiać jego przygotowania.
Wartości odżywcze kalmarów w panierce
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w kalmarach w panierce
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na kalmary w panierce
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na kalmary w panierce
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kalmarach w panierce
Lista alergenów dla kalmarów w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kalmary
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty