Przepis na kalmary w panierce krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Do miski wbij jajka.

Kalmary umyj i oczyść.

Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem.

Płatki kukurydziane pokrusz drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni C.

Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym.

Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych.

Smaż partiami, aż będą złote.

Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem.

Kalmary podawaj z sosem koperkowym.

Kalmary w panierce podane na brązowym talerzu.
Kalmary w pancerce
Koszt przygotowania dania
71.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1217 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Kalmary w panierce - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kalmarach w panierce

Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na kalmary w panierce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, koper, kalmary, jajka, mąka pszenna, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra.

Jak zrobić kalmary w panierce? Jeśli używasz mrożonych kalmarów, rozmroź je przed przygotowaniem. Jeśli jednak używasz świeżych, zorientuj się, czy możesz kupić gotowe już krążki z kalmara, gdyż są one od razu gotowe do dalszej obróbki. Do miski wbij jajka. Kalmary umyj i oczyść. Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem. Płatki kukurydziane pokrusz drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym. Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Smaż partiami, aż będą złote. Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem. Kalmary podawaj z sosem koperkowym.

Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże.

Podsumowując kalmary smażone na patelni to prosty przepis na dobrą przekąskę. Kalmary w panierce świetnie sprawdzą się dla smakoszy owoców morza. Kalmary zrobione w domu są dużo tańsze niż danie w restauracji. Dlatego lepiej zainwestować w dobry produkt i przygotować go własnoręcznie. Danie jest łatwe do zrobienia i nie musisz się obawiać jego przygotowania.

Wartości odżywcze kalmarów w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
487.08 kcal
1217.70 kcal
Białko
10.14 g
25.36 g

Węglowodany w kalmarach w panierce

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
17.88 g
44.70 g
Węglowodany przyswajalne
8.48 g
21.20 g
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
41.33 g
103.32 g
Tłuszcze nasycone
3.95 g
9.87 g
Tłuszcze nienasycone
37.38 g
93.45 g
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
26.40 g
65.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.98 g
27.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kalmary w panierce

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kalmary w panierce

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
101.28 mg
253.21 mg
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Potas
130.31 mg
325.78 mg
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Wapń
33.08 mg
82.71 mg
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.26 mg
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalmarów w panierce 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalmarach w panierce

Lista alergenów dla kalmarów w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Cena przygotowania kalmarów w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
500 g
21.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Płatki kukurydziane bez cukru
300 g
7.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Jogurt grecki pełnotłusty
300 g
3.60
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
84.20
Jak oceniasz przepis na kalmary w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób