Kalmary w panierce

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone kalmary na talerzu
Kalmary w pancerce
Kalmary w panierce to doskonały pomysł na pyszną przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Kalmary świetnie sprawdzą się dla osób lubiących owoce morza. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Czas smażenia 15 min
1217 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kalmary (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Płatki kukurydziane bez cukru (300 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kalmary w panierce krok po kroku

Do miski wbij jajka.

Kalmary umyj i oczyść.

Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem.

Płatki kukurydziane pokrusz drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni C.

Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym.

Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych.

Smaż partiami, aż będą złote.

Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem.

Kalmary podawaj z sosem koperkowym.

Jak oceniasz przepis na kalmary w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat kalmarów w panierce

Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na kalmary w panierce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, koper, kalmary, jajka, mąka pszenna, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra.

Jak zrobić kalmary w panierce? Jeśli używasz mrożonych kalmarów, rozmroź je przed przygotowaniem. Jeśli jednak używasz świeżych, zorientuj się, czy możesz kupić gotowe już krążki z kalmara, gdyż są one od razu gotowe do dalszej obróbki. Do miski wbij jajka. Kalmary umyj i oczyść. Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem. Płatki kukurydziane pokrusz drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym. Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Smaż partiami, aż będą złote. Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem. Kalmary podawaj z sosem koperkowym.

Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże.

Podsumowując kalmary smażone na patelni to prosty przepis na dobrą przekąskę. Kalmary w panierce świetnie sprawdzą się dla smakoszy owoców morza. Kalmary zrobione w domu są dużo tańsze niż danie w restauracji. Dlatego lepiej zainwestować w dobry produkt i przygotować go własnoręcznie. Danie jest łatwe do zrobienia i nie musisz się obawiać jego przygotowania.

Alergeny w kalmarach w panierce

Lista alergenów dla kalmarów w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze kalmarów w panierce

na 100g gotowej potrawy

Kalmary w panierce to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Smażenie na głębokim tłuszczu zapobiega nadmiernemu wchłanianiu go przez potrawę. Danie zawiera gluten, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
487.08
1217.70
Białko (g)
10.14
25.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
17.88
44.70
Węglowodany przyswajalne (g)
8.48
21.20
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
41.33
103.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.95
9.87
Tłuszcze nienasycone (g)
37.38
93.45
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
26.40
65.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.98
27.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
101.28
253.21
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Potas (mg)
130.31
325.78
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.08
82.71
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.26
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalmarów w panierce 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalmarów w panierce

Koszt składników
84.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
500 g
21.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Płatki kukurydziane bez cukru
300 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Jogurt grecki pełnotłusty
300 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
84.20