Kalmary w panierce
- Kalmary (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Płatki kukurydziane bez cukru (300 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na kalmary w panierce krok po kroku
Do miski wbij jajka.
Kalmary umyj i oczyść.
Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem.
Płatki kukurydziane pokrusz drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni C.
Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym.
Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych.
Smaż partiami, aż będą złote.
Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem.
Kalmary podawaj z sosem koperkowym.
Więcej informacji na temat kalmarów w panierce
Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na kalmary w panierce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, koper, kalmary, jajka, mąka pszenna, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra.
Jak zrobić kalmary w panierce? Jeśli używasz mrożonych kalmarów, rozmroź je przed przygotowaniem. Jeśli jednak używasz świeżych, zorientuj się, czy możesz kupić gotowe już krążki z kalmara, gdyż są one od razu gotowe do dalszej obróbki. Do miski wbij jajka. Kalmary umyj i oczyść. Wsyp na talerz mąkę, dopraw ją solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem. Płatki kukurydziane pokrusz drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Kontroluj jego temperaturę przez cały czas smażenia kalmarów termometrem cukierniczym. Kalmary obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Smaż partiami, aż będą złote. Posiekaj koper, dodaj do niego jogurt, dopraw solą i pieprzem. Kalmary podawaj z sosem koperkowym.
Kalmary to owoce morza zawierające dużą ilość białka. Kalmary są niskokaloryczne. Zawierają małą ilość tłuszczu, są jednak bogate w cholesterol. Kalmary zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz sporo potasu. Potas pomaga regulować pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Potas pomaga także regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Witaminy z grupy odpowiadają za metabolizm naszego organizmu. Kalmary najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, aby mieć pewność, że są świeże.
Podsumowując kalmary smażone na patelni to prosty przepis na dobrą przekąskę. Kalmary w panierce świetnie sprawdzą się dla smakoszy owoców morza. Kalmary zrobione w domu są dużo tańsze niż danie w restauracji. Dlatego lepiej zainwestować w dobry produkt i przygotować go własnoręcznie. Danie jest łatwe do zrobienia i nie musisz się obawiać jego przygotowania.
Alergeny w kalmarach w panierce
Lista alergenów dla kalmarów w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kalmary
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze kalmarów w panierce
Kalmary w panierce to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Smażenie na głębokim tłuszczu zapobiega nadmiernemu wchłanianiu go przez potrawę. Danie zawiera gluten, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.