Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kalmary smażone krok po kroku

Kalmary umyj i oczyść.

Posiekaj natkę pietruszki.

Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Posiekaj drobno papryczkę chilli.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek z chilli.

Dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-5 minut.

Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj z kromką świeżego chleba.

Kalmary smażone z pietruszką podane z dodatkiem cytryny na niebieskim talerzu.
Kalmary smażone - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kalmary smażone

W skrócie
Kalorii w porcji
854 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
31

Wartości odżywcze kalmarów smażonych

na 100g gotowej potrawy

Kalmary smażone to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Potrawa ma średnią zawartość kalorii. Podaj kalmary z dodatkiem chleb żytniego, danie zyska sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
427.41
854.82
Białko (g)
18.42
36.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.98
7.96
Węglowodany przyswajalne (g)
3.78
7.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
36.96
73.92
Tłuszcze nasycone (g)
24.55
49.10
Tłuszcze nienasycone (g)
12.41
24.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.38
20.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
4.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
331.82
663.65
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
1.37
2.75
Witamina C (mg)
12.24
24.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.39
4.79
Retinol (µg (mcg))
301.41
602.82
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.47
0.94
Niacyna (mg)
2.37
4.74
Foliany (µg (mcg))
13.06
26.12
Beta karoten (µg (mcg))
365.18
730.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
255.18
510.35
Potas (mg)
293.76
587.53
Wapń (mg)
47.18
94.35
Fosfor (mg)
198.59
397.18
Magnez (mg)
41.76
83.53
Żelazo (mg)
1.08
2.16
Cynk (mg)
1.86
3.72
Miedź (mg)
1.89
3.78
Szacunkowy indeks glikemiczny kalmarów smażonych 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalmarach smażonych

Lista alergenów dla kalmarów smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Więcej informacji na temat kalmarów smażonych

Kalmary smażone to świetny pomysł na dobre owoce morza. Domowe danie jest dużo tańsze niż dania zamówione w restauracji. Pamiętaj, aby zwracać szczególną uwagę na świeżość owoców morza. Jeśli nie masz dostępu do dobrej jakości świeżych owoców morza, kup mrożone. Należy je rozmrozić przed dalszym przygotowaniem. Sprawdzony przepis na kalmary smażone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalmary, czosnek, natka pietruszki, papryczka chilli, masło klarowane, sól, pieprz.

Jak usmażyć kalmary? Kalmary umyj i oczyść. Posiekaj natkę pietruszki. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek z chilli. Dodaj kalmary, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-5 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kromką świeżego chleba.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Kalmary to owoce morza bogate w białko zwierzęce. Zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz potas. Kalmary należy smażyć szybko, w przeciwnym wypadku będą gumowe.

Podsumowując pyszne kalmary są szybkie do zrobienia i sprawdzą się jako przekąska. Łatwe do zrobienia owoce morza można usmażyć także na oleju rzepakowym. Kalmary należy spożyć od razu po przygotowaniu, najlepiej smakują na ciepło.

Szacunkowy koszt przygotowania kalmarów smażonych

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
500 g
21.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 500 g
Masło klarowane
300 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 300 g
Natka pietruszki
50 g
2 małe pęczki
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na kalmary smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.1% osób