Kalafior zapiekany

Opublikowano: 22.11.2021 r., 17:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafior zapiekany podany w naczyniu żaroodpornym.
Kalafior zapiekany
Kalafior zapiekany to wspaniały pomysł na wegetariański posiłek pełen smaku. Wspaniale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdzi się na imprezy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
71 kcal
Kcal w porcji
238 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior 1 szt (800 g)
  • Jogurt naturalny 1 opakowanie (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na kalafiora zapiekanego krok po kroku

Kalafior opłucz i usuń liście.

W misce zmieszaj jogurt z przyprawami.

Następnie otocz kalafiora w marynacie.

Przełóż kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na kalafiora zapiekanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat kalafiora zapiekanego

Kalafior zapiekany to pyszna opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu, a dodatkowo naprawdę smaczny. Można go zrobić w kilka minut, a cały jego urok tkwi we wspaniałej marynacie na bazie jogurtu, która sprawia, że smakuje i wygląda tak apetycznie. Będzie idealnym wyborem nawet na imprezy, gdyż świetnie prezentuje się na stole.

Przepis na zapiekanego kalafiora jest niezwykle prosty, a przy okazji pozwala przygotować bardzo zdrowe danie. To świetny sposób na włączenie do menu większej liczby warzyw, które według najnowszych zaleceń powinny stanowić znaczną większość menu. Na co dzień powinno ich być co najmniej 500 g, ale każda dodatkowa porcja jest na wagę złota dla organizmu. Ten przepis pozwala zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie w bardzo łatwy sposób, gdyż kalafior tak przygotowany jest niezwykle smaczny. To ze względu na spory udział wielu różnych przypraw, które sprawiają, że warzywo smakuje po prostu obłędnie. Co sprawia, że cała rodzina sięga po niego chętniej. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekanego kalafiora w piekarniku, w sposób niezwykle prosty, ale również naprawdę smaczny, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. To pomysł na świetny dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Jest w pełni wegetariański, ale pasuje też do mięsnych dań. W tej recepturze przygotowuje się go w całości, dzięki czemu to dobry patent dla zapracowanych osób, które nie mają czasu na wcześniejszą obróbkę wstępną warzywa. To naprawdę pyszny przepis na pieczonego kalafiora, którego można przygotować w kilka chwil.

Alergeny w kalafiorze zapiekanym

Lista alergenów dla kalafiora zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze kalafiora zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do dań głównych, pełen błonnika, witamin i antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(238g)
Energia (kcal)
29.89
71.15
Białko (g)
2.52
6.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(238g)
Węglowodany (g)
5.40
12.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.71
8.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
4.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(238g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.06
Cholesterol (mg)
0.32
0.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(238g)
Witamina A (µg (mcg))
0.32
0.75
Witamina B6 (mg)
0.16
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.23
Witamina C (mg)
40.73
96.94
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.45
Witamina E (mg)
0.07
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.32
0.75
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Niacyna (mg)
0.45
1.07
Foliany (µg (mcg))
49.89
118.75
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(238g)
Sód (mg)
37.42
89.06
Potas (mg)
292.05
695.09
Wapń (mg)
49.95
118.87
Fosfor (mg)
61.84
147.18
Magnez (mg)
15.63
37.20
Żelazo (mg)
0.37
0.88
Cynk (mg)
0.38
0.91
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora zapiekanego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora zapiekanego

Koszt składników
7.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 szt
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koszt składników
7.80