Kalafior z mięsem mielonym

Opublikowano: 18.11.2021 r., 18:47 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
Kalafior z mięsem mielonym
Kalafior posiada wiele zastosowań w kuchni, a zapiekany z mięsem mielonym i sosem serowym jest wyśmienity. Posiłek będzie idealny zarówno dla małych jak i dużych domowników.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
336 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kalafior - 1 kalafior (600 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na kalafior z mięsem mielonym krok po kroku

Kalafior ugotuj al'dente w osolonej wodzie.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż mięso mielone i dopraw.

Z sera, jajek, śmietany, soli i pieprzu przygotuj sos.

Składniki dokładnie wymieszaj, ale nie podgrzewaj go.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż mięso mielone i kalafior podzielony na różyczki.

Całość zalej sosem.

Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na kalafior z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kalafiora z mięsem mielonym

Pyszny kalafior z mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kalafior z mięsem mielonym i sosem serowym jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanka mięsno – warzywna z serem zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić kalafiora z mięsem mielonym? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy ugotować kalafior al’dente w osolonej wodzie. W między czasie na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy mięso mielone i doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem ziołowym i papryką ostrą. Natomiast z pozostałych składników robimy sos serowo – śmietanowy. Mieszamy go do połączenia składników, ale nie podgrzewamy. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy usmażone mięso i kalafior podzielony na różyczki. Całość zalewamy gotowym sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na kalafiora z mięsem mielonym nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z kalafiora, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ma udowodnione naukowo działanie antynowotworowe w profilaktyce raka prostaty i pęcherza moczowego. Jest to głównie zasługa przeciwutleniaczy, które odpowiadają między innymi za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo związki zawarte w kalafiorze chronią nas przed rozwinięciem się choroby wrzodowej żołądka oraz zapaleniem jego błony śluzowej. Posiada również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu osoby chorujące na cukrzyce mogą go włączyć do swojej diety. Wyjątkiem są osoby z chorobami tarczycy, ponieważ kalafior zaburza wchłanianie jodu, co upośledza pracę tarczycy.

Kalafior nadziewany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zapiekany kalafior na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kalafiorze z mięsem mielonym

Lista alergenów dla kalafiora z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kalafiora z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Zapiekany kalafior to doskonała propozycja na zdrowy posiłek, który dostarczy nam dużo wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
140.11
336.26
Białko (g)
13.36
32.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
2.79
6.70
Węglowodany przyswajalne (g)
1.98
4.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
8.61
20.68
Tłuszcze nasycone (g)
3.93
9.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.68
11.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
7.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
3.31
Cholesterol (mg)
69.10
165.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
44.22
106.14
Witamina B6 (mg)
0.30
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
1.86
Witamina C (mg)
19.60
47.04
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.65
Witamina E (mg)
0.38
0.92
Retinol (µg (mcg))
43.58
104.59
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.17
0.40
Niacyna (mg)
3.15
7.56
Foliany (µg (mcg))
30.42
73.01
Beta karoten (µg (mcg))
7.20
17.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
212.74
510.58
Potas (mg)
252.16
605.19
Wapń (mg)
83.26
199.83
Fosfor (mg)
158.36
380.08
Magnez (mg)
20.42
49.01
Żelazo (mg)
0.87
2.08
Cynk (mg)
1.58
3.78
Miedź (mg)
0.07
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora z mięsem mielonym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora z mięsem mielonym

Koszt składników
59.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
600 g
1 kalafior
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
150 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
59.20