Przepis na kalafior z jajkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Kalafiora umyj i pokrój na kawałki.

Rozgrzej na patelni masło i połóż na nim kalafiora. Zrumień z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podduś na tej samej patelni. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze minutę.

Cebulę z czosnkiem równomiernie rozłóż na kalafiorze w naczyniu żaroodpornym.

Mozzarellę zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkami doprawiając solą i pieprzem.

Wylej gotową masę na warzywa w naczyniu żaroodpornym.

Piecz przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.

Kalafior z jajkiem na czarnym talerzu, obok widelec, w tle pomidorki koktajlowe
Kalafior z jajkiem
Koszt przygotowania dania
15.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Kalafior z jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kalafiorze z jajkiem

Dzisiaj prezentujemy przepis na kalafiora z jajkiem. Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na kalafiora z jajkiem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Kalafior z jajkiem to szybki pomysł na obiad, który sprawdzi się również jako śniadanie lub kolacja na ciepło. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kalafiora z jajkiem to warto wiedzieć, że na początku będzie on zasmażany na patelni. Dzięki temu uzyska ładny kolor i będzie miękki, ale zarazem chrupiący. Jeśli chcesz dodać mu dodatkowego aromatu, to podczas smażenia posyp go niewielką ilością curry.

Ponieważ w naszym przepisie kalafior jest smażony na maśle, to dużo łatwiej też organizm przyswoi z niego witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.

To danie bez mięsa na pewno Was zaskoczy i Wam zasmakuje, po czym na dłużej zagości na Waszych stołach.

Wartości odżywcze kalafiora z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
85.08 kcal
255.24 kcal
Białko
5.73 g
17.18 g

Węglowodany w kalafiorze z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.20 g
12.61 g
Węglowodany przyswajalne
2.81 g
8.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.35 g
16.05 g
Tłuszcze nasycone
3.18 g
9.54 g
Tłuszcze nienasycone
2.17 g
6.51 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
5.07 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
1.44 g

Witaminy w przepisie na kalafior z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.16 mg
0.47 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
0.88 mg
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.45 mg
Niacyna
0.36 mg
1.07 mg
Foliany
46.68 µg (mcg)
140.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kalafior z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
92.88 mg
278.65 mg
Potas
233.21 mg
699.63 mg
Wapń
76.17 mg
228.51 mg
Fosfor
100.48 mg
301.43 mg
Magnez
14.41 mg
43.22 mg
Żelazo
0.63 mg
1.90 mg
Cynk
0.70 mg
2.11 mg
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora z jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalafiorze z jajkiem

Lista alergenów dla kalafiora z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania kalafiora z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Liczba porcji:
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na kalafior z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób