Kalafior z jajkiem

Opublikowano: 25.10.2021 r., 15:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafior z jajkiem na czarnym talerzu, obok widelec, w tle pomidorki koktajlowe
Kalafior z jajkiem
Kalafior z jajkiem to bardzo proste danie przygotowywane w piekarniku. Świetnie sprawdzi się na obiad bez mięsa dla całej rodziny. Jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
255 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalafior - 1 sztuka (800 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1 łyżka (20 g)
  • Ser Mozzarella - 1 sztuka (125 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Przepis na kalafior z jajkiem krok po kroku

Kalafiora umyj i pokrój na kawałki.

Rozgrzej na patelni masło i połóż na nim kalafiora. Zrumień z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podduś na tej samej patelni. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze minutę.

Cebulę z czosnkiem równomiernie rozłóż na kalafiorze w naczyniu żaroodpornym.

Mozzarellę zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkami doprawiając solą i pieprzem.

Wylej gotową masę na warzywa w naczyniu żaroodpornym.

Piecz przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na kalafior z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kalafiora z jajkiem

Dzisiaj prezentujemy przepis na kalafiora z jajkiem. Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na kalafiora z jajkiem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Kalafior z jajkiem to szybki pomysł na obiad, który sprawdzi się również jako śniadanie lub kolacja na ciepło. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kalafiora z jajkiem to warto wiedzieć, że na początku będzie on zasmażany na patelni. Dzięki temu uzyska ładny kolor i będzie miękki, ale zarazem chrupiący. Jeśli chcesz dodać mu dodatkowego aromatu, to podczas smażenia posyp go niewielką ilością curry.

Ponieważ w naszym przepisie kalafior jest smażony na maśle, to dużo łatwiej też organizm przyswoi z niego witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witaminę A, E i K. Posypanie na koniec świeżą natką pietruszka doda dodatkowego smaku i sprawi, że danie będzie miało więcej witaminy C.

To danie bez mięsa na pewno Was zaskoczy i Wam zasmakuje, po czym na dłużej zagości na Waszych stołach.

Alergeny w kalafiorze z jajkiem

Lista alergenów dla kalafiora z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze kalafiora z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
85.08
255.24
Białko (g)
5.73
17.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.20
12.61
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
4.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.35
16.05
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
9.54
Tłuszcze nienasycone (g)
2.17
6.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.69
5.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.44
Cholesterol (mg)
76.51
229.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
56.78
170.33
Witamina B6 (mg)
0.16
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.16
Witamina C (mg)
31.26
93.77
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.17
Witamina E (mg)
0.29
0.88
Retinol (µg (mcg))
56.07
168.22
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Niacyna (mg)
0.36
1.07
Foliany (µg (mcg))
46.68
140.04
Beta karoten (µg (mcg))
8.27
24.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
92.88
278.65
Potas (mg)
233.21
699.63
Wapń (mg)
76.17
228.51
Fosfor (mg)
100.48
301.43
Magnez (mg)
14.41
43.22
Żelazo (mg)
0.63
1.90
Cynk (mg)
0.70
2.11
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora z jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora z jajkiem

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Koszt składników
24.50