Kalafior z bułką tartą

Opublikowano: 26.01.2022 r., 14:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafior z bułką tartą
Kalafior z bułką tartą
Prosty przepis na dobry, gotowany kalafior z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a także niezwykle szybki.
Przygotowanie 30 min
226 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (500 g)
  • Masło (40 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Bułka tarta (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na kalafior z bułką tartą krok po kroku

Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Umyj go.

Kalafior włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości około 25-30 minut.

Na patelni rozpuść masło i olej, dodaj bułkę tartą. Smaż wszystko, by bułka ładnie zbrązowiała.

Ugotowany, miękki kalafior odcedź.

Dodaj do kalafiora bułkę tartą i wymieszaj. Gotowe.

Jak oceniasz przepis na kalafior z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat kalafiora z bułką tartą

Prosty przepis na dobry, gotowany kalafior z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a także niezwykle szybki. Przepis na kalafiora z bułką tartą przywraca wspomnienia z dzieciństwa. Jest bardzo dobrą propozycją nie tylko dla dzieci. Możesz użyć go jako dodatek do obiadu, ale nie tylko. Kalafior z bułką tartą jest pyszny także jako samodzielne danie i nic innego do niego nie jest konieczne. Sprawdź, jak zrobić kalafiora z bułką tartą. To dobry, szybki i prosty przepis na każdą okazję.

Kalafior z bułką tartą jest to ugotowany kalafior z dodatkiem smażonej bułki tartej. Bułka do kalafiora, poprzez podsmażenie na patelni z dodatkiem masła i oleju, nadaje pyszny, maślany aromat. Dzięki temu kalafior staje się bardzo dobry. Kalafior z bułką tartą gotuj intuicyjnie. Co to oznacza? Co osoba to inny gust. Jedni wolą kalafior bardzo miękki, inni zaś – lekko twardawy. Bułka do kalafiora także musi być odpowiednia. Dla jednego dobry będzie kalafior z sypką bułką tartą, a dla drugiego – z bardziej rzadką. Z tego względu, przepis na kalafiora z bułką tartą najlepiej jest dostosować pod siebie i/lub domowników. Jak zrobisz kalafiora z bułką tartą, najlepiej smakuje podany na gorąco.

Tak przygotowany, warzywny dodatek, możesz dodać, do czego tylko chcesz. Stanowi pyszną alternatywę dla warzywnych sałatek. Dobrze smakuje jako odmiana dla ziemniaków. Będzie odpowiedni z każdym rodzajem mięs czy ryb. Kalafior z bułką tartą możesz także jeść bez żadnych dodatków.

Jak najbardziej go lubisz? Jako warzywny dodatek na obiad czy może sam w sobie? Kalafior z bułką tartą to dobra opcja w każdym wydaniu. Zobacz, jak zrobić kalafiora z bułką tartą. Wystarczy na początku rozdrobnić kalafior. Wytnij z niego niewielkie różyczki. Umyj je, włóż do garnka i zalej w całości wodą. Dodaj sól i zacznij gotować. Kalafior gotowany powinien być do miękkości. Potrwa to około 25-30 minut – wszystko zależy od wielkości różyczek. W czasie gotowania kalafiora przygotuj bułkę tartą. Na patelni umieść masło i olej. Rozgrzej je, dodaj do nich bułkę tartą. Mieszaj i smaż, aż bułka będzie złocista. Ugotowany kalafior odcedź, dodaj bułkę, wymieszaj i opcjonalnie dopraw do smaku. Z tym prostym przepisem, zrobienie kalafiora z bułką tartą jest niezwykle łatwe.

*Do przepisu na kalafiora z bułką tartą, ilość składników potrzebnych do bułki do kalafiora dostosuj pod siebie. Jeśli chcesz bułkę sypką, dodaj więcej bułki. Gdy wolisz bułkę z większą ilością tłuszczu - dodaj więcej oleju i/lub masła.

*W wersji wegańskiej, zamiast masła, użyj samego oleju.

Alergeny w kalafiorze z bułką tartą

Lista alergenów dla kalafiora z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kalafiora z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Kalafior z bułką tartą może mieć działanie niekorzystne dla przewodu pokarmowego. Kalafior wzdyma, po zjedzeniu można mieć bóle brzucha i wzdęcia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
141.84
226.95
Białko (g)
3.23
5.17
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
12.89
20.62
Węglowodany przyswajalne (g)
10.76
17.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
3.40
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.96
1.54
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.07
1.70
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
9.07
14.52
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
6.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
7.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.68
5.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
2.10
Cholesterol (mg)
13.44
21.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
42.75
68.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
37.66
60.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.31
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.94
67.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.23
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.09
92.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.88
15.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
115.62
185.00
Potas (mg)
259.59
415.35
Wapń (mg)
41.56
66.50
Fosfor (mg)
56.50
90.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
27.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
1.49
Cynk (mg)
0.40
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.24
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora z bułką tartą 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora z bułką tartą

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Koszt składników
20.80