Przepis na kalafior w panierce krok po kroku

Składniki
  • Kalafior 450 g
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 150 g
  • Mleko 2% 100 ml
  • Olej rzepakowy 50 ml
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Kalafior umyj, pokrój na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka. Ważne, aby kalafior nie był rozgotowany. Ugotowany kalafior pozostaw do wystudzenia.

W misce roztrzep jajka z dodatkiem szczypty soli.

Wystudzony kalafior pokrój na mniejsze różyczki, każda z nich obtocz w jajku i bułce tartej.

Tak przygotowany kalafior podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aby uzyskał rumiany kolor.

Kalafior w panierce podany na czarnym talerzu.
Kalafior w panierce
Koszt przygotowania dania
6.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Kalafior w panierce - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kalafiorze w panierce

Kalafior w panierce to doskonała propozycja na dodatek warzywny do dania głównego lub jako samodzielne danie w diecie wegetariańskiej oraz bezmlecznej. Kalafior w bułce tartej to danie, które uwielbiane jest przez większość osób, nic dziwnego - danie to jest niezwykle smaczne. Przepis na kalafiora w panierce z jajkiem i bułką tartą jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby wykonać to smaczne danie. Do zrobienia kalafiora w panierce potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kalafiora, jajka, bułki tartej, mleka, oleju rzepakowego oraz soli.

A więc jak zrobić kalafiora w panierce? Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki oraz ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka. Następnie kalafiora wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia. W miseczce wymieszaj jajka z dodatkiem soli. Następnie każdą różyczkę kalafiora obtocz w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane warzywa usmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kalafiora podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kalafior jest warzywem, które posiada wiele cennych dla naszego organizmu składników mineralnych oraz witamin. Kalafior zaliczany jest di warzyw o najsilniejszym potencjale przeciwnowotworowym, gdyż jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów. Kalafior jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby na diecie redukcyjnej (jednak wszystko zależy od tego, jak przygotowana jest potrawa z jego wykorzystaniem). Jest to również źródło wapnia, magnezu, fosforu, potasu czy witaminy C. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C korzystnie wpływa na odporność naszego organizmu.

Podsumowując kalafior zapiekany w jajku i bułce to doskonały pomysł na smaczny dodatek obiadowy lub danie samodzielne. Jest to doskonały wybór na diecie wegetariańskiej. Kalafiora możemy również podać bez panierki z bułką tartą podsmażoną na maśle. Kalafior panierowany jest również doskonałym źródlem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto wypróbować naszego przepisu w sosjet kuchni.

Wartości odżywcze kalafiora w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (175g)
Energia (kalorie)
158.41 kcal
277.21 kcal
Białko
5.34 g
9.34 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kalafiorze w panierce

Na 100g
Na porcję (175g)
Węglowodany
15.82 g
27.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.99 g
24.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (175g)
Tłuszcz
8.32 g
14.56 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
2.77 g
Tłuszcze nienasycone
6.74 g
11.80 g
Tłuszcze jednonasycone
4.55 g
7.95 g
Tłuszcze wielonasycone
2.20 g
3.84 g

Witaminy w przepisie na kalafior w panierce

Na 100g
Na porcję (175g)
Witamina B6
0.14 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.45 mg
2.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
54.73 µg (mcg)
95.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kalafior w panierce

Na 100g
Na porcję (175g)
Sód
166.07 mg
290.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
226.78 mg
396.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
65.24 mg
114.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
89.10 mg
155.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.28 mg
31.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora w panierce 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalafiorze w panierce

Lista alergenów dla kalafiora w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania kalafiora w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
450 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 450 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
24.30
Łączny koszt
6.81
Jak oceniasz przepis na kalafior w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób