Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)

Opublikowano: 14.12.2021 r., 13:16 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek do obiadu.
Przygotowanie 30 min
115 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Groszek konserwowy (150 g)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra nasiona mielone, garam masala
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, duża miska

Przepis na kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi) krok po kroku

Umyj kalafiora i podziel na małe różyczki.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę.

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim przez kilka minut ziemniaki. Powinny się trochę zarumienić. Zdejmij je i odłóż do miski.

To samo zrób z kalafiorem. Podsmaż do rumianego koloru i zdejmij z patelni.

Cebulę posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię i podsmaż.

Jak cebula będzie złocista, dodaj posiekaną papryczkę chilli, pół łyżeczki kurkumy, pomidory, około pół szklanki wody oraz niecałą łyżkę soli. Chwilę podgotuj.

Dorzuć wcześniej podsmażone ziemniaki i kalafior. Dodaj też łyżeczkę garam masala i łyżeczkę kolendry.

Gotuj do miękkości warzyw.

Pod koniec dodaj groszek, gotuj do zredukowania potrawy.

Dopraw danie do smaku i podawaj do obiadu.

Jak oceniasz przepis na kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)

Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek do obiadu. To prosty przepis, który jest niesamowicie dobry i aromatyczny. To idealny pomysł na pyszny posiłek z ziemniakami i kalafiorem. Dzięki przyprawom kalafior po indyjsku nabiera charakteru. Zdecydowanie nie należy on do nudnych pomysłów na jedzenie. To także coś zdrowego, dobrego na diecie bezmięsnej. Przepis na kalafiora po indyjsku podawaj jako warzywny dodatek do obiadu lub zjedz samego.

Kalafior po indyjsku to bardzo znana potrawa w kuchni indyjskiej. Jego inna nazwa to aloo gobi. Składa się z ziemniaków, kalafiora, cebuli, groszku oraz pomidorów. Jest to więc pyszna potrawa warzywna, o bardzo charakterystycznym i wyrazistym smaku. W przepisie na kalafiora po indyjsku używa się bowiem specyficznych dla kuchni indyjskiej przypraw. Na przyprawach nie oszczędza się. Bardzo znana jest tu bowiem przyprawa garam masala. Poza tym istotna jest kurkuma i pieprz, które razem tworzą prozdrowotne połączenie. Danie wzbogaca świeża papryczka chilli oraz zmielone nasiona kolendry.

Aloo gobi to bardzo fajny sposób na warzywny przepis. To super sposób na zwiększenie spożycia warzyw. Ponadto, dostarcza dużą ilość składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Jak zrobisz kalafiora po indyjsku, możesz podawać go na wiele sposobów. Jeżeli nie jesteś weganinem, będzie to świetny zamiennik kaszy, ryżu czy makaronu. Pasuje więc do kotletów i potraw mięsnych. Najlepiej smakuje na gorąco. Z prostym przepisem przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku jest banalne.

Kalafior po indyjsku to pyszny, prosty przepis. Jeśli nie znasz jeszcze tej potrawy, spróbuj czegoś nowego. To doskonały pomysł na coś odmiennego. Jak zrobić kalafiora po indyjsku? Umyj kalafior i podziel go na małe różyczki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Obsmaż ziemniaki na oleju, by złapały złoty kolor. Gdy takie się staną, zdejmij je z patelni i usmaż kalafior podobnie jak ziemniaki. Wystarczy kilka minut na zarumienienie warzyw. Jego także zdejmij z patelni i obsmaż cebulę z imbirem. Po podsmażeniu dodaj przyprawy, wodę i pomidory z puszki. Zagotuj, a następnie dodaj ziemniaki i kalafior. Pozostało gotować do miękkości warzyw. Groszek dodaj dopiero na końcu. Będzie dobry już w kilka minut. Jeżeli nie lubisz groszku, możesz zrezygnować z dodania go. Cała potrawa powinna się zredukować. Wszystko dopraw ostatecznie. Przepis na kalafiora po indyjsku może być podany na obiad.

Alergeny w kalafiorze po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)

Lista alergenów dla kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)

Wartości odżywcze kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)

na 100g gotowej potrawy

Warzywne danie całkowicie wegańskie. Bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
67.68
115.06
Białko (g)
1.95
3.32
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
10.52
17.88
Węglowodany przyswajalne (g)
8.56
14.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
3.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
2.36
4.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
3.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
2.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
3.99
6.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.23
41.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.37
48.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
66.20
112.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
65.72
111.73
Potas (mg)
306.96
521.83
Wapń (mg)
18.95
32.21
Fosfor (mg)
46.01
78.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.93
30.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.27
Cynk (mg)
0.31
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi) 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Kalafior
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Groszek konserwowy
150 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 150 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.80