Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Kalafior (400 g)
- Groszek konserwowy (150 g)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi) krok po kroku
Umyj kalafiora i podziel na małe różyczki.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę.
Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim przez kilka minut ziemniaki. Powinny się trochę zarumienić. Zdejmij je i odłóż do miski.
To samo zrób z kalafiorem. Podsmaż do rumianego koloru i zdejmij z patelni.
Cebulę posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię i podsmaż.
Jak cebula będzie złocista, dodaj posiekaną papryczkę chilli, pół łyżeczki kurkumy, pomidory, około pół szklanki wody oraz niecałą łyżkę soli. Chwilę podgotuj.
Dorzuć wcześniej podsmażone ziemniaki i kalafior. Dodaj też łyżeczkę garam masala i łyżeczkę kolendry.
Gotuj do miękkości warzyw.
Pod koniec dodaj groszek, gotuj do zredukowania potrawy.
Dopraw danie do smaku i podawaj do obiadu.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek do obiadu. To prosty przepis, który jest niesamowicie dobry i aromatyczny. To idealny pomysł na pyszny posiłek z ziemniakami i kalafiorem. Dzięki przyprawom kalafior po indyjsku nabiera charakteru. Zdecydowanie nie należy on do nudnych pomysłów na jedzenie. To także coś zdrowego, dobrego na diecie bezmięsnej. Przepis na kalafiora po indyjsku podawaj jako warzywny dodatek do obiadu lub zjedz samego.
Kalafior po indyjsku to bardzo znana potrawa w kuchni indyjskiej. Jego inna nazwa to aloo gobi. Składa się z ziemniaków, kalafiora, cebuli, groszku oraz pomidorów. Jest to więc pyszna potrawa warzywna, o bardzo charakterystycznym i wyrazistym smaku. W przepisie na kalafiora po indyjsku używa się bowiem specyficznych dla kuchni indyjskiej przypraw. Na przyprawach nie oszczędza się. Bardzo znana jest tu bowiem przyprawa garam masala. Poza tym istotna jest kurkuma i pieprz, które razem tworzą prozdrowotne połączenie. Danie wzbogaca świeża papryczka chilli oraz zmielone nasiona kolendry.
Aloo gobi to bardzo fajny sposób na warzywny przepis. To super sposób na zwiększenie spożycia warzyw. Ponadto, dostarcza dużą ilość składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Jak zrobisz kalafiora po indyjsku, możesz podawać go na wiele sposobów. Jeżeli nie jesteś weganinem, będzie to świetny zamiennik kaszy, ryżu czy makaronu. Pasuje więc do kotletów i potraw mięsnych. Najlepiej smakuje na gorąco. Z prostym przepisem przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku jest banalne.
Kalafior po indyjsku to pyszny, prosty przepis. Jeśli nie znasz jeszcze tej potrawy, spróbuj czegoś nowego. To doskonały pomysł na coś odmiennego. Jak zrobić kalafiora po indyjsku? Umyj kalafior i podziel go na małe różyczki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Obsmaż ziemniaki na oleju, by złapały złoty kolor. Gdy takie się staną, zdejmij je z patelni i usmaż kalafior podobnie jak ziemniaki. Wystarczy kilka minut na zarumienienie warzyw. Jego także zdejmij z patelni i obsmaż cebulę z imbirem. Po podsmażeniu dodaj przyprawy, wodę i pomidory z puszki. Zagotuj, a następnie dodaj ziemniaki i kalafior. Pozostało gotować do miękkości warzyw. Groszek dodaj dopiero na końcu. Będzie dobry już w kilka minut. Jeżeli nie lubisz groszku, możesz zrezygnować z dodania go. Cała potrawa powinna się zredukować. Wszystko dopraw ostatecznie. Przepis na kalafiora po indyjsku może być podany na obiad.
Alergeny w kalafiorze po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Lista alergenów dla kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Wartości odżywcze kalafiora po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Warzywne danie całkowicie wegańskie. Bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.