Przepis na kajzerki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, masło, cukier i jajko. Dodaj 1/3 szklanki letniej wody. Wsyp odrobinę soli.

Całość dobrze razem wymieszaj, by powstało spójne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

Z powstałego ciasta uformuj bułeczki, przenieś je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki natnij ostrym i cienkim nożem, tworząc rozetkę.

Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 23 - 24 minuty.

Kajzerki ułożone na lnianej ściereczce.
kajzerki
Koszt przygotowania dania
3.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Kajzerki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kajzerkach

Kajzerki są produktami bez których ciężko jest sobie wyobrazić domowe śniadanie. To tradycyjne bułeczki, które dzięki delikatnej mące sprawdzą się idealnie dla dorosłych i najmłodszych domowników. Smakują naprawdę pysznie, a przy tym bardzo łatwo jest je zrobić. Idealnie nadają się do kanapek na słono i na słodko. Można je podać z twarożkiem, pastą warzywną czy wędliną. Pięknie wyglądają i są niezwykle sycące. Choć łatwo dostępne we wszystkich sklepach, najlepiej smakują te, pieczone w domu. Najlepiej podawać je prosto z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe.

Te bułeczki będą idealnym wyborem na śniadanie, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się także na kolacje. Można zrobić z nimi smaczne kanapki i zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy, a nawet w podróż. To idealny dodatek do pysznych posiłków.

Ten przepis na bułeczki kajzerki jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. W kilka chwil pozwala przygotować naprawdę pyszne pieczywo, które świetnie sprawdzi się jako baza większości produktów. Ten prosty przepis pozwoli ci zaskoczyć wszystkich domowników bułeczkami, które nie tylko pięknie wyglądają i dobrze się prezentują, ale także świetnie smakują. Mają wspaniały aromat, dlatego po ich upieczeniu pachnie nimi cały dom. Te bułeczki drożdżowe spodobają się również najmłodszym domownikom ze względu na wspaniały smak i chrupiącą skórkę.

Z tego przepisu dowiesz się również jak naciąć kajzerki, by pięknie wyglądały. Najlepiej wybrać do tego bardzo ostry i cienki nóż, świetnie sprawdzi się również ostra żyletka, dzięki której można zrobić naprawdę precyzyjne cięcie. Pod wpływem ciepła nacięcie zrobi się większe, dlatego nie trzeba go pogłębiać za bardzo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki kajzerki, niezwykle pyszne i bardzo chrupiące. Robi się je bardzo prosto, a te domowe, smakują znacznie lepiej niż opcja ze sklepu. Z receptury dowiesz się też jak formować kajzerki pszenne, by pięknie się prezentowały. W tym przepisie robi się je na suchych drożdżach, by cały proces jak najbardziej skrócić.

Wartości odżywcze kajzerek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
334.20 kcal
200.52 kcal
Białko
13.73 g
8.24 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w kajzerkach

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
57.08 g
34.25 g
Węglowodany przyswajalne
56.63 g
33.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
5.82 g
3.49 g
Tłuszcze nasycone
3.84 g
2.31 g

Witaminy w przepisie na kajzerki

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tiamina
0.90 mg
0.54 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.48 mg
0.29 mg
Niacyna
5.61 mg
3.36 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
156.47 µg (mcg)
93.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kajzerki

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
29.52 mg
17.71 mg
Potas
137.30 mg
82.38 mg
Wapń
25.83 mg
15.50 mg
Fosfor
140.72 mg
84.43 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
30.09 mg
18.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
4.52 mg
2.71 mg
Cynk
1.17 mg
0.70 mg
Miedź
0.16 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kajzerek 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kajzerkach

Lista alergenów dla kajzerek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kajzerek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na kajzerki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób