Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Opublikowano: 19.01.2022 r., 11:34 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz za azjatycką kuchnią – spróbuj koniecznie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
486 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (750 g)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Cebula (500 g)
  • Cukier trzcinowy (37 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (150 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sos rybny, kolendra nasiona mielone, czosnek, trawa cytrynowa, kmin rzymski, pasta z tamaryndowca
Sprzęt kuchenny
blender, wok

Przepis na kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) krok po kroku

Przygotuj pastę: 4 papryczki chilli, 1,5 łyżki ziaren kminu, 3 łodygi trawy cytrynowej, 1,5 łyżki kolendry, 200 g cebuli, 1,5 łyżeczki kurkumy, 12 ząbków czosnku, 3 łyżki sosu rybnego oraz kawałek o długości około 3 cm obranego imbiru zblenduj w blenderze dokładnie.

Zagotuj bulion.

Wlej olej do woka. Rozgrzej.

Pokrój karkówkę w niewielką kostkę.

Obierz resztę cebuli, a także 4 ząbki czosnku. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Wyłóż cebulę i czosnek do woka i smaż przez około minutę, po czym dodaj pastę. Smaż kolejne 30 sekund.

Po tym czasie dodaj mięso.

Podsmażaj mięso około 5 minut, aż zmieni kolor.

Dodaj bulion, cukier, łyżkę sosu sojowego oraz 1,5 łyżki pasty z tamaryndowca. Gotuj całość do miękkości mięsa (zajmie to około pół godziny).

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do potrawy orzechy.

Dopraw do smaku.

Potrawę podaje się z chlebkiem naan lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz za azjatycką kuchnią – spróbuj koniecznie. Potrawa jest pikantna, zrobiona na karkówce. Opiera się na dużej ilości przypraw, które słyną właśnie z tajskich klimatów. Przepis na Kaeng Hang Lay jest bardzo prosty, nie ma w nim nic skomplikowanego. To bardzo smaczny przepis na orientalny obiad. Jeżeli nie znasz Kaeng Hang Lay, zobacz, jak możesz go zrobić i z czym podawać.

Curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną, zwane także jako Kaeng Hang Lay, jest to znana w kuchni tajskiej potrawa. Jest banalna do zrobienia. Przepis na Kaeng Hang Lay wykonuje się w woku. Wymaga specyficznych, dla azjatyckich potraw, przypraw. Przyprawy, bez których curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną nie może się obejść to między innymi: pasta z tamaryndowca, sos rybny, trawa cytrynowa, sos sojowy. Poza tym w Kaeng Hang Lay znajdziesz sporą ilość czosnku, chilli, kmin, kolendrę, imbir czy kurkumę. Przez użycie tak dużej ilości wyrazistych przypraw, curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną jest tak smaczne.

Jeżeli przygotujesz Kaeng Hang Lay, najlepiej jest go podawać z ryżem. Pasują do niego także chlebki naan, znane w kuchni tajskiej. Czasami podaje się je z warzywami, na przykład z fasolką szparagową zieloną. Jako dodatek warzywny, genialnie sprawdzi się sałatka tajska, która składa się z sałaty i ogórka. Sałatka tajska jest równie aromatyczna, jak curry z orzechami ziemnymi i karkówką, ponieważ ma sos, który składa się z orzeźwiających przypraw.

Kaeng Hang Lay jest ciekawym pomysłem na coś orientalnego. Potrawa jest bardzo prosta, smaczna i aromatyczna. Zobacz, w jaki sposób przygotować Kaeng Hang Lay. Do zrobienia przepisu potrzebujesz woka. Opcjonalnie, gdy go nie posiadasz, możesz przygotować danie na zwykłej patelni i garnku. Na początku należy przygotować pastę, która składa się z: papryczki chilli, czosnku, cebuli, trawy cytrynowej, kminu, kolendry, sosu rybnego, kurkumy, imbiru. Składniki te zblenduj na gładką pastę i odstaw na bok. Zagotuj bulion i pokrój mięso w kostkę. Świetnie sprawdzi się karkówka. W woku rozgrzej olej. Smaż na nim przez minutę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę i podsmażaj przez pół minuty. Następnie dodaj mięso, podsmaż do zarumienienia. Zalej bulionem, dodaj cukier, pastę z tamaryndowca oraz sos sojowy. Gotuj do miękkości mięsa. Jak już mięso będzie miękkie, dodaj orzechy. Dopraw danie do smaku. To wszystko.

Alergeny w kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Lista alergenów dla Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

W przepisie na Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się głównie z białka i tłuszczu. Ma niewielką ilość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
131.53
486.67
Białko (g)
10.73
39.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
5.40
19.98
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
17.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
7.60
28.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
7.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
20.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
14.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
6.12
Cholesterol (mg)
23.68
87.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
0.34
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
6.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.25
Witamina E (mg)
0.73
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.34
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.75
10.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.47
42.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.56
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
178.23
659.45
Potas (mg)
193.40
715.59
Wapń (mg)
15.98
59.11
Fosfor (mg)
114.79
424.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.94
77.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
2.02
Cynk (mg)
1.30
4.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Koszt składników
77.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
750 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 750 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier trzcinowy
37 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 37 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
77.00