Przepis na kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sos rybny, kolendra nasiona mielone, czosnek, trawa cytrynowa, kmin rzymski, pasta z tamaryndowca
To będzie niezbędne
blender, wok

Przygotuj pastę: 4 papryczki chilli, 1,5 łyżki ziaren kminu, 3 łodygi trawy cytrynowej, 1,5 łyżki kolendry, 200 g cebuli, 1,5 łyżeczki kurkumy, 12 ząbków czosnku, 3 łyżki sosu rybnego oraz kawałek o długości około 3 cm obranego imbiru zblenduj w blenderze dokładnie.

Zagotuj bulion.

Wlej olej do woka. Rozgrzej.

Pokrój karkówkę w niewielką kostkę.

Obierz resztę cebuli, a także 4 ząbki czosnku. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Wyłóż cebulę i czosnek do woka i smaż przez około minutę, po czym dodaj pastę. Smaż kolejne 30 sekund.

Po tym czasie dodaj mięso.

Podsmażaj mięso około 5 minut, aż zmieni kolor.

Dodaj bulion, cukier, łyżkę sosu sojowego oraz 1,5 łyżki pasty z tamaryndowca. Gotuj całość do miękkości mięsa (zajmie to około pół godziny).

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do potrawy orzechy.

Dopraw do smaku.

Potrawę podaje się z chlebkiem naan lub ryżem.

Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Koszt przygotowania dania
42.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
486 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
39

Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz za azjatycką kuchnią – spróbuj koniecznie. Potrawa jest pikantna, zrobiona na karkówce. Opiera się na dużej ilości przypraw, które słyną właśnie z tajskich klimatów. Przepis na Kaeng Hang Lay jest bardzo prosty, nie ma w nim nic skomplikowanego. To bardzo smaczny przepis na orientalny obiad. Jeżeli nie znasz Kaeng Hang Lay, zobacz, jak możesz go zrobić i z czym podawać.

Curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną, zwane także jako Kaeng Hang Lay, jest to znana w kuchni tajskiej potrawa. Jest banalna do zrobienia. Przepis na Kaeng Hang Lay wykonuje się w woku. Wymaga specyficznych, dla azjatyckich potraw, przypraw. Przyprawy, bez których curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną nie może się obejść to między innymi: pasta z tamaryndowca, sos rybny, trawa cytrynowa, sos sojowy. Poza tym w Kaeng Hang Lay znajdziesz sporą ilość czosnku, chilli, kmin, kolendrę, imbir czy kurkumę. Przez użycie tak dużej ilości wyrazistych przypraw, curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną jest tak smaczne.

Jeżeli przygotujesz Kaeng Hang Lay, najlepiej jest go podawać z ryżem. Pasują do niego także chlebki naan, znane w kuchni tajskiej. Czasami podaje się je z warzywami, na przykład z fasolką szparagową zieloną. Jako dodatek warzywny, genialnie sprawdzi się sałatka tajska, która składa się z sałaty i ogórka. Sałatka tajska jest równie aromatyczna, jak curry z orzechami ziemnymi i karkówką, ponieważ ma sos, który składa się z orzeźwiających przypraw.

Kaeng Hang Lay jest ciekawym pomysłem na coś orientalnego. Potrawa jest bardzo prosta, smaczna i aromatyczna. Zobacz, w jaki sposób przygotować Kaeng Hang Lay. Do zrobienia przepisu potrzebujesz woka. Opcjonalnie, gdy go nie posiadasz, możesz przygotować danie na zwykłej patelni i garnku. Na początku należy przygotować pastę, która składa się z: papryczki chilli, czosnku, cebuli, trawy cytrynowej, kminu, kolendry, sosu rybnego, kurkumy, imbiru. Składniki te zblenduj na gładką pastę i odstaw na bok. Zagotuj bulion i pokrój mięso w kostkę. Świetnie sprawdzi się karkówka. W woku rozgrzej olej. Smaż na nim przez minutę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę i podsmażaj przez pół minuty. Następnie dodaj mięso, podsmaż do zarumienienia. Zalej bulionem, dodaj cukier, pastę z tamaryndowca oraz sos sojowy. Gotuj do miękkości mięsa. Jak już mięso będzie miękkie, dodaj orzechy. Dopraw danie do smaku. To wszystko.

Wartości odżywcze Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
131.53 kcal
486.67 kcal
Białko
10.73 g
39.72 g

Węglowodany w kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
5.40 g
19.98 g
Węglowodany przyswajalne
4.69 g
17.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
2.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
7.60 g
28.11 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
7.91 g
Tłuszcze nienasycone
5.46 g
20.20 g
Tłuszcze jednonasycone
3.80 g
14.08 g
Tłuszcze wielonasycone
1.66 g
6.12 g
Cholesterol
23.68 mg
87.62 mg

Witaminy w przepisie na kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
0.34 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.67 mg
6.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina E
0.73 mg
2.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.34 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.75 mg
10.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.47 µg (mcg)
42.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.56 µg (mcg)
2.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
178.23 mg
659.45 mg
Potas
193.40 mg
715.59 mg
Wapń
15.98 mg
59.11 mg
Fosfor
114.79 mg
424.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.94 mg
77.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
2.02 mg
Cynk
1.30 mg
4.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Lista alergenów dla Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

W przepisie na Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
750 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 750 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier trzcinowy
37 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 37 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób