Kadayif

Opublikowano: 02.02.2022 r., 13:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny turecki deser z orzechami
Kadayif
Tureckie ciasto kadayif to bardzo proste do zrobienia ciasto filo w formie cieniutkich niteczek. Znane także jako „anielskie włosy”. Jest bazą do wielu potraw.
Przygotowanie 20 min
233 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (240 g)
  • Skrobia kukurydziana (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, rękaw cukierniczy

Przepis na kadayif krok po kroku

Do dużej miski przesiej na sitku obie mąki.

Dodaj pół łyżeczki soli oraz 400 ml wody.

Zmiksuj ciasto mikserem.

Ciasto wlej do rękawa cukierniczego z bardzo cieniutką końcówką.

Rozgrzej patelnię.

Na nagrzaną patelnię wylewaj część ciasta zaczynając od środka - tworząc ślimaczki. Wzorki także uzupełnij w wolnych miejscach.

Smaż kilka sekund. Nie przypal! Powinno zostać białe. Jak ciasto zacznie się odklejać, zdejmij je ostrożnie łopatką.

Wykorzystaj resztę ciasta w taki sam sposób.

Jak oceniasz przepis na kadayif
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kadayif

Tureckie ciasto kadayif to bardzo proste do zrobienia ciasto filo w formie cieniutkich niteczek. Znane także jako „anielskie włosy”. Jest bazą do wielu potraw. Przepis na kadayif może być wykorzystany zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Najbardziej znane są desery z wykorzystaniem kadayif. Zrobienie go zajmuje bardzo niewiele czasu, jest także łatwą czynnością. Wystarczy tylko mąka, skrobia oraz woda i sól. Jeżeli nigdzie nie udało Ci się kupić kadayif, możesz je zrobić w domu. Jak? Zobacz, to proste.

Kadayif jest to ciasto filo. Ma ono wygląd białych, cieniutkich niteczek – włosków. Nie bez powodu nazywane jest także „anielskimi włosami”. Składa się ono jedynie z mąki, wody i soli, a więc z bardzo podstawowych składników. Niteczki ciasta są bardzo chrupiące i stanowią podstawę do różnych potraw. Można go przygotować jako deser lub wytrawną przekąskę, ponieważ ma neutralny smak. Wystarczy tylko uformować coś z ciasta – bardzo często robi się gniazdka – dodać dowolne dodatki, a następnie upiec. Wtedy, tureckie ciasto kadayif zmienia kolor z białego na złocisty. Poza gniazdkami można uformować różne kształty: rożki, gwiazdki, koszyczki… Robi się także zwykłe zapiekanki i ciasta. Tutaj jedynie wyobraźnia może ograniczać. Z dodatków znane są orzechy, masło orzechowe, budyń, konfitury. W wersji słonej: warzywa, grzyby, mięso czy ser.

Tureckie ciasto kadayif nie jest łatwo dostać nawet w sklepach stacjonarnych. Prędzej dostanie się je w sklepach internetowych. Dlaczego jednak nie zrobić kadayif samemu? Wystarczy tylko przesiać mąkę i skrobię do miski, dodać sól i wodę. Całość należy zmiksować mikserem. Konsystencja tureckiego ciasta kadayif powinna być podobna do ciasta naleśnikowego, ale nieco gęstsza. Masa powinna być gładka i bez żadnych grudek. Rozgrzej patelnię. Do przepisu na kadayif najlepsza będzie taka, która ma powłokę niezniszczoną, do której nic nie będzie przywierało. To bardzo ważne. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Konieczna będzie końcówka z bardzo cieniutkim otworem. Przepis na kadayif możesz zrobić też za pomocą zwykłego, solidnego worka na żywność. Z niego wystarczy odciąć mały róg. Na gorącej patelni należy robić wzorki z części ciasta (nie z całego). Najlepiej jest zacząć od środka i robić ślimaki. Następnie można uzupełnić inne miejsca. Cieniutkie nitki po kilku sekundach będą gotowe. Wtedy zaczną się odklejać od powłoki patelni. Należy je zdjąć. Nie wolno ich przypalić. Powinny mieć kolor biały. Zresztą ciasta zrób to samo. Przygotowane tureckie ciasto kadayif możesz, wykorzystać jak chcesz.

Alergeny w kadayif

Lista alergenów dla kadayif przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kadayif

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się głównie z węglowodanów. Ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
359.84
233.89
Białko (g)
9.45
6.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
77.79
50.56
Węglowodany przyswajalne (g)
77.79
50.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
1.11
0.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
0.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
4.76
3.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kadayif 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kadayif

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Skrobia kukurydziana
130 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 130 g
Koszt składników
9.00