Kaczy żer

Opublikowano: 29.06.2023 r., 12:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczy żer w misce
Kaczy żer
Kaczy żer to ciekaw nazwa, pod którą kryje się jedna z najprostszych, ale również bardzo ciekawych sałatek warzywnych. Dla jednych klasyk, dla innych danie egzotyczne.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
295 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (70 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Por (30 g)
  • Jabłko (120 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Ziemniaki późne (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Groszek zielony konserwowy (60 g)
  • Majonez (75 g)
  • Musztarda (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kaczy żer krok po kroku

Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i gotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.

Jabłko umyj, obierz. i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż na sito, by odcisnąć nadmiar zalewy. Dodaj do nich groszek z puszki.

Pora obierz i cienko pokrój, wrzuć do miski.

Warzywa korzeniowe po ugotowaniu i ostudzeniu pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pora.

Do miski z sałatką wrzuć ogórki i groszek.

Jajka ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do pozostałych składników.

Warzywa dopraw solą i pieprzem. Wrzuć majonez i musztardę. Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na kaczy żer
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,0% osób

Więcej informacji na temat kaczego żeru

Kaczy żer to ciekaw nazwa, pod którą kryje się jedna z najprostszych, ale również bardzo ciekawych sałatek warzywnych. Dla jednych klasyk, dla innych danie egzotyczne. Warto jej spróbować i przekonać się na własnej skórze, czy ją pokochamy.

Przepis na kaczy żer to doskonała opcja dla osób, które kochają prostą kuchnię. Ta sałatka jest niezwykle minimalistyczna, ale naprawdę smakowita. Sałatka warzywna kaczy żer dla wielu osób to nutka nostalgii w ich własnej kuchni. To dlatego, że zwykle kojarzy się z imprezami, czy wieczorkami zapoznawczymi. To świetny pomysł na klasyk, który sprawdzi się na każdej domówce. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi tę prostą sałatkę w podstawowej wersji. Możesz jednak wymieniać produkty i sięgać po inne, takie, które akurat masz pod ręką. Jeśli nie przepadasz za warzywami korzeniowymi, możesz wykorzystać tylko niektóre. Bazą tej sałatki są gotowane warzywa. Można ugotować je osobno lub wykorzystać te, które zostały po gotowaniu dowolnego buliony. Idealnie sprawdza się tutaj dodatek selera. Warzywo to świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, szczególnie z ostrym porem. Sałatka ma sos na bazie musztardy połączonej z majonezem, dzięki czemu nie jest zbyt mdła. Osoby na diecie spokojnie mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem, który ma mniej kalorii. Można również użyć do jej wykonania majonezu wegańskiego. Sałatkę najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym, który dodaje całości większej świeżości, a także wpływa na lepszy, bardziej słony smak. Dzięki temu do całości nie trzeba dodawać zbyt dużo soli. Sałatka idealnie komponuje się z groszkiem, najlepiej konserwowym, a także porem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaczy żer, by powstała szybka, tania i smaczna sałatka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobra opcja również dla początkujących osób. Ma wspaniały, delikatny smak, który ma wielu zwolenników. Do jej przygotowania wykorzystuje się gotowane warzywa, które sprawiają, że całość jest pełna witamin i zdrowego błonnika. Świetnie wypada w towarzystwie pieczywa, jednak można ją również jeść bez dodatków, gdyż odznacza się wspaniałą kompozycją smakową. To sałatka tak uniwersalna, że posmakuje każdemu, kto jej spróbuje. Spokojnie sprawdzi się na każdą okazję, nawet tą bardziej wykwintną. Dodatek majonezu i musztardy sprawia, że całość wspaniale smakuje.

Alergeny w kaczym żerze

Lista alergenów dla kaczego żeru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze kaczego żeru

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma dość wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na udział majonezu, można go jednak zastąpić wersją light lub majonezem wegańskim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
116.71
295.29
Białko (g)
3.69
9.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
8.39
21.24
Węglowodany przyswajalne (g)
6.72
17.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
4.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
7.67
19.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
4.90
Tłuszcze nienasycone (g)
5.74
14.51
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.02
5.12
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.71
9.40
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.51
208.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A (µg (mcg))
113.57
287.34
Witamina B6 (mg)
0.13
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.50
Witamina C (mg)
6.30
15.95
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.12
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
1.74
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.27
89.23
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.13
0.32
Niacyna (mg)
0.43
1.09
Foliany (µg (mcg))
23.54
59.57
Beta karoten (µg (mcg))
791.67
2002.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
264.52
669.23
Potas (mg)
198.44
502.05
Wapń (mg)
27.17
68.74
Fosfor (mg)
77.47
196.00
Magnez (mg)
14.00
35.41
Żelazo (mg)
0.84
2.13
Cynk (mg)
0.48
1.20
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczego żeru 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczego żeru

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
70 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Por
30 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 30 g
Jabłko
120 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Ogórek kiszony
120 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Ziemniaki późne
150 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Groszek zielony konserwowy
60 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 60 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
38.00