Kaczkogęś (mularda)
- Kaczkogęś tusza (2500 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (120 ml)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Bułka pszenna (200 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Masło (40 g)
Przepis na kaczkogęś (mularda) krok po kroku
Do miski wlej wodę i wsyp 3 łyżki soli, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku.
Umieść w misce kaczkogęś i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmij kaczkogęś z miski i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Bułkę pszenną namocz w mleku.
Jabłka pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Bułkę odsącz z nadmiaru mleka i umieść w misce.
Dodaj do niej cebulę, jabłka, dopraw cukrem, solą, majerankiem i pieprzem.
Dodaj białe wino i wymieszaj.
Umieść farsz w kaczce.
Masło wymieszaj z majerankiem i natrzyj kaczkogęś.
Umieść ją w naczyniu ceramicznym.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 2,5-3 godziny.
Po upieczeniu kaczkę podawać na półmisku.
Więcej informacji na temat kaczkogęsi (mularda)
Kaczkogęś mularda to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie najlepszego drobiu na świąteczny obiad. Kaczka pieczona w całości jest bardzo soczysta i świetnie sprawdzi się podczas uroczystych kolacji we dwoje. Przepis na kaczogęś mulardę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kaczkogęś mularda, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól, białe wino, jabłka, cebula, bułka pszenna, mleko, olej rzepakowy, masło.
Jak zrobić kaczkogęś mulardę? Do miski wlej wodę i wsyp 3 łyżki soli, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Umieść w misce kaczkogęś i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij kaczkogęś z miski i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Bułkę pszenną namocz w mleku. Jabłka pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Bułkę odsącz z nadmiaru mleka i umieść w misce. Dodaj do niej cebulę, jabłka, dopraw cukrem, solą, majerankiem i pieprzem. Dodaj białe wino i wymieszaj. Umieść farsz w kaczce. Masło wymieszaj z majerankiem i natrzyj kaczkogęś. Umieść ją w naczyniu ceramicznym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 2,5-3 godziny. Po upieczeniu kaczkę podawać na półmisku.
Kaczkogęś to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłej regeneracji naszego organizmu. Mięso kaczkogęsi jest zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszna kaczka świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie mięsa należy rozpocząć na dzień przed pieczeniem. Pieczona kaczka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smaczna kaczka sprawdzi się na uroczyste okazje. Kaczkę można podawać ze słodkim dodatkiem, jakim jest konfitura żurawinowa lub jeżynowa.
Alergeny w kaczkogęsi (mularda)
Lista alergenów dla kaczkogęsi (mularda) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze kaczkogęsi (mularda)
Kaczkokęś mularda to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także dużą ilość składników mineralnych i witamin. Drób jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.