Kaczka z jabłkami i żurawiną

Opublikowano: 05.01.2022 r., 19:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka z jabłkami i żurawiną na białym półmisku
Kaczka z jabłkami i żurawiną
W dawnych czasach nadziewana kaczka królowała na polskich stołach. Choć teraz je się ją rzadziej, to Święta nie mogą obejść się bez nadziewanej jabłkami i żurawiną kaczki.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 120 min
409 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kaczka cała 1 sztuka (2000 g)
  • Jabłko kwaśne (1000 g)
  • Mrożone owoce żurawiny (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (500 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną krok po kroku

Kaczkę dokładnie natrzyj na zewnątrz i w środku mieszaniną łyżki soli i czterech łyżek majeranku.

Pozostaw ją na noc w lodówce.

Następnego dnia umyj jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na ósemki.

Część jabłek zostaw, a resztę wymieszaj z żurawiną i farsz włóż do środka kaczki.

Zepnij kaczkę wykałaczkami lub zeszyj tak, by farsz nie wypadł.

Obsmaż ostrożnie kaczkę na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej soczysta.

Następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem.

Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 40 minut.

Następnie wlej do naczynia 300 ml czerwonego wina.

Piecz kolejne 40 minut.

Po tym czasie włóż pozostałe jabłka do naczynia i dolej resztę wina.

Piecz kolejne 30 minut. Na ostatnie 10 minut ściągnij pokrywę, by skórka się zarumieniła.

Jak oceniasz przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat kaczki z jabłkami i żurawiną

Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze słodkim nadzieniem ze słodko-kwaśnych owoców.

Warto nasz przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną zacząć wykonywać już dzień wcześniej, by mięso nabrało odpowiedniego smaku. Pierwszym krokiem jest natarcie całej kaczki w środku i na zewnątrz mieszaniną soli i majeranku. Tak przygotowane mięso powinno spędzić jedną noc w lodówce. Następnego dnia przygotowuje się farsz. Wystarczy jabłka umyć i pokroić w ósemki. Część jabłek zostaw, a resztę wymieszaj z owocami żurawiny. Teraz nadzienie wkłada się do środka kaczki i dokładnie zszywa lub spina, by nie wypadł. Warto przed pieczeniem kaczkę lekko obsmażyć na suchej patelni, to spowoduje, że szybko się zamkną jej pory i po upieczeniu będzie bardziej soczysta. Mięso z farszem umieść w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną umieść w piekarniku i piecz pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie wlej 2/3 ilości wina. Piecz kolejne 40 minut i dodaj resztę jabłek i wina. Teraz piecz już tylko 30 minut, z czego na ostatnie 10 minut ściągnij pokrywę naczynia żaroodpornego, by mięso lekko się zarumieniło.

Kaczka zaliczana jest do mięs tłustych, ponieważ w 100 g ze skórką mamy około 200 kcal, a bez skóry już 132 kcal. To także dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B.

W dawnych czasach mięso z kaczki dużo częściej było spożywane. Choć teraz nie jest już tak popularne, to często właśnie na Święta na polskich stołach ląduje kaczka w całości dodatkowo nadziewana różnymi farszami. Myślę, że nasze wskazówki jak zrobić kaczkę z jabłkami i żurawiną na pewno na dłużej zagoszczą na Twoim stole.

Żurawina natomiast znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.

W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.

Jeśli potrzebny Ci pyszny przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną, to ten sprawdzi się idealnie.

Alergeny w kaczce z jabłkami i żurawiną

Lista alergenów dla kaczki z jabłkami i żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze kaczki z jabłkami i żurawiną

na 100g gotowej potrawy

W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
163.63
409.07
Białko (g)
9.68
24.19
Fenyloalanina (mg)
0.40
1.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.67
14.18
Węglowodany przyswajalne (g)
4.91
12.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.90
Sacharoza (cukier) (g)
0.57
1.43
Glukoza (g)
0.69
1.72
Fruktoza (g)
1.76
4.40
Skrobia (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.50
23.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
9.06
Tłuszcze nienasycone (g)
5.87
14.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.46
11.16
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
3.52
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.96
109.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.31
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
4.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.39
30.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
32.61
81.52
Potas (mg)
179.12
447.80
Wapń (mg)
5.71
14.29
Fosfor (mg)
96.59
241.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.76
34.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.36
5.90
Cynk (mg)
0.45
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki z jabłkami i żurawiną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki z jabłkami i żurawiną

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
1 sztuka
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Jabłko
1000 g
kwaśne
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Mrożone owoce żurawiny
100 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wino czerwone wytrawne
500 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
70.00