Kaczka w jabłkach
- Kaczka cała (2000 g)
- Czosnek - 6 ząbków (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jabłko - 3 średnie sztuki (450 g)
Przepis na kaczkę w jabłkach krok po kroku
Kaczkę umyj i osusz.
Do miski wlej olej. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki majeranku, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu.
Do miski z marynatą włóż kaczkę i natrzyj ją z zewnątrz oraz od środka.
Miskę z kaczką przykryj folią spożywczą i wstawił do lodówki na noc.
Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie posyp je 1 łyżką majeranku.
Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami.
Tak przygotowaną kaczkę przełóż na brytfannę z rusztem.
Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i kaczkę piecz przez 120 minut (w czasie pieczenia kaczkę polej kilka razy wytopionym tłuszczem).
Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 15 minut, aby mięso pozostało soczyste.
Gotową kaczkę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Marynata do kaczki
-
Kaczka pieczona faszerowana
-
Pieczone udka z kaczki
-
Udka z kaczki pieczone w rękawie
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
-
Pierś z kaczki smażona
-
Kaczka pieczona
Więcej informacji na temat kaczki w jabłkach
Kaczka w jabłkach to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kaczka faszerowana pieczona w całości świetnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana podczas wielu uroczystości. Warto podać ją z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z surówką z buraczków. Przepis na kaczkę w jabłkach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kaczka cała, czosnek, olej rzepakowy, jabłka, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.
A jak upiec kaczkę z jabłkami w piekarniku? Kaczkę umyj i osusz. Do miski wlej olej. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki majeranku, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Do miski z marynatą włóż kaczkę i natrzyj ją z zewnątrz oraz od środka. Miskę z kaczką przykryj folią spożywczą i wstawił do lodówki na noc. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie posyp je 1 łyżką majeranku. Kaczkę nadziej jabłkami i szczelnie zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę przełóż na brytfannę z rusztem. Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i kaczkę piecz przez 120 minut (w czasie pieczenia kaczkę polej kilka razy wytopionym tłuszczem). Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 15 minut, aby mięso pozostało soczyste.
Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest to mięso dość tłuste i zawiera spore ilości cholesterolu. Mięso kaczki zasobne jest w witaminy z grupy B, sód, magnez, cynk, żelazo, potas, wapń i fosfor. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszna, nadziewana kaczka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub potrawa serwowana podczas uroczystości rodzinnych. Warto podać ją z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z buraczkami. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kaczce w jabłkach
Lista alergenów dla kaczki w jabłkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę w jabłkach
Wartości odżywcze kaczki w jabłkach
Kaczka w jabłkach to propozycja na świąteczne danie. Kaczkę z jabłkami warto przygotować na imprezy okolicznościowe.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.