Przepis na kaczkę po tajsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, zioła tajskie, czerwona pasta curry
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, rózga, miseczka

Pierś z kaczki oczyść, ale nie usuwaj skóry. Na skórce zrób kilka nacięć.

Piersi wsadź do dużego garnka, skórką do dołu i chwilę smaż, tak by wytopił się z niej tłuszcz.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj do garnka z mięsem, smaż do zarumienienia.

Ananasa pokrój w dużą kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Dodaj je do garnka. Całość smaż przez 7 minut.

Mleczko kokosowe wymieszaj z pastą curry i pozostałymi przyprawami, zalej sosem zawartość patelni i duś do miękkości.

Miękkie mięso kaczki wyłów na deskę do krojenia i pokrój na cienkie plasterki, następnie wrzuć je na patelnię.

Kaczka po tajsku podana na głębokim talerzu z warzywami i bazylią.
kaczka po tajsku
Koszt przygotowania dania
28.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
384 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Kaczka po tajsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaczce po tajsku

Kaczka po tajsku jest naprawdę niezwykłym pomysłem na pyszne i ciekawe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich klasyków. Choć w polskiej kuchni mięso to nie cieszy się, aż taką popularnością, warto sięgnąć po ten orientalny przysmak i przekonać się, że kaczka może być pyszna i zaskakująca, niekoniecznie w wersji na słodko z jabłkami. Choć i w tym daniu pojawić się słodki element - ananas, który jest dodatkiem nieco kontrowersyjnym, jednak pasuje do tej potrawy naprawdę fantastycznie.

Przepis na kaczkę po tajsku jest niezwykle prosty, a przy okazji naprawdę fantastyczny, gdyż zupełnie inny niż te najbardziej popularne. Całość jest delikatna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Kluczem do sukcesu w tym daniu jest odpowiednia obróbka termiczna kaczki, ale również komplet przypraw, które tworzą wyjątkowe doznania. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się pierś z kaczki, która jest niezwykle miękka i delikatna. Choć to mięso drobiowe, niestety nie należy do najlżejszych, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób o wrażliwych układach pokarmowych. Nie należy pozbywać się jej skórki, gdyż pod wpływem temperatury tłuszcz wytapia się i tworzy świetną bazę do podsmażenia warzyw. To danie o niezwykle gęstym sosie. Pływają w nim pyszne warzywa, ale również ananas, który ze względu na swój słodki smak świetnie komponuje się z resztą składników. W takim towarzystwie kaczka smakuje po prostu wybornie, jak z najlepszej azjatyckiej restauracji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę po tajsku, by była delikatna, ale niezbyt skomplikowana, tak że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba, to ten sprawdzony przepis na pierś z kaczki sprawdzi się idealnie. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to niesamowite danie inspirowane azjatycką kuchnią. Całość, by była bardziej sycąca i smaczna podaje się z warzywami, idealnie komponuje się też z makaronem, zwłaszcza ryżowym. Kaczkę dusi się w mleku kokosowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wśród nich najważniejsza jest czerwona pasta curry, nie warto jej zamieniać na inną, gdyż wtedy całe danie pozbawione będzie charakterystycznego smaku.

Wartości odżywcze kaczki po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(306g)
Energia (kalorie)
125.57 kcal
384.25 kcal
Białko
6.98 g
21.36 g

Węglowodany w kaczce po tajsku

Na 100g
Na porcję
(306g)
Węglowodany
10.36 g
31.69 g
Węglowodany przyswajalne
9.94 g
30.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
1.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(306g)
Tłuszcz
6.30 g
19.28 g
Tłuszcze nasycone
2.99 g
9.15 g
Tłuszcze nienasycone
3.31 g
10.14 g
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
7.83 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
2.30 g
Cholesterol
29.96 mg
91.68 mg

Witaminy w przepisie na kaczkę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(306g)
Witamina B6
0.22 mg
0.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
8.21 mg
25.11 mg
Tiamina
0.14 mg
0.42 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.20 mg
3.66 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
11.34 µg (mcg)
34.71 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaczkę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(306g)
Sód
118.95 mg
363.99 mg
Potas
166.86 mg
510.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
47.86 mg
146.44 mg
Fosfor
139.73 mg
427.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
14.46 mg
44.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.46 mg
4.46 mg
Cynk
0.42 mg
1.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki po tajsku 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaczce po tajsku

Lista alergenów dla kaczki po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Cena przygotowania kaczki po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
390 g
2 szt
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
18.04
Za 390 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ananas
120 g
4 plastry
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Mleczko kokosowe
500 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na kaczkę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób