Kaczka po tajsku
- Piersi z kaczki ze skórą - 2 szt (390 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Ananas - 4 plastry (120 g)
- Mleczko kokosowe (500 ml)
Przepis na kaczkę po tajsku krok po kroku
Pierś z kaczki oczyść, ale nie usuwaj skóry. Na skórce zrób kilka nacięć.
Piersi wsadź do dużego garnka, skórką do dołu i chwilę smaż, tak by wytopił się z niej tłuszcz.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj do garnka z mięsem, smaż do zarumienienia.
Ananasa pokrój w dużą kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Dodaj je do garnka. Całość smaż przez 7 minut.
Mleczko kokosowe wymieszaj z pastą curry i pozostałymi przyprawami, zalej sosem zawartość patelni i duś do miękkości.
Miękkie mięso kaczki wyłów na deskę do krojenia i pokrój na cienkie plasterki, następnie wrzuć je na patelnię.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat kaczki po tajsku
Kaczka po tajsku jest naprawdę niezwykłym pomysłem na pyszne i ciekawe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich klasyków. Choć w polskiej kuchni mięso to nie cieszy się, aż taką popularnością, warto sięgnąć po ten orientalny przysmak i przekonać się, że kaczka może być pyszna i zaskakująca, niekoniecznie w wersji na słodko z jabłkami. Choć i w tym daniu pojawić się słodki element - ananas, który jest dodatkiem nieco kontrowersyjnym, jednak pasuje do tej potrawy naprawdę fantastycznie.
Przepis na kaczkę po tajsku jest niezwykle prosty, a przy okazji naprawdę fantastyczny, gdyż zupełnie inny niż te najbardziej popularne. Całość jest delikatna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Kluczem do sukcesu w tym daniu jest odpowiednia obróbka termiczna kaczki, ale również komplet przypraw, które tworzą wyjątkowe doznania. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się pierś z kaczki, która jest niezwykle miękka i delikatna. Choć to mięso drobiowe, niestety nie należy do najlżejszych, dlatego nie będzie dobrym wyborem dla osób o wrażliwych układach pokarmowych. Nie należy pozbywać się jej skórki, gdyż pod wpływem temperatury tłuszcz wytapia się i tworzy świetną bazę do podsmażenia warzyw. To danie o niezwykle gęstym sosie. Pływają w nim pyszne warzywa, ale również ananas, który ze względu na swój słodki smak świetnie komponuje się z resztą składników. W takim towarzystwie kaczka smakuje po prostu wybornie, jak z najlepszej azjatyckiej restauracji.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę po tajsku, by była delikatna, ale niezbyt skomplikowana, tak że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba, to ten sprawdzony przepis na pierś z kaczki sprawdzi się idealnie. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to niesamowite danie inspirowane azjatycką kuchnią. Całość, by była bardziej sycąca i smaczna podaje się z warzywami, idealnie komponuje się też z makaronem, zwłaszcza ryżowym. Kaczkę dusi się w mleku kokosowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wśród nich najważniejsza jest czerwona pasta curry, nie warto jej zamieniać na inną, gdyż wtedy całe danie pozbawione będzie charakterystycznego smaku.
Alergeny w kaczce po tajsku
Lista alergenów dla kaczki po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze kaczki po tajsku
Choć to danie pełne warzyw, to jednak mięso kaczki jest bardzo tłuste, dlatego nie powinno pojawiać się w menu zbyt często.
Energia i białka
(306g)
Węglowodany
(306g)
Tłuszcze
(306g)
Witaminy
(306g)
Składniki mineralne
(306g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.