Kaczka pieczona z jabłkiem
- Kaczka cała (2000 g)
- Czosnek - 6 ząbków (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Jabłko - 3 średnie sztuki (600 g)
Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem krok po kroku
Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
Do miski wlej olej, dodaj czosnek, 2 łyżeczki majeranku oraz soli, pół łyżeczki tymianku oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Marynatą z przypraw natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz.
Mięso wstaw do lodówki na noc.
Na godzinę przed planowanym pieczeniem kaczkę wyciągnij z lodówki.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z dwoma łyżeczkami majeranku.
Jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zamknij ją przy pomocy wykałaczek.
Mięso z kaczki ułóż na brytfannie z rusztem.
Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C i mięso piecz 120 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200 st. C).
W czasie pieczenia mięso z kaczki polej kilka razy wytopionym tłuszczem.
Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie mięso podziel i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Marynata do kaczki
-
Kaczka pieczona faszerowana
-
Pieczone udka z kaczki
-
Udka z kaczki pieczone w rękawie
-
Kaczka w jabłkach
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
-
Pierś z kaczki smażona
-
Kaczka pieczona
Więcej informacji na temat kaczki pieczonej z jabłkiem
Kaczka pieczona z jabłkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kaczka faszerowana jabłkami świetnie sprawdzi się podana jako elegancki obiad podczas ważnych uroczystości. Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kaczka cała, czosnek, olej rzepakowy, jabłka, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.
A jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkiem? Kaczkę umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki. Do miski wlej olej, dodaj czosnek, 2 łyżeczki majeranku oraz soli, pół łyżeczki tymianku oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Marynatą z przypraw natrzyj kaczkę w środku i na zewnątrz. Mięso wstaw do lodówki na noc. Na godzinę przed planowanym pieczeniem kaczkę wyciągnij z lodówki. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z dwoma łyżeczkami majeranku. Jabłka włóż do wnętrza kaczki i szczelnie zamknij ją przy pomocy wykałaczek. Mięso z kaczki ułóż na brytfannie z rusztem. Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 180°C i mięso piecz 120 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę ponownie zwiększ do 200°C). Upieczoną kaczkę wyciągnij z piekarnika i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie mięso podziel i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując najlepsza nadziewana kaczka pieczona to doskonały pomysł na elegancki obiad. Marynata może składać się z dowolnych przypraw, jednak warto wykorzystać tymianek, cząber lub jałowiec. Czas pieczenia kaczki uzależniony jest od jej wielkości – średnio 1 kg mięsa trzeba piec przez około godzinę.
Alergeny w kaczce pieczonej z jabłkiem
Lista alergenów dla kaczki pieczonej z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkiem
Wartości odżywcze kaczki pieczonej z jabłkiem
Kaczka pieczona z jabłkiem doskonała propozycja na pyszny obiad. Dobrze upieczone mięso kaczki jest bardzo aromatyczne oraz soczyste.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.