Kaczka pieczona w rękawie
- Kaczka cała (1500 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Jabłko (400 g)
Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie krok po kroku
Kaczkę dokładnie oczyść i umyj, a następnie osusz.
Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Natrzyj kaczkę oliwą z oliwek i ziołami.
Odłóż kaczkę do lodówki na 2 godziny.
Jabłka włóż do kaczki i zamknij ja za pomocą nitki lub wykałaczek.
Przełóż kaczkę do rękawa i upiecz w brytfance przez 2 godziny w 180 st. C.
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Marynata do kaczki
-
Kaczka pieczona faszerowana
-
Pieczone udka z kaczki
-
Udka z kaczki pieczone w rękawie
-
Kaczka w jabłkach
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
-
Pierś z kaczki smażona
-
Kaczka pieczona
Więcej informacji na temat kaczki pieczonej w rękawie
Kaczka pieczona w rękawie to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.
Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.
Zatem, jak piec kaczkę w rękawie?
W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę jabłkami i przełóż do rękawa oraz do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 st. C.
Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.
Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.
Alergeny w kaczce pieczonej w rękawie
Lista alergenów dla kaczki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę pieczoną w rękawie
Wartości odżywcze kaczki pieczonej w rękawie
W podobny sposób możesz przygotować większość mięs, dzięki temu będą one niezwykle aromatyczne i delikatne.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.