Kaczka pieczona
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Kaczka, jabłka i oliwa z oliwek to trio, które czyni ten przepis wyjątkowym. Kaczka w tym zestawieniu zyskuje niepowtarzalny smak i aromat – a wszystko dzięki soczystym jabłkom i delikatnej oliwie. Mamy tu prostotę i jednocześnie coś, co pozwala na prawdziwe kulinarne doznania.
Składniki dla 8 porcji:
- Kaczka cała - 2000 g
- Jabłko - 540 g (3 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, mielony czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Kaczkę umyj dokładnie i włóż ją do dużej miski.
- W małej miseczce zmieszaj oliwę z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj mielony czosnek i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą pastą natrzyj kaczkę z wierzchu, a pozostałą część wlej do środka. Mięso zamknij szczelnie wykałaczkami
- Mięso wstaw do lodówki na godzinę.
- Jabłka umyj i pokrój na małe cząstki. Usuń pestki i gniazda nasienne.
- Naczynie żaroodporne natrzyj łyżeczką masła.
- Wstaw kaczkę do środka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość piecz przez 2 godziny.
- Na 45 minut przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż cząstki jabłek.
Komentarz dietetyka
Kaczka jest dość tłustym mięsem, dlatego dobrze by nie gościła zbyt często w jadłospisie. Nie będzie odpowiednia dla osób na diecie niskotłuszczowej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny