Kaczka nadziewana farszem mięsnym

Opublikowano: 04.10.2022 r., 10:52 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka nadziewana farszem mięsnym
Kaczka nadziewana farszem mięsnym
Taka kaczka nadziewana farszem mięsnym to pyszny pomysł na dobre danie na obiad albo na święta. Miękkie mięso i chrupiąca skórka to gwarancja smaku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
780 kcal
Kcal w porcji
369 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kaczka cała (3000 g)
  • Masło (30 g)
  • Bulion drobiowy (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, wykałaczki

Przepis na kaczkę nadziewaną farszem mięsnym krok po kroku

Kaczkę umyj i osusz.

Płaską łyżkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki papryki słodkiej, łyżeczkę tymianku i łyżeczkę majeranku wymieszaj z olejem.

Kaczkę natrzyj mieszanką przypraw zewnątrz i wewnątrz.

Włóż kaczkę do naczynia żaroodpornego i wstaw na noc do lodówki.

Mięso dopraw łyżeczką soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i łyżeczką przyprawy do mięs.

Dodaj jajka i bułkę tartą.

Dokładnie wyrób mięso.

Mięso odstaw również na noc do lodówki.

Po tym czasie nagrzej piekarnik na 200 st. C (góra-dół).

Kaczkę nadziej farszem.

Zabezpiecz kaczkę wykałaczkami.

Do kaczki wlej zimny bulion.

Na wierzchu kaczki ułóż kawałki masła.

Wstaw kaczkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym.

Piecz 30 minut.

Zmniejsz temperaturę na 185 st. C. i piecz przez 90 minut.

Od czasu do czasu polewaj kaczkę sosem.

Na ostatnie 20 minut zdejmij przykrywkę, włącz termoobieg, zwiększ temperaturę na 220 st. C.

Kaczka jest gotowa do podania.

Jak oceniasz przepis na kaczkę nadziewaną farszem mięsnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat kaczki nadziewanej farszem mięsnym

Taka kaczka nadziewana farszem mięsnym to pyszny pomysł na dobre danie na obiad albo na święta. Miękkie mięso i chrupiąca skórka to gwarancja smaku. Dzięki pieczeniu w bulionie mięso jest soczyste. Dodatek masła do pieczenia wzbogaca aromat. Przepis na kaczkę nadziewaną farszem mięsnym jest prosty i szybki do przygotowania. Mięso należy wcześniej zamarynować, ponieważ pyszna mieszanka przypraw to konieczność, bez której ta potrawa nie będzie idealna. Sprawdź jak zrobić kaczkę nadziewaną farszem mięsnym.

Kaczka nadziewana farszem mięsnym to pieczona kaczka w całości, która wypełniona jest mięsem mielonym. Mięso jest znakomite – smaczne, soczyste i miękkie. Całość uzupełni ta chrupiąca skórka. Kaczka nadziewana farszem mięsnym jest częstym pomysłem na to, by zrobić wspaniałą potrawę. Kaczka ma o wiele lepszy smak, gdy dzień wcześniej zamarynuje się ją i przygotuje farsz. Dolicz więc czas, w którym kaczka będzie się marynować, a mięso przegryzać. Przepis na kaczkę nadziewaną farszem mięsnym wymaga niekrótkiego pieczenia, ale samo wykonanie jest szybkie.

Jak zrobić kaczkę nadziewaną farszem mięsnym? Całą tuszkę umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Przygotowanie przepisu na kaczkę nadziewaną farszem mięsnym rozpocznij dzień wcześniej. Przygotuj marynatę i natrzyj nią całą kaczkę (w środku i na zewnątrz). Zrób także farsz z mięsa mielonego i pozostaw na noc w lodówce. Na drugi dzień nastaw piekarnik. Kaczkę nadziej przygotowanym mięsem mielonym i zepnij wykałaczkami, by farsz nie wyleciał. Do kaczki wlej bulion i ułóż na niej masło. Piecz przez półgodziny w wyższej temperaturze, potem ją zmniejsz. Bardzo dobrze byłoby co jakiś czas polewać kaczkę tłuszczem i bulionem, który się wytwarza podczas pieczenia. Danie będzie jeszcze bardziej znakomite i soczyste. Cały czas piecz z przykrywką. Pod koniec zdejmij ją, włącz termoobieg i zwiększ temperaturę. W ten sposób przypiecze się skórka. Danie jest gotowe do podania na obiad albo na kolację.

Jak zrobisz kaczkę nadziewaną farszem mięsnym, idealnie byłoby do niej podać pieczone ziemniaki. Warto jest je piec razem z kaczką (na oddzielnej blaszce). Najlepszy pomysł na surówkę to buraczki. Mogą być podane w formie zasmażanych buraczków lub ćwikły. Dobra będzie też surówka z kapusty czerwonej. Taka kaczka nadziewana farszem mięsnym może być podana i na świątecznym stole, i na obiedzie. Na święta warto podać kaczkę w całości po upieczeniu tak, by każdy mógł wziąć sobie porcję mięsa. Do dzielenia mięsa najlepsze będą kuchenne nożyczki i widelec półmiskowy.

Alergeny w kaczce nadziewanej farszem mięsnym

Lista alergenów dla kaczki nadziewanej farszem mięsnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze kaczki nadziewanej farszem mięsnym

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera niewielką ilość węglowodanów. Dostarcza dużo białka. Skóra jest wysokokaloryczna, zawiera dużą ilość tłuszczu. Mięso z kaczki dostarcza m.in. witaminy z grupy B i żelazo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(369g)
Energia (kcal)
211.44
780.23
Białko (g)
15.89
58.65
Fenyloalanina (mg)
0.64
2.36
Brak danych dla: bulion drobiowy, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(369g)
Węglowodany (g)
0.60
2.20
Węglowodany przyswajalne (g)
0.56
2.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(369g)
Tłuszcz (g)
15.71
57.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.70
24.72
Tłuszcze nienasycone (g)
9.01
33.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.00
25.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
7.42
Cholesterol (mg)
82.20
303.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(369g)
Witamina B6 (mg)
0.46
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
2.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.05
14.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
11.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.77
69.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(369g)
Sód (mg)
82.91
305.93
Potas (mg)
232.69
858.61
Wapń (mg)
8.98
33.13
Fosfor (mg)
157.35
580.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.38
67.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.37
12.43
Cynk (mg)
0.92
3.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki nadziewanej farszem mięsnym 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki nadziewanej farszem mięsnym

Koszt składników
111.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
3000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 2
40.91
Za 3000 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
111.80