Kaczka duszona w garnku
- Piersi z kaczki bez skóry (300 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (15 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na kaczkę duszoną w garnku krok po kroku
Piersi oczyść. Natrzyj solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj piersi i smaż, aż tłuszcz się wytopi z obu stron.
Kaczkę podlej winem. Zakryj patelnię pokrywką i zmniejsz gaz. Duś aż do miękkości.
-
Pierś z kaczki
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Rosół z kaczki
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Filet z kaczki
-
Kaczka faszerowana
-
Kaczka nadziewana
-
Pasztet z kaczki
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Kaczka po chińsku
-
Kaczka po pekińsku
-
Marynata do kaczki
-
Dania z kaczki
Więcej informacji na temat kaczki duszonej w garnku
Kaczka duszona w garnku to wspaniały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Jest delikatna, chrupiąca i naprawdę aromatyczna. Skorzystaj z tego przepisu, by się przekonać. Kaczka wspaniale komponuje się z ziemniakami, kaszą, czy delikatnymi kluskami. Pasuje do niej surówka z cykorii, czy rukoli.
Przepis na kaczkę duszoną w garnku to najlepsza opcja na święta. Wspaniale prezentuje się na święta i jest smaczna. Pierś z kaczki to mięso niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo wartościowe i wykwintne. Hodowla kaczki na polskich ziemiach sięga XI wieku, ponieważ wtedy ją udomowiono. Wcześniej bowiem była zwierzęciem dzikim. Polska kuchnia słynęła z kaczych pieczeni oraz szlachetnego rosołu, a na bazie jej krwi powstawała tradycyjna czernina. W Polsce największą popularnością cieszą się kaczki Pekin. Są one cenione ze względu na duże rozmiary, a także wysoki procent mięśni. Ten gatunek kaczki może być hodowany w systemie intensywnym, co oznacza, że przebywają w zamkniętych budynkach, przy kontrolowanych temperaturach i oświetleniu. Dzięki temu jej hodowla może odbywać się na dużą skalę. Ze względu na sporą ilość tłuszczu nie zaleca się jej częste spożywanie, jednak od czasu do czasu może się pojawiać w zdrowym menu. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka - 100 gram tego mięsa dostarcza aż 28 gram. Jednak dużej ilości białka towarzyszy także wysoka koncentracja tłuszczu, która czyni mięso z kaczki bardziej ciężkostrawnym. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę duszoną w garnku, by była pyszna, soczysta i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Kaczka charakteryzuje się wyjątkowym i bardziej wyrazistym smakiem. Dobrze przyrządzona cechuje się kruchością oraz jest bardzo soczysta. Najbardziej cenione jest mięso kaczek młodych, których waga nie przekracza dwóch kilogramów. Świetnie nadaje się do faszerowania oraz pieczenia. Aby była świetnym daniem obiadowym, wymaga marynowania w ziołach, takich jak rozmaryn, majeranek oraz jałowiec.
Alergeny w kaczce duszonej w garnku
Lista alergenów dla kaczki duszonej w garnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze kaczki duszonej w garnku
To opcja, która zawiera dość sporo tłuszczu, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.